Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Сирійська авантюра Путіна

У Пентагоні не виключають, що Росія готує в Сирії наземну операцію.

Росія втрутилася у сирійський конфлікт на боці диктатора Башара Асада: завдає авіаударів по позиціях повстанців, яких підтримує коаліція на чолі зі США; бомбардує терористів з «Ісламської держави» (ІДІЛ), проти яких воює ця ж коаліція; залітає у повітряний простір члена НАТО Туреччини, будує військові бази і перекидає наземні війська у Сирію... Якими будуть наслідки цієї путінської авантюри?

Чи буде наземна операція росіян у Сирії?

Війна у Сирії триває четвертий рік. Вона забрала чверть мільйона життів, ще чотири мільйони втекли в сусідні країни. Може, у світі менше зважали б на цю війну, якби у ній не було так багато зацікавлених сторін — Іран, Ліван і Росія, нафтові монархії Перської затоки і Туреччина, США і ЄС, який «наводнили» сотні тисяч біженців із Сирії... Втручання Росії ще більше заплутує і затягує цю війну. Президент США Барак Обама звинуватив Росію в тому, що своїми ударами зміцнює позиції спільного ворога США і Росії - “Ісламської держави” (ІДІЛ), бо змушує повстанців відступати.

«У Сирії б’ються «всі з усіма» п’ять сил: шиїти урядових військ Асада, іранські “Вартові ісламської революції” та ліванський рух «Хізбалла»; прозахідні суніти-повстанці, що складаються з безлічі груп; радикальні сунітські рухи, пов’язані з «Аль-Каїдою»; ІДІЛ; курди. Можливі три варіанти завершення війни: країна поділиться на зони впливу ІДІЛу, «Аль-Каїди», Асада і курдів; другий - Сирію захопить ІДІЛ; третій - Асад з допомогою РФ та Ірану поверне контроль над країною, крім курдських районів. Розпочата в серпні 2014-го повітряна операція Заходу на допомогу повстанцям стала фарсом. Західної авіації в рази менше за ту, що була задіяна проти Лівії в 2011-му проти режиму Каддафі. Тому істотних результатів нема. Виглядає, що мета західної операції - не розгромити ІДІЛ, а зупинити його рух на південь, у бік монархій Перської затоки, скерувавши проти Асада й Ірану.

Російська коаліція сформована за участі Ірану, Сирії та Іраку. Розташування сторін у Сирії таке, що війська Асада можуть воювати проти ІДІЛ лише після розгрому повстанців. У цій війні можлива участь армії Ірану, яка може почати наступ на іракську частину ІДІЛ. Інакше перемога в Сирії виявиться марною. ІДІЛ втече в Ірак. У цій кампанії сили РФ — 34 літаки і 12 вертольотів. Ними можна зупинити наступ, але не атакувати. Сирійська армія — виснажена. Тож для ефективної підтримки Асада російські ВПС у Сирії доведеться збільшити, а перемогти можливо лише на землі - силами спецназу, ВДВ, морської піхоти і чеченських частин», - пише для московського «Центру Карнегі» військовий експерт Олександр Храмчихін.

«Путін почав опосередковану війну зі США...»

«Нахабні дії Путіна в Україні та Сирії викликають запитання до американських планів дій у складних ситуаціях. Вранці 30 вересня російський генерал заїхав до посольства США в Багдаді, аби особисто вручити представникам США ультиматум, що став дипломатичним демаршем. Його заява була різка: росіяни через годину почнуть завдавати повітряних ударів у Сирії, а військові США мають негайно покинути район. Це на межі війни двох ядерних гігантів. Завдавши ударів у Сирії, Путін почав опосередковану війну зі США. Потужні армії двох країн опинилися в ролі помічників протилежних сторін», - пише американське видання Military Times.

«Російський уряд заявляє, що сирійська повітряна кампанія спрямована суто на сприяння військам Асада. Однак приватно російські політики кажуть, що плани Кремля сформувала тривала криза відносин зі США і ЄС через Україну. Росіяни прагнуть, аби повітряні удари допомогли силам Асада відвоювати території, зайняті ІДІЛом та повстанцями. Тобто домогтися того, чого не домоглися США та союзники за рік бомбувань. Кремль готується до великої кампанії, яка може тривати місяцями. Крім ризику втрат у боях, Росії загрожує небезпека від ісламських терористів, які оголосили Москві джихад. Розрахунок Кремля, що бойові успіхи в Сирії відновлять зв’язки Росії зі США і ЄС, не виправданий. Захід відчуває глибоку відразу до того, що у ЄС і США називають вічною брехнею Кремля щодо української кризи... Воєнний план у Сирії склали глава адміністрації президента РФ Сергій Іванов, міністр оборони Сергій Шойгу і глава Радбезу Микола Патрушев», - пише американське видання Bloomberg.

Росія готується до наземної операції в Сирії, попри те, що Путін заперечує це, - передає CNN з посиланням на Пентагон. За даними каналу, Росія вже перекинула в Сирію частину контингенту і зброю для операції (артилерію, реактивні системи залпового вогню «Смерч») та надіслала обладнання для створення радіоперешкод. Російські дії обговорили в Нью-Йорку члени західної коаліції, яка воює проти ІДІЛ. У ЄС і США вважають, що РФ робить ситуацію на Близькому Сході (та пов’язану з нею проблему біженців у ЄС) складнішою і небезпечнішою, ніж була раніше.

Схожі новини