Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Колупайтеся глибше – там багато нероздавлених...»

  • 10.08.2015, 20:55
  • 3 385

Росіяни не можуть оправитися від божевілля Кремля – нищать їжу.

У РФ продовжують нищити нові партії продуктів, ввезення яких Кремль заборонив у відповідь на санкції ЄС і США.

У суботу, після знищеного сиру, свинини, нектарних і персиків, у Смоленській області знищили три тонни яловичини без ветеринарних клейм і 20 тонн перцю. За статистикою Роснагляду, вже знищено 332 тонни рослинної та 39 тонн тваринної продукції. Іноді демонстративне знищення продуктів закінчувалося протестами росіян, які не давали проїхати тракторам. Полігон для знищення продуктів на російсько-білоруському кордоні штурмували жителі довколишніх сіл (на фото): звідти вони несли пакети з фруктами. «Колупайтеся глибше — внизу багато нероздавлених», — радила одна жінка іншій. Частину вцілілих фруктів місцеві з’їли, а пошкоджені пішли на варення та самогон…

Демонстративне знищення продуктів, м’яко кажучи, засмучує росіян. За даними соцопитування, проти знищення продуктів 87% росіян і лише 9% — за. 46% росіян не розуміють, навіщо знищувати їжу, якщо в РФ стільки бідних? У Санкт-Петербурзі люди вийшли на протест, закликаючи скасувати закон про знищення їжі. Люди називали знищення продуктів ганьбою для міста, яке під час Другої світової війни пережило страшний голод. «Палити продукти в країні, в якій пишаються героїзмом блокадного Ленінграда — це наруга над пам’яттю та історією», — заявив один із учасників акції протесту.

Багато росіян, втім, сприймають це з гумором. У соцмережі «Твіттер» користувачі публікують різні курйозні ситуації і фотожаби на події в РФ. А російський карикатурист Сергій Йолкін зробив серію іронічних малюнків на цю тему. Наприклад, на розстріл відправляється головка сиру з табличкою «пармезани». «И лампа не горит, и врут календари, и если видишь контрабандный сыр, то раздави», — такі вірші можна зустріти в інтернеті. З’явилися навіть некрологи: «Пармезан. Я добре знав покійного. Він був твердим, витриманим, з добре розвиненим смаком. Мені його бракуватиме!». І саркастичні заклики: «Россияне! Главное, не останавливайтесь! Сыр сожгли — жгите баксы, евро и гривны! Не верьте тем, кто будет называть вас идиотами — от умников только вред. Жгите валюту коварной Европы, враждебной Америки и Украины. Кончится, покупайте и жгите. Ну а ночью — жгите иномарки. И скоро Запад падет, это 100%, а Россия встанет с колен».

Західні ЗМІ називають рішення Путіна нищити продукти — антигуманним. Журнал Spiegel пише, що спалювати корисні речі прийнято в нерозвинених суспільствах: імпортні продукти палили повстанці в Сомалі та бойовики «Ісламської держави». The Bloomberg пише, що Путін порушив табу «не кидатися хлібом», яке існує в країні, де пам’ятають довгі черги 1980-их. ЗМІ згадали гуманітарку, яку РФ отримувала від світу в 1990-х (горезвісні «ніжки Буша»).

Єврокомісія, своєю чергою, вирішила збільшити субсидії для виробників молочної продукції, фруктів і овочів у ЄС, аби компенсувати їхні втрати через російське ембарго, - пише Bloomberg. У Данії влада вирішила роздати бездомним усі продукти, які мали їхати в РФ.

Тим часом, набули чинності розширені санкції, оголошені США щодо громадян і компаній РФ і України, що підтримують сепаратистів на Донбасі. Список збільшився на 11 фізичних і 15 юридичних осіб, серед яких «Роснефть». У п’ятницю США заборонили поставки обладнання для одного з найбільших нерозвіданих родовищ газу в РФ - Південно-Кіринського родовища «Газпрому».

«Безумство має логіку. Взагалі немає нічого більш логічного, ніж безумство… Припускають, що російські антисанкції лобіювали зацікавлені для створення дефіциту і чорного ринку... Загалом маємо кілька рівнів проблеми. По-перше, ніяких продуктів не будуть знищувати. Їх продадуть наліво. У перші 2-3 дні під камери федеральних каналів трохи подавлять… Ми ж в Росії живемо. А решта, 90%, вкрадуть… Усіх адресую до відомого арт-проекту Ігоря Угольникова «Похорон їжі» 1991-го. Ця акція лише ненадовго передувала краху СРСР. Може, так станеться і зараз. Влада ж остаточно втратила зв’язок з реальністю», - пояснює російський політолог Станіслав Бєлковський.

Схожі новини