Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рік тюрми за небажання помирати на Донбасі

Російським десантникам дали півроку-рік колонії – за відмову воювати в Україні.

Російські десантники з військової частини у Майкопі, які втекли з полігона біля Ростова через те, що не хотіли їхати воювати на Донбас, отримали реальні тюремні терміни. Їх засудили за дезертирство. Анатолій Кудрін отримав півроку колонії-поселення, Олександр Євенко, Іван Шевкунов, Олександр Єненко і Павло Тинченко - по одному року.

Восени 2014-го солдатів-контрактників майкопської військової частини (Північний Кавказ) перекинули на полігон у Ростовській області. Через деякий час контрактники почали масово втікати з полігона, багато з них подали рапорти про звільнення. Солдати-конт­рактники скаржилися на погані побутові умови і боялися, що їх відправлять на війну в Україну. Поблизу полігона стояв табір бойовиків «ДНР». За словами батьків солдатів, сепаратисти агітували, пропонуючи за гроші їхати воювати на Донбас.

«21-річний Іван Шевкунов отримав рік колонії. Під час служби у нього забрали всі документи, зокрема військовий квиток. Солдати на полігоні біля Ростова отримували сухий пайок, спали на дошках, лікарів не було. За словами Івана, до них постійно приїжджали вербувальники. Обіцяли за поїздку на Донбас 400 дол. на добу. Вони казали, що контрактники рано чи пізно все одно опиняться на території сусідньої держави. За словами Івана, вони намагалися звільнитися, але їхні заяви були відхилені», - пише «Эхо Москвы».

«Це огидно. Усі характеристики на хлопців були позитивними. Ми сподівалися на умовні терміни. Не хотів ніхто їхати в Україну. Ніхто не хотів там свої голови класти», - сказала на суді мама Івана Шевкунова.

За офіційною статистикою майкопського гарнізонного суду, за півроку 2015-го за «дезертирство» засуджено 62 солдатів. Це вдвічі більше, ніж за попередні п’ять років разом узяті. На відео, таємно знятому родичами контрактників, в. о. командира частини підполковник Сергій Кенс заявляє, що 80 осіб майкопської розвідувальної бригади відмовилися воювати в Україні. Один із відмовників, сержант Тинченко, на суді пояснив: «Я не виконав злочинного наказу, не хотів іти проти присяги, яку приймав, і не хотів брати участі у бойових діях в Україні».

«Те, що солдати з найбільш боєздатних частин російської армії з усіх сил уникають відправлення в Україну, - не новина. У лютому так само мурманські контрактники збунтувалися, не бажаючи їхати в Україну. Їхнє пояснення: буде офіційний наказ — підемо. Офіційного наказу вони, як і інші російські солдати, не дочекалися. Воює Росія нишком, на чужій території. Тож у солдатів забрали головний мотив — небезпеку для батьківщини. Це посилюють характерні для всього «таємного» пороки (вище начальство під покровом таємниці не бачить) - зневагою до доль солдатів, до умов їхнього життя, зрадою щодо тих, хто потрапив у полон, розкраданням належних виплат. Тому серйозно говорити про лояльність найманців-контрактників не слід. Рік колонії, який конт­рактник отримує за це, - невелика плата за те, аби зіскочити з поїзда, що мчить під укіс. Це зрозуміли не лише контрактники, які в армію йдуть не для вій­ни, а за грошима. А й російські добровольці, які становлять 80% «армій» «ЛДНР». В умовах відносного миру їхні доходи в більшості підрозділів скоротилися до нуля. А можливість загинути на передовій — досі суттєва. Саме цим пояснюються мирні ініціативи так званої ДНР. Побувавши там, російський фотограф Максим Авдєєв написав, наскільки спало бажання воювати у тамтешніх росіян. Ні в Росії, ні у «ДНР» ця земля тепер нікому не потрібна», - пише російський публіцист Микола Митрохін.

За даними центру АТО, на сході України в зоні бойових дій були одночасно задіяні до 10 тис. професійних російських військових.

Коментар для «ВЗ»

Володимир Дергачов, журналіст видання «Газета.ru», автор матеріалів про майкопських десантників

Важливо, що у формулюваннях звинувачення і вердикту немає нічого про відмову їхати в Україну. Формально солдатів судять за самовільне залишення військової частини. Терміни очікувані й виглядають компромісним варіантом. Враховуючи проведений у СІЗО час, солдати скоро вийдуть на волю. За «самоволку» покарання може бути до п’яти років. За версією солдатів, вони опинилися у «вилці» - служити у важких умовах на полігоні «Кадамовский» або їхати воювати на Донбас. Замість цих варіантів вони воліли самовільно залишити частину, за що формально порушили закон і отримали покарання.

Фото прес-служби Майкопського гарнізонного військового суду.

Схожі новини