Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Єврокомісар: "Скасування віз для українців залежить не від ЄС, а від Ради"

  • 01.03.2016, 08:45
  • 2 709

Йоганнес Ган пояснив, чому доля безвізового режиму для України залежить від депутатів Верховної Ради.

На цьому єврокомісар з питань розширення та політики добросусідства Йоганнес Ган наголосив, виступаючи у Брюсселі перед депутатами Європарламенту і Верховної Ради на відкритті "тижня України".

Ган зазначив, що швидкість скасування віз до ЄС для українців залежатиме не від Єврокомісії, а від українських законодавців.

«Можу запевнити, ми сповнені рішучості йти вперед. Нині справа за депутатами Верховної Ради. Все залежить від того, чи відповідають ухвалені закони критеріям, про які ми домовилися раніше», — наголосив єврокомісар.

Він вказав на невідповідність до погоджених вимог законодавчої норми про електронне декларування доходів українськими чиновниками, додавши, що цей закон має вдосконалюватись.

У Європарламенті розкритикували роботу українських нардепів у комітетах

Українських парламентарів закликають працювати ефективніше.

Європейський парламент невдоволений роботою українських депутатів в парламентських комітетах. Про це під час брифінгу 29 лютого заявив керівник місії Європарламенту з реформування Верховної Ради України Пет Кокс, представляючи звіт місії.

«Коли ви приїжджаєте до Києва на пленарне засідання, того ж тижня відбувається засідання комітетів. Потім відповідно до вашого календарного плану відбувається робота в комітетах. Ми виявили таке явище, що багато комітетів не засідають під час комітетської роботи. Чому так відбувається? Вони мають засідати, але не працюють. Це якась фікція на практиці. Це не виконується. Наша пропозиція була знову ж таки — приділяйте увагу головним пріоритетам. Якщо ви приїхали до Києва, попрацюйте тиждень на сесії, тиждень в комітеті», — заявив Кокс.

Він звернувся до українських парламентарів, щоб ті покінчили з цією негативною практикою.

«Треба покінчити з цією фікцією. Начебто працювати в комітетах, якщо там не працюють», — додав він.

Кокс зауважив, що за рік роботи Ради до парламенту надійшло 2,5 тисячі законодавчих ініціатив, 2 тисячі з яких надійшло від депутатів та порівняв таку велику кількість законодавчих ініціатив із !законодавчим цунамі».

«Те, що відбулося у вас, можна назвати «законодавчим цунамі». Обговорено було тільки 7% пропозицій. Вони перетворилися на закони», — сказав він.

«Європарламент. Екс-президент ЄП, добрий друг України Пет Кокс, який більше півроку працював над звітом з рекомендаціями реформи українського парламенту, схоже, був вражений надмірною експресією, позитивною емоційністю (а іноді відвертим хуліганством) і бездумним законодавчим валом (схожим на графоманство), що сьогодні часто визначають нашу роботу. Бо багато мудрих рекомендацій стосуються саме впорядкуванню законодавчої роботи і депутатської етики. Буду виступати з пропозицією закріпити частину цих рекомендацій в змінах до регламенту ВР, а можливо, і в новій коаліційній угоді.

Зараз триває конференція високого рівня за участю Президента Європарламенту М. Шульца і єврокомісара Й. Хана. Всі наші європейські друзі в своїх виступах - це і впливові депутати Е. Брок, А. Пленкович згадали про окупований Донбас і анексований Крим. Ця європейська позиція і солідарність - важливі», — прокоментувала заяву керівника місії Європарламенту з реформування Верховної Ради України Пета Кокса Ірина Геращенко у соціальній мережі facebook.

У Брюсселі дали зрозуміти Раді, що необхідно визначитися з безвізовими законами зараз, а не в майбутньому

Європейський комісар з питань європейської політики сусідства та переговорів щодо розширення Йоганнес Ган переконує депутатів Верховної Ради у необхідності зараз, а не у майбутньому, ухвалити законодавство, що потрібне для запровадження безвізового режиму України з ЄС.

"Європейська комісія допомагає в цьому. Але треба, щоб український парламент прийняв рішення таким чином, щоб були виконані всі необхідні критерії", - підкреслив він.

Як приклад Ган навів електронну систему декларацій. "Важливо, щоб це все було відкрито, якою є ситуація з приватною власністю, це треба зробити зараз, а не у майбутньому", - наголосив єврокомісар.

