Передплата 2024 «Добрий господар»

Тілом був прикутий до інвалідного візка. Розумом — дістався до найпотаємніших закутків Всесвіту…

Британський астрофізик Стівен Хокінг залишив людству колосальний науковий спадок

Не стало Стівена Хокінга — найвидатнішого фізика-теоретика та астрофізика сучасності. Британський профессор досліджував чорні діри і намагався розгадати таємницю Всесвіту. У віці 21 року у нього діагностували аміотрофічний склероз, рідкісну недугу, при якій уражаються нейрони головного і спинного мозку, а тіло — відмовляється коритися волі свого власника. Ноги і руки починають «заплітатися», а згодом кінцівки взагалі припиняють рухатися. З таким діагнозом хворі живуть п’ять, максимум 10 років. Коли дегенеративні процеси дістаються дихальних шляхів, людина вмирає. Хокінг прожив 50 років.

Півстоліття був прикутий до інвалідного візка, спілкувався з оточуючими за допомогою синтезатора мовлення (у 1985 році вчений перехворів на важке запалення легень, довелося робити трахеостомію — розрізати переднюю стінку трахеї і виводити стому, тільки так чоловік міг дихати). У паралізованого науковця рухливість зберігалася лише у мімічному м’язі щоки, на який кріпився датчик, з допомогою якого Хокінг управляв комп’ютером. Хвороба не завадила йому одружитися (причому двічі), стати батьком (тричі) та зробити кілька сенсаційних наукових відкриттів.

Хокінг не літав у космос і не проводив експериментів, щоб зрозуміти закони Всесвіту. Відкриття робив, послуговуючись математичними формулами і фізичними теоріями.

Якби не Стівен Хокінг, світ би не дізнався про…

гравітаційну сингулярність. Теорії гравітації Ейнштейна припускали існування сингулярності - величезної кількості точок у просторі-часі, де астрономічний об'єкт під впливом гравітаційного поля здається зігнутим безкінечно. Однак експериментальних підтверджень існування сингулярності не було. Хокінг розвинув цю ідею разом з колегою Роджером Пенроузом. Фізики вивели теорію появи Великого вибуху (розширення сингулярності), згідно з якою, на їхню думку, й почалася історія Всесвіту;

термодинаміку чорних дір (областей простору-часу, сила тяжіння яких настільки велика, що вирватися з них не може навіть світло). Стівен Хокінг сформував другий закон термодинаміки чорних дір, відповідно до якого площа горизонту подій чорної діри може тільки збільшуватися. А ще вчений намагався пояснити парадокс зникнення інформації у чорних дірах;

випромінювання чорних дір. За допомогою законів квантової механіки британський астрофізик довів, що чорні діри дають теплове випромінювання і роблять це, допоки не вичерпають всі енергетичні запаси, після чого повністю зникають. Однак процес цей повільний. На те, щоб випарувалася чорна діра, яка важить як наше Сонце, необхідний час… еквівалентний віку Всесвіту, тобто понад 13 млрд. років! Описаний процес назвали на честь вченого — Випромінювання Хокінга;

зародження галактик. Стівен Хокінг був одним із прибічників інфляційної моделі Всесвіту, згідно з якою гарячий Всесвіт на ранній стадії Великого вибуху розширився набагато швидше, ніж це описує стандартна модель. Науковець першим пояснив, як непомітні зміни на ранніх стадіях розширення могли призвести до появи галактик (гравітаційно зв’язаних систем із зір і зоряних скупчень, міжзоряного газу, пилу і темної матерії);

хвильову функцію Все світу. Працюючи над теорією квантової гравітації, Хокінг разом із Джеймсом Хартлом у 1983 році припустив існування хвильової функції Всесвіту у рамках безмежної моделі Хартла-Хокінга, згідно з якою Всесвіт з’явився нізвідки (тобто не існує першопричини, з якої все почалося). Фізики при різноманітних розрахунках досі користуються цією моделлю.

Завдяки цим відкриттям Стівен Хокінг здобув славу одного з найавторитетніших вчених світу. Йому надали 13 почесних ступенів у різних університетах і запрошували читати там курси лекцій. Протягом 30 років він обіймав одну з найпрестижніших у світі науки посад — Лукасовського професора математики Кембриджського університету. Свого часу її обіймали Ісаак Ньютон та Поль Дірак (один із авторів квантової теорії).

Складні терміни Хокінг намагався завжди пояснювати простими словами, щоб значення його відкриттів могли зрозуміти люди, далекі від науки.

«Хтось сказав мені, що кожне рівняння, яке включаю в книгу, скорочує продажі у два рази. Моя справжня мрія — написати таку книгу, яка буде продаватися у кіосках в аеропорту. Але для цього, схоже, видавцеві потрібно буде помістити на обкладинку голу жінку», — жартував британець.

«Ми — на порозі кінця світу!»

Стівен Хокінг зробив багато прогнозів щодо подальшого розвитку науки та життя людства. Він припускав, що чорні діри можуть бути дверима у паралельні світи, хоча й наголошував, що об'єкт, який потрапить у такий «портал», вийде звідти іншим. Він також прогнозував, що з часом людство навчиться створювати маленькі чорні діри, які стануть джерелом невичерпної енергії.

Протягом останніх років під час своїх публічних виступів легендарний науковець наголошував, що людству слід починати пакувати валізи і потроху переселятися на інші планети, адже перспективи життя на Землі не є райдужними і рано чи пізно на планеті настане «Судний День». Вважав, що кінець світу відбудеться за одним із чотирьох сценаріїв: ядерна війна, війна, яку оголосить людству штучний інтелект, пандемія небезпечного вірусу (випадково або навмисно створеного, до якого людство не матиме імунітету і проти якого не буде ні ліків, ні вакцин) або глобальне потепління (айсберги розтопляться, і тоді під воду підуть цілі континенти).

Не вірив у Бога, але вірив в існування інопланетян

До релігії Хокінг ставився скептично, але вважав себе не атеїстом, а агностиком, тобто вважав, що Бог, може, й існує, але людський розум не здатен пізнати істину у питаннях існування Бога або вічного життя. Правда, у своїй книзі «Коротка історія часу» він допускав, що Всевишній міг докластися до створення всього існуючого. Але пізніше дійшов висновку, що Всесвіт виник за об'єктивними фізичними законами і його появу не можна пов’язати з існуванням вищого розуму: «Для того, щоб підпалити запал і запустити Всесвіт, не обов’язково потрібен Бог». «Розглядаю мозок як комп’ютер, який перестає працювати після того, як виходять з ладу його компоненти. Для старих комп’ютерів немає раю або загробного життя. Це — казка для людей які бояться темряви», — казав Хокінг.

Зате він вірив в існування «братів по розуму». Хоча й застерігав, що від інопланетян треба триматися подалі, адже наслідки їх появи на Землі можуть бути такими ж плачевними, як для індіанців — прибуття Колумба в Америку.

Схожі новини