Передплата 2024 «Добра кухня»

То «Брексіт» чи не «Брексіт»?

Повний хаос: за два дні до 29 березня, дати виходу Великої Британії з ЄС, ніхто не знав, чи цей вихід відбудеться…

Британський уряд відхилив цього тижня підписану 5,8 мільйона британців електронну петицію — про відмову Сполученого Королівства від «Брексіту», тобто виходу Великої Британії з ЄС. На Даунінг-стріт укотре наголосили: уряд «поважає результат референдуму 2016 року», на якому більшість британців висловилися за «Брексіт».

Буквально за кілька днів електронна петиція з вимогою скасування «Брексіту» набрала рекордну кількість голосів. Своєрідним продовженням електронного голосування стала нещодавня демонстрація противників «Брексіту» в центрі Лондона, участь у якій взяли близько мільйона (!) британців. Але уряд Терези Мей вони не переконали. Відмова від виходу Королівства з ЄС, вважають у кабінеті міністрів, «поставила би під сумнів нашу демократію і зруйнувала би довіру виборців до британського уряду».

Вихід Британії з ЄС заплановано на 29 березня. Але ще в середу, 27-го, ніхто на островах не знав, чи «Брексіт» узагалі відбудеться. А якщо відбудеться, то яким сааме буде — з Угодою між ЄС і Британією чи без неї, «жорстким», за сценарієм «стрибок із обриву»?

27 березня депутати Палати громад мали провести кілька консультативних голосувань, — аби визначитися з можливими подальшими сценаріями. Якби все-таки підтримали узгоджену британським урядом і Є С Угоду про «Брексіт», він би відбувся, згідно з домовленістю з Євросоюзом, 22 травня. Але шансів на те, що Угода в Палаті громад здобуде підтримку, практично не було.

Теоретично, парламент міг проголосувати 27 березня і за «жорсткий» «Брексіт», і за відмову від виходу з ЄС, і за повторний референдум щодо «Брексіту». У будь-якому разі, результат голосування Палати громад не буде для уряду

юридично обов’язковим. Але, очевидно, уряд врахує політичну інструкцію, яку дав парламент, у своїх подальших рішеннях. І матиме час до 12 квітня (узгоджений з ЄС термін), аби прийняти якесь рішення: або наважиться на ризикований «жорсткий» «Брексіт», або призупинить процедуру виходу з ЄС і далі шукатиме вихід із тупикової ситуації. Щоправда, за останнього сценарію Велика Британія мала би взяти участь у виборах Європейського парламенту, які відбудуться 23−26 травня.

Нагадаємо, депутати від північноірландської Демократичної юніоністської партії і частина депутатів від Консервативної партії не підтримують Угоду про «Брексіт» через проблему кордону між незалежною Ірландією і британською Північною Ірландією. Після «Брексіту» цей кордон, який зараз абсолютно «прозорий» (немає прикордонного й митного контролю), став би єдиним сухопутним кордоном між Королівством і Євросоюзом. На цей кордон мав би повернутися контроль, а цього ЄС категорично не бажає, адже виникла би загроза хиткому миру в Північній Ірландії. Тамтешні націоналісти заговорили би про те, що Ольстер «відрізали», тож треба знову починати збройну боротьбу за відокремлення Північної Ірландії від Британії і приєднання до Ірландії…

Своєю чергою, депутати Палати громад, які не підтримують Угоду, не хочуть, аби після «Брексіту» кордон між двома Ірландіями залишився «прозорим». Адже тоді вийде, що невід’ємна частина Королівства, Північна Ірландія, має свій

власний кордон із ЄС, на якому діють особливі правила. А це вже, вважають противники Угоди, пряма загроза суверенітету Великої Британії над Північною Ірландією.

Схожі новини