Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Напали на потяг і висипали з вагона зерно

Акції протесту на кордоні України й Польщі стають усе більш агресивними

Українське зерно під колесами потяга... Фото Ірини МОЧУЛЬСЬКОЇ/ «Суспільне Львів»
Українське зерно під колесами потяга... Фото Ірини МОЧУЛЬСЬКОЇ/ «Суспільне Львів»

Ситуація на польсько-українському кордоні, де тривають акції протесту польських фермерів (за якими стоять, зокрема, проросійські політсили) постійно напружується. Останнє, що вчудили протестувальники, — напали на потяг і висипали з вагона зерно…

20 лютого польські про­тестувальники перекрили залізницю поблизу пунк­ту пропуску «Медика — Шеги­ні» та розсипали збіжжя з ван­тажного вагона на колію. Як повідомляє «Суспільне Львів», співорганізатор акції протес­ту Роман Кондрув повідомив, що протестувальники висипа­ють збіжжя «через емоції». «Не маємо впливу на людей, вони не можуть витримати й виси­пають. Ми є банкрутами, бо все звозять з України неконтрольовано», — додав Кондрув. На жаль, у таку маячню чима­ло польських аграріїв вірять…

На місце події приїхала по­ліція, і учасники акції протес­ту залізницю розблокували. Після цього повернулися на трасу, де блокують під'їзд до пункту пропуску.

Це не перша диверсія про­ти українського зерна. 11 лю­того польські фермери зі­рвали пломби з українських фур, які стояли після відпо­відних митних процедур і ру­халися транзитом до Литви, і висипали зерно на дорогу. 18 лютого заблокували рух пасажирського потяга № 119 «Київ-Хелм». Там були 260 па­сажирів, переважно жінки й діти. За допомогою польської поліції і залізничників поїзд розблокували, він продовжив рух, але багато пасажирів спіз­нилися на подальші рейси. Та­кож польські протестувальни­ки почали нахабно перевіряти українські вантажівки на пред­мет «що везуть». Наші фури вони пропускають через кор­дон по одній-дві на годину.

Нагадаємо, від 9 лютого польська незалежна проф­спілка фермерів «Солідар­ність» розпочала страйк на усіх прикордонних з Україною пунктах пропуску. «Тракторис­ти» блокують кордон своїми машинами, виступаючи про­ти української агропродукції, яка йде в Європу, бо вона бу­цімто створює їм конкурен­цію. Також протестують проти аграрної політики Євросоюзу, який через воєнні дії росії на­дав Україні пільги на ввезення своєї сільгосппродукції.

Як уже писав «ВЗ», до цих акцій протесту причетні, зо­крема, проросійські сили у Польщі. Це, зокрема, влас­ник фірми-перевізника, яка доставляла вантажі в росію, лідер люблінського осеред­ку партії «Конфедерація» Ра­фал Меклер. Ця політсила виступає за вихід Польщі з ЄС, проти розміщення військ НАТО в країні й за покращен­ня відносин з рф. Також Ме­клер є лідером ультраправої українофобської партії Ruch Narodowy («Національний рух»).

Акція протесту на кордоні повністю відповідає інтересам росії, підігрує спробам кремля створити конфлікт між поляками і українцями, пише Центр протидії дезін­формації при РНБО України. До речі, на європейський ри­нок йде втричі більше зерна з росії, ніж з України, але про це протестувальники не зга­дують. російське зерно, час­тина якого є вкраденим під час війни українським зер­ном, заповнює світові рин­ки за демпінговими цінами. Цього сезону росія експорту­ватиме 46,5 млн тонн пшени­ці, тоді як весь ЄС — 34,5 млн тонн…

Українська сторона, нама­гаючись боротися з усім цим свавіллям, також вдається до акцій протесту, вже з нашо­го боку кордону. Від 15 лю­того організації українських перевізників розпочали ак­цію мирного протесту перед пунктом пропуску «Ягодин-Дорогуськ». Під час перевірок на ПП «Ягодин» було вияв­лено багато польських ван­тажівок, які перетинали кор­дон без черги. Від 20 лютого українські перевізники по­ширили мирну акцію про­тесту на інші пункти пропус­ку: «Рава Руська-Гребенне», «Краковець-Корчова» та «Ше­гині-Медика». Організатори оголосили, що акція на чо­тирьох пунктах пропуску з української сторони буде ці­лодобовою і триватиме до 15 березня.

Водночас у Польщі анонсу­вали повну блокаду кордону з Україною з 20 лютого.

За інформацією речни­ка Держприкордонслужби України Андрія Демченка, наразі залишаються заблоко­ваними 6 із 9 пунктів пропус­ку на українсько-польському кордоні. Це «Ягодин», «Усти­луг», «Угринів», «Рава-Русь­ка», «Шегині» та «Краковець». На них сукупно в чергах пере­бувають 2900 вантажівок.

Схожі новини