Крім того, за його словами, в разі реалізації необхідних реформ Україна буде здатна отримати зовнішню фінансову підтримку. "Ми бажаємо успіху Україні і сподіваємося, що Україна стане "країною успіху", - додав він.

Ган знову підтвердив позицію Європейської комісії стосовно "повної підтримки, особливо в тому, що стосується вашої територіальної цілісності". "Ніяких поступів не буде зроблено, санкції зняті не будуть", - підкреслив чиновник. Разом з тим він вважає необхідним досягти прогресу у виконанні Мінських домовленостей.

Говорячи про розвиток відносин у сфері торгівлі, Ган повідомив, що "чудове українське вино вже можна знайти у Брюсселі". "І ми очікуємо на подальший розвиток. Багато ще треба зробити", - констатував єврокомісар.

Між тим він висловив переконання у необхідності послідовного виконання вже ухваленого законодавства для реформування судової гілки влади, боротьби з корупцією, покращення інвестиційного середовища.

Європарламент: «Рада повинна бути готова до подальших етапів європейської інтеграції, попереду ще багато роботи»

В Європейському парламенті запевняють у допомозі та підтримці Верховної Ради України на шляху європейської інтеграції з метою перетворення на європейську інституцію.

Про це йшлося у виступах на офіційному відкритті "Українського тижня" в Європейському парламенті. Засідання проходить у переповненій залі, багато хто стоїть через нестачу місць.

Так, голова делегації Європарламенту в Комітеті асоціації Україна-ЄС Андрій Пленкович зазначив, що в ЄП "зроблять все можливе, щоб допомогти вам у мирній реінтеграцї окупованих територій Донецька та Луганська, а також Криму". "Ми також тут, щоб допомогти в імплементації Угоди про асоціацію. Звіт Кокса - це комплексна програма. Ваш парламент має бути готовий для наступних етапів європейської інтеграції", - заявив європейський політик.

У свою чергу голова Комітету із закордонних справ Європейського парламенту Елмар Брок висловився за таку форму співробітництва між ЄП та ВР, яка "посилить здатність проводити реформи, коли ми говоримо про проведення парламентських реформ". "Ми можемо знайти спільну базу, щоб допомогти один одному і у ці дні побачити шляхи розв'язання цих питань", - сказав він.

Такими питаннями Брок назвав верховенство права, боротьбу з корупцією, конституційну реформу. "Я сподіваюся, що це співробітництво і далі буде активно розвиватися, щоб ми досягти нашої цілі - незалежної демократії", - наголосив Брок.

Коли слово взяв президент Європарламенту Мартін Шульц, то зазначив, що з цієї нагоди підготував доповідь, але попередні промовці вже все сказали.

"Це доказ того, що вони розумні люди, і я не буду повторювати те, що вони вже сказали", - пожартував Шульц.

Продовжуючи, політик висловив думку, що зараз ЄП та ВР перебувають на "передовій розвитку парламентської співпраці". "Те, що робить ЄП, ніколи не було зроблено раніше", - сказав він.

За словами Шульца, якщо подивитися на суть програми співробітництва між ЄП та ВР, то це "дуже глибока програма". "Працюючи разом, ми можемо досягнути успіху", - переконаний президент ЄП.

Він зазначив, що коли він спостерігає за роботою українського парламенту, то бачить, що перед ВР ще "багато роботи". "Прийшов час, коли нам потрібна стабільна Україна", - наголосив Шульц.

У Європарламенті стартував перший в історії український тиждень

До Брюсселя прибув голова Верховної Ради Володимир Гройсман, який презентуватиме план реформування українського парламенту.

29 лютого у Брюсселі починається тиждень України в Європарламенті. Про це повідомив на сторінці у мережі Facebook спікер Верховної Ради Володимир Гройсман, який прибув до Бельгії з українською делегацією.

«Live-включення з Брюсселя, де ми розпочинаємо вперше в історії Український тиждень в Європарламенті. Сьогодні буде презентований план дій щодо реформи українського Парламенту і перетворення його на сучасну європейську інституцію», — написав голова ВР.

«Рішення, які будуть представлені в Європарламенті, дозволять вдосконалити процедури і якість підготовки законопроектів, налагодити ефективну взаємодію з урядом», — зазначив Гройсман.

Джерело: Тиждень.ua, РБК-Україна, УНІАН, DW, 24 канал.

Схожі новини