Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Польща може залучити НАТО до справи про передачу уламків Ту-154М

  • 10.04.2016, 13:43
  • 5 392

Польща допускає можливість звернутися до союзників по НАТО з проханням посприяти у справі передачі уламків президентського літака ТУ-154М, який зазнав аварії в квітні 2010 року під Смоленськом.

Про це розповів міністр оборони країни Антоній Мачеревич в інтерв'ю польському телеканалу TVP.

«Потрібно пробувати, намагатися, може, як пропонує прем'єр-міністр Норвегії, попросити союзників по НАТО [посприяти в передачі уламків Варшаві]», — сказав він.

На думку Мачеревіча, обстеження уламків літака має сенс навіть після шести років.

«Є деталі, дослідження яких не допоможе, але є й ті, експертиза яких може уточнити, чи відбулося руйнування літака через удар або іншу подію», — пояснив польський чиновник.

Він також зазначив, що розслідування причин катастрофи не зводиться тільки до того, щоб знайти винних. Варшава також прагне дізнатися, чи був літак зруйнований в результаті вибуху чи ні.

Польща згадує жертв Смоленської катастрофи

По всій Польщі в неділю відзначають шосту річницю Смоленської катастрофи, в якій загинула значна частина керівництва держави, зокрема президент Лех Качинський.

В пам’ятних заходах візьмуть участь президент Анджей Дуда, а також глава уряду Беата Шидло, інформує варшавський кореспондент Укрінформу.

О 08:41 (09:41 за київським) часом у Варшаві перед президентським палацом відбудеться хвилина пам’яті, під час якої буде зачитано прізвища усіх жертв катастрофи. На церемонії буде присутня глава уряду Шидло. У цей час в багатьох містах Польщі символічно звучатимуть сирени у пам'ять про жертви трагедії.

Глава уряд відвідає могили загиблих у катастрофі на варшавському кладовищі Повонзкі, а також відкриє пам’ятну таблицю на будинку міністерства розвитку.

Президент Польщі Дуда зранку покладе квіти до могили президентського подружжя Леха і Марії Качинських у королівському замку на Вавелі у Кракові. Згодом він візьме участь у варшавських урочистостях, зокрема покладе вінок перед пам’ятником жертв Смоленської катастрофи на військовому кладовищі, а також покладе квіти до могили останнього президента РП в екзилі Ришарда Качоровського.

Власні урочистості організовує правляча партія “Право і Справедливість” на чолі з Ярославом Качинським. Зранку відбудеться заупокійна літургія, згодом політики відвідають могили жертв катастрофи.

Після обіду на президентському палаці буде відкрито меморіальну дошку, памяті екс-президенту Качинському.

Ввечері відбудеться марш пам’яті до президентського палацу, який завершиться виступом Ярослава Качинького.

В неділю польська урядова делегація вшанує також пам’ять жертв катастрофи, а також Катинського злочину у Смоленську в Росії.

На світанку 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому «Північний» у Смоленську розбився літак Ту-154М, яким польська державна делегація направлялася на відзначення 70-ї річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака: президентське подружжя Леха та Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти. Це стало найбільшою трагедією в історії Польщі від завершення Другої світової війни.

Міноборони Польщі: «Звіт по Смоленській катастрофі був сфальсифікований»

Глава Міноборони Польщі Антоні Мачеревич в ефірі телеканалу TVP заявив, що звіт уряду Дональда Туска по авіакатастрофі під Смоленськом, в якій в 2010 році загинув президент країни Лех Качинський, був сфальсифікований.

Ведучий попросив міністра прокоментувати слова депутата правлячої партії «Право і справедливість» Яцека Сасіна про те, що голова Євроради Дональд Туск, який у 2010 році обіймав посадупрем'єр-міністра Польщі, повинен постати перед трибуналом.

«Я не пам'ятаю, щоб Сасін говорив про таке, думаю, що він не виключив такої можливості. Туск забезпечив собі повний контроль не тільки над ходом слідства (у справі про авіакатастрофу), але й над кожним рішенням державних структур. Потім заявив, що несе повну відповідальність за все, що було в цій справі, що було зроблено, а звіт був сфальсифікований, фальсифікація урядового звіту має мати наслідки», — заявив Мачеревич.

Раніше він офіційно оголосив про відновлення роботи комісії з розслідування авіаційних подій, склад комісії розширився на 18 експертів. Мачеревич раніше не раз критикував підсумки доповіді колишньої урядової комісії на чолі з Єжи Міллером, в підсумковому звіті якій говорилося, що причиною катастрофи були, зокрема, помилки пілотів.

Джерело: Gazeta.ua

Схожі новини