Передплата 2024 ВЗ

На Сальвіні працюють гроші Кремля

Віце-прем'єр Італії дуже хоче стати прем’єром. А Путін хоче, аби лідер «Ліги» розвалив Євросоюз

Італійську проросійську партію «Ліга», лідером якої є віце-прем'єр Італії Сальвіні, фінансує Кремль? Як вважає італійський тижневик L'Espresso, є усі підстави це стверджувати. Днями видання опублікувало частину «Чорної книги «Ліги». Її автори вивчили контакти глави МВС Італії Матео Сальвіні та інших діячів партії «Ліга» (колишньої «Ліги Півночі») з росіянами. Висновок — саме Москва фінансує кампанію «Ліги» перед травневими виборами до Європарламенту.

Незаконним «дахом» для такого фінансування, встановили журналісти L'Espresso, стала торгівля дизельним паливом. Кілька мільйонів тонн цього палива російські компанії продали італійському державному концерну ENI, а прибуток від торгівлі соляркою надійшов (завдяки «лівій» бухгалтерії і мережі компаній-«прокладок») саме партії «Ліга».

«Чорна книга «Ліги» повідомляє про контакти Сальвіні з російським олігархом Константіном Малофєєвим і віце-прем'єром Р Ф Дмітрієм Козаком, відповідальним за енергетику. Серед партнерів Сальвіні у Росії L’Espresso назвало й Алєксандра Дугіна, ідеолога російського «євразійства», який, вважають на Заході, має вплив на Кремль. Італійський тижневик написав, зокрема, про візит Сальвіні до Москви, який той здійснив минулої осені. Тоді віце-прем'єр Італії на кілька годин зник із поля зору журналістів… Злі язики говорили про розваги Сальвіні… в обіймах російських повій. Але, за даними L’Espresso, у той час Сальвіні якраз домовлявся зі своїми російськими партнерами про таємне фінансування його виборчої кампанії.

Антиіммігрантська «Ліга» і популістський «Рух 5 зірок», дві партії, які 2018 року сформували італійський уряд, виступають за скасування економічних санкцій, накладених на Росію Європейським Союзом. А Сальвіні не приховує свого захоплення авторитарним стилем правління Путіна… Утім, попри побоювання Брюсселя, досі Рим не створював великих проблем тоді, коли ЄС мав прийняти одноголосні рішення про продовження антиросійських санкцій. Як пише польська «Газета виборча», коли тиждень тому ЄС розширив свій «чорний список» на кількох росіян, відповідальних за напад на українських моряків у Керченській протоці (ішлося про заборону в'їзду в ЄС і «замороження» активів у євроспільноті), то найбільший опір цьому рішенню чинила не Італія, а Німеччина… Загалом, останніми місяцями Сальвіні дещо пом'якшив свою антиєвропейську риторику, навіть відмовився від ідеї виходу Італії із зони євро. Але це зовсім не означає, що італійський симпатик Путіна став іншим.

Після того, як Італія фактично припинила приймати нових біженців-мусульман, лідер антиіммігрантської «Ліги» став у країні дуже популярним. І впливовим: навіть лідери ЄС кажуть, що прем'єр-міністр Італії Конте є «буратиною», тобто маріонеткою Сальвіні… Звичайно, Сальвіні хоче стати прем'єром, але для цього потрібні дострокові вибори. За даними соціологів, «Лігу» сьогодні підтримують 33% італійських виборців, а «Рух 5 зірок» — близько 23%. Якщо такий розклад збережеться до травня, то «Ліга» впевнено переможе на виборах до Європарламенту. І тоді Сальвіні, вважають італійські політичні експерти, може спровокувати дострокові парламентські вибори (наприклад, «Ліга» вийде з урядової коаліції), — аби після них самому очолити уряд. От саме для того, аби максимально розширити свою електоральну базу, перетягнувши на бік «Ліги» виборців правоцентристських партій, (зокрема, «Вперед, Італіє!» екс-прем'єра Берлусконі), Сальвіні й пом'якшив останнім часом свою євроскептичну риторику. Залишившись при цьому великим приятелем Путіна…

Схожі новини