Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Європа й Україна у 2020 році – нові можливості, старі загрози"

Таким є гасло ХІІІ Форуму Європа-Україна, який відбудеться у польському Ряшеві     

4−5 лютого у польському Ряшеві (Жешуві) відбудеться черговий, уже 13-й Форум Європа-Україна. Цього року цей традиційний міжнародний захід пройде під гаслом «Європа й Україна у 2020 році — нові можливості, старі загрози».

Організатором Форуму Європа-Україна є варшавський Інститут східноєвропейських досліджень, засновник Економічного форуму в Криниці, відомого як «центральноєвропейський Давос». Співорганізатором Форуму в Ряшеві є правління Підкарпатського воєводства. Серед партнерів заходу — Польсько-українська господарська палата, котру очолюють колишні міністри економіки обох держав.

Протягом останніх років на Форумі Європа-Україна виступили багато відомих особистостей з різних країн, зокрема, міністри, парламентарії, представники українських і європейських регіонів, органів місцевого самоврядування, неурядових організацій і установ ЄС, науковці й бізнесмени.

Цього року на Форумі в Ряшеві очікують не менше 800 учасників із держав Центральної і Західної Європи.

Заплановано проведення двох пленарних сесій. Першу з них буде присвячено місцю країн Східної і Центральної Європи на політичній і економічній мапі континенту. Друга сесія має відповісти на питання про баланс змін за 30 років, що минули після падіння комуністичної системи.

Окрім того, під час ХІІІ Форуму Європа-Україна організатори планують провести понад 40 панельних дискусій (за тематичними блоками: бізнес, інвестиції та економіка, європейська інтеграція та реформи, міжнародна та безпекова політика, суспільство, освіта, молодіжна політика тощо). Говоритимуть також також про нові ініціативи в українсько-польських взаєминах.

«2019 рік і в Україні, і в ЄС став роком виборів, — нагадує Яцек Ключковський, колишній посол Польщі в Україні, що нині представляє Інститут східноєвропейських досліджень (Варшава). — В Україні працюють нові президент, парламент і уряд. У ЄС після виборів до Європарламенту сформовано нову Європейську комісію, котра розпочала свою роботу в листопаді. Яким чином ці зміни можуть вплинути на темпи „європеїзації“ України у 2020-му та наступних роках?».

Утім, вже зараз можна стверджувати, вважає пан Ключковський, що «побоювання, що відбудеться відхід від реформ і курсу на Захід, не підтвердилися, навпаки, відбулося прискорення роботи над законами, які чекали на ухвалення роками». За словами експосла Польщі в Україні, «спостерігачі із західної частини Європи позитивно помічають явні ознаки відновлення української економіки та зміцнення економічної та політичної співпраці із західними країнами». Утім, ці спостерігачі «також розуміють, що для успіху потрібні стратегічний план і системність дій». У багатьох у ЄС залишаються сумніви, що нова українська влада має таку далекосяжну стратегію і такий системний план.

Іще одна тема для дискусій на Форумі є такою: чи достатньою є підтримка, яку надають зараз України держави Заходу? Чи Є С і США зробили все можливе заради досягнення миру на сході України? Те саме, підкреслює Ключковський, можна запитати й щодо санкційної політики Заходу стосовно російського агресора.

Частина Форуму, присвячена міжнародній політиці, відповість, зокрема, на такі запитання: чи може бути можливим, і коли саме, подальше розширення Європейського Союзу? як відновити у світі повагу до міжнародного права? як протистояти загрозам з боку Росії й протидіяти російській пропаганді? Відбудуться також дискусії про майбутнє українських Донбасу й Криму.

Невід’ємною складовою XIIІ Форуму Європа-Україна стане міжнародна виставка «Східний ярмарок». У ній візьмуть участь компанії, які планують встановити або розширити ділову співпрацю у Центральній і Східній Європі.

Фото forum-ekonomiczne.pl

Схожі новини