Передплата 2024 ВЗ

Зрада бабці Австрії

У Відні Путіна зустрічали оплесками. І підписали угоду про будівництво газогону в обхід України

Поки частина європейських чиновників показово співчувають українцям і обіцяють ввести жорсткі санкції проти Росії, не подаючи руки Путіну, австрійці приймали спонсора терористів оплесками — під час його візиту до Відня 24 червня. Більше того, у рамках візиту президента РФ до Австрії голова правління «Газпрому» Олексій Міллер і гендиректор OMV Герхард Ройсс підписали угоду про будівництво австрійської ділянки «Південного потоку». І це після того, як Єврокомісія фактично змусила Болгарію відмовитись від будівництва цього газогону.

Поведінка бабці Австрії виглядає щонайменше дивною. Адже на початку червня Єврокомісія оголосила про призупинку роботи над “Південним потоком”, яким мали б транспортувати газ до Європи в обхід України. Причина — він не відповідає європейському енергетичному законодавству (так званому третьому енергопакету). Крім того, у Євросоюзі заявