Брюссельську капусту зрізала у січні
Олена Приходько зі села Малечковичів, що неподалік Львова, зрізала брюссельську капусту аж після Нового року. Вона добре витримала грудневі морози та сніг. Однак господиня не наважилася надалі залишити головки просто неба, адже синоптики прогнозували у середині січня зниження температури до -18°С
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/504826/kapusta.jpg)
Городниця вже не один сезон вирощує такі овочі, які полюбила за смакові якості і високий вміст поживних елементів. Зауважує: «Мініатюрні симпатичні качанчики активно використовують європейські кулінари. В Україні вони менш поширені».
Торік дбайлива жінка вперше виплекала «брюссельку» із власного насіння. Це був середньоранній сорт Розелла (вирізняється значною кількістю солей калію, магнію та заліза).
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/01/%D0%B1%D1%80%D1%8E%D1%81%D1%81%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0%20%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B0.jpg)
Згадані насадження потребують простору. Оптимальна відстань між рядками повинна становити 90−120 см, а рослинами — не менше 30 см.
Завдяки старанному догляду кущики виросли міцними, метрової висоти. Стебла рясніли округлими качанчиками вагою близько 15 г.
Зауважимо, що ця культура не любить надмірного тепла. Для успішної вегетації температура має бути не вищою за +18°С. У полуденний час навіть доводилося прикривати листочки від прямих сонячних променів.
Надзвичайно важлива волога. Тож спекотної погоди не обходилося без поливів. Особливо потрібна вода у період формування качанчиків.
На зиму пані Олена залишила тільки 5 кущів своїх улюблениць. Листя не обрізувала, тож холодного періоду воно накривало головки.
«То була експериментальна партія. Тепер знатиму, що „брюсселька“ витримує холоди і не мерзне», — зауважує ентузіастка.
Зібрані овочі вона вже приготувала. Спочатку підварила, а потім додала трішки масла, різних приправ і посипала сушеними пелюстками чорнобривців. Вийшла неабияка смакота.
Відтак наступного сезону ґаздиня планує теж висаджувати згадану культуру (насіння припасла власне). А врожай збиратиме ще пізніше — аж навесні. Це порадили подруги-городниці, які вже мають аналогічний досвід.