Передплата 2024 ВЗ

За посаду генсека НАТО з Рютте побореться Йоганніс

«Немає нічого важливішого, ніж забезпечення перемоги України», — наголосив президент Румунії у своїй статті в Politico

Президент Румунії, кандидат у генсеки НАТО Клаус Йоганніс: "В осяжному майбутньому найбільшою і прямою загрозою для Альянсу залишатиметься росія". Фото svidomi.in.ua.
Президент Румунії, кандидат у генсеки НАТО Клаус Йоганніс: "В осяжному майбутньому найбільшою і прямою загрозою для Альянсу залишатиметься росія". Фото svidomi.in.ua.

Невдовзі генеральний секретар НАТО, норвежець Єнс Столтенберґ, який уже добряче «пересидів» на цій відповідальній посаді, мусить передати її своєму наступнику. Але хто саме ним буде? Кілька років тому в Альянсі начебто була згода, що після Столтенберґа НАТО очолить жінка — зі Східної або Центральної Європи. Але з тим, схоже, не склалося…

Як нагадує Reuters, чимало держав-членів Організації Північноатлантичного договору, зокрема, США, підтримують кандидатуру прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте. Але у нього вже з’явився серйозний суперник — президент сусідньої Румунії Клаус Йоганніс.

Неофіційна інформація про те, що Бухарест повідомив союзників по Альянсу про ймовірне висування кандидатури Клауса Йоганніса на посаду генерального секретаря НАТО (на заміну Єнсу Столтенберґу), з’явилася у західних ЗМІ у лютому-2024. А вже цього тижня президент Румунії Клаус Йоганніс на пресконференції підтвердив, що справді має амбіцію поборотися за посаду генсека Північноатлантичного альянсу. Друга й остання президентська каденція Йоганніса цьогоріч завершиться, тож панові Клаусу саме час подумати про продовження політичної кар'єри.

«Настав час приготувати НАТО до майбутнього»

«Декалог для НАТО» — так назвав Клаус Йоганніс свою статтю в авторитетному американському виданні Politico, у якій румунський лідер виклав своє бачення майбутнього Північноатлантичного альянсу.

Усебічна підтримка України у її боротьбі з агресією путінської росії, зміцнення кордонів НАТО, розвиток виробництва озброєнь, ефективніша боротьба з гібридними й цифровими загрозами, збільшення витрат на оборону й покращення співпраці між Альянсом і Європейським Союзом — ось головні елементи «декалогу для НАТО», який оприлюднив президент Румунії.

Ця програма Клауса Йоганніса, на його переконання, має стати гідною відповіддю на сучасні загрози, пов’язані насамперед із нападом рф на Україну. А також на інші світові виклики — тероризм, повсюдну нестабільність, зростання стратегічної конкуренції і поширення авторитаризму.

«Агресивна війна росії проти України зруйнувала мир і серйозно змінила наше безпекове середовище, що мало вплив також за межами євроатлантичного регіону, — наголосив президент Румунії. — В осяжному майбутньому найбільшою і прямою загрозою для Альянсу залишатиметься росія».

«Немає нічого важливішого, ніж забезпечення перемоги України»

Головні завдання НАТО, на думку румунського кандидата на місце Єнса Столтенберґа, — стримування й оборона, запобігання кризам та їх урегулювання, а також розбудова безпеки на основі співпраці.

«Поза тим, немає нічого важливішого, ніж забезпечення перемоги України в її екзистенційній боротьбі, — зазначив Клаус Йоганніс. — І ми можемо зробити це, надаючи Києву всю необхідну підтримку так довго, скільки це буде потрібно». Як вважає президент Румунії, підтримка України на її шляху до членства в НАТО і ЄС — «моральний, політичний і стратегічний обов’язок» євроатлантичної спільноти.

У своєму «Декалозі для НАТО» Клаус Йоганніс також згадав про необхідність зміцнення збройової промисловості країн-членів НАТО — для поповнення власних резервів і допомоги Україні, яка воює з росією.

Як переконаний президент Румунії, украй необхідно, аби всі країни-члени Альянсу виконали вимогу щодо витрат на оборону в розмірі не менше двох відсотків власного ВВП (валового внутрішнього продукту). На жаль, станом на сьогодні частина країн-членів НАТО витрачають на оборону менше…

Чи має Клаус Йоганніс шанс перемогти Марка Рютте у боротьбі за посаду генсека НАТО? Як на мене, шанси Рютте наразі кращі (головно завдяки підтримці Білого дому), хоча в прем'єра Нідерландів можуть виникнути певні проблеми. Зокрема, проти Рютте може виступити Будапешт, адже той свого часу сильно «наїжджав» на свого авторитарного угорського колегу Орбана…

Так чи інакше, здорова конкуренція під час вибору наступника Столтенберґа НАТО точно не завадить. Можливо, під впливом Йоганніса Рютте почне висловлюватися щодо росії ще чіткіше й безкомпромісніше… Утім, для Києва найважливіше, що обидва кандидати на пост очільника Північноатлантичного альянсу займають проукраїнську позицію.

Схожі новини