Передплата 2024 «Добра кухня»

Євросоюз «викреслив» Росію зі стратегічних партнерів

  • 10.06.2015, 18:13
  • 2 282

Відновлення співпраці Євросоюзу з Росією можливе лише після виконання мінських домовленостей та поваги до суверенітету і територіальної цілісності України

На цьому наголошується у резолюції Європарламенту про стан відносини ЄС-РФ, яка була ухвалена переважною кількістю голосів у середу у Страсбурзі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Європарламент підкреслює, що відновлення співробітництва може вбачатися лише за умови, що Росія поважатиме територіальну цілісність і суверенітет України, включаючи Крим, та повністю виконає мінські домовленості», - йдеться у документі.

У ЄП наголосили, що через свої дії у Криму і у східній Україні Росія більше не може вважатися «стратегічним партнером».

Відтак, європарламентарії запевнили, що ЄС не може вдавати, що нічого не сталося, та немає іншого шляху, ніж провести критичну переоцінку своїх відносин з Росією.

«Європарламент вкотре заявляє, що пряма і не пряма участь Росії у збройному конфлікті в Україні, нелегальна анексія Криму, разом із порушенням територіальної цілісності Грузії, економічна і політична дестабілізація своїх європейських сусідів становить навмисне порушення демократичних принципів, фундаментальних цінностей і міжнародного права», - зазначено у резолюції.

ЄП також висловлює жаль у зв’язку з тим фактом, що РФ нині відкрито позиціонує себе як загрозу міжнародному демократичному співтовариству.

Депутати закликали Єврокомісію вжити невідкладних заходів із протидії російській пропаганді, у тому числі із поширення об’єктивної інформації для східних партнерів.

Європарламентарії висловили занепокоєння у зв’язку з підтримкою і фінансуванням з боку Росії радикальних і екстремістських партій всередині ЄС.

ЄП закликав Єврокомісію підготувати законодавство, яким би заборонялося фінансування політичних партій в ЄС політичними або економічними структурами із зовні.

Схожі новини