Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Нобелівська премія з фізики: нагороду отримав прорив у лазерній оптиці

  • 02.10.2018, 13:50
  • 1 440

Нобелівську премію в галузі фізики за 2018 рік розділили троє вчених з США, Франції та Канади — Артур Ешкін (США), а також Жерар Муру (Франція) і Донна Стрикланд (Канада) за значні відкриття в галузі фізики лазерів. Нагорода присуджена їм з формулюванням «за інструменти, зроблені зі світла».

Про це стало відомо під час спеціальної прес-конференції в Шведській королівській академії наук в Стокгольмі, повідомляє «112 Україна».

Ешкін був відзначений половиною премії «за оптичні щипці та їх застосування у біологічних системах». Муру і Стрікланд розділили другу половину «за свій метод генерації ультракоротких оптичних імпульсів». Обидва відкриття знайшли своє застосування в медицині, зокрема, в мікрохірургії ока.

Сума премії в цьогоріч дорівнює 9 мільйонів шведських крон, що приблизно еквівалентно 1,1 мільйона американських доларів. Першими нагороду за 2018 рік отримали американець Джеймс Еллісон і японець Тасуку Хондзьо, які розробили два підходи до імунотерапії раку, яку вже успішно застосовують на практиці.

Нагадаємо, в 2017 році Нобелівську премію з фізики розділили американці Райнер Вайс, Баррі Баріш і Кіп Торн, які побудували детектор гравітаційних хвиль LIGO, довели їх існування і досліджували явище, передбачене ще Альбертом Ейнштейном. Роком раніше лауреатів також було троє і всі вони були з США — Девід Таулес, Данкан Холдейн і Майкл Костерліц здійснили теоретичні відкриття топологічних фазових переходів і топологічних фаз матерії. У 2015 році нагороди були удостоєні Такаакі Кадзита (Японія) і Артур Манкдоналд (Канада) за дослідження нейтрино і експерименти по виявленню маси цієї елементарної частинки. А перед ними нобелівськими лауреатами за відкриття в області LED-технологій стали японці Ісомо Акасаки, Хіроші Амано і громадянин США японського походження Сюдзі Накамура.

Загалом з 1901 року і до сьогоднішнього дня Нобелівську премію в області фізики вручали 111 разів, відзначивши нею 207 вчених. Лауреатів найвищої наукової нагороди не оголошували тільки в 1916, 1931, 1934, 1940, 1941 і 1942 роках.

Наймолодшим фізиком, який отримав «нобеля», був австралієць Лоуренс Брегг. Разом зі своїм батьком Вільямом Бреггом він був відзначений у 1915 році за дослідження структури кристалів за допомогою рентгенівських променів. Вченому на момент оголошення результатів голосування Нобелівського комітету було всього 25 років. А найстаршому нобелівському лауреату в галузі фізики, американцеві Реймонду Девісу, в день присудження нагороди було 88 років. Своє життя він присвятив астрофізиці і зміг виявити такі елементарні частинки, як космічні нейтрино.

Серед лауреатів-фізиків до цього дня було всього дві жінки. Це Марія Кюрі, яка разом з чоловіком П'єром у 1903 році отримала нагороду за дослідження радіоактивності (вона в принципі першою з жінок отримала найвищу наукову нагороду) і Марія Гепперт-Майєр — її в 1963 році нагородили за відкриття, що стосуються оболонкової структури ядра.

Лише один фізик отримав Нобелівську премію з фізики двічі — американець Джон Бардін був відзначений у 1956 році за дослідження напівпровідників і в 1972 році за створення теорії надпровідності. При цьому Марія Кюрі свого другого «нобеля» отримала в 1911 році, але вже в галузі хімії за відкриття хімічних елементів радію і полонію. Вона донині залишається єдиним ученим, котрий отримав дві премії в різних наукових галузях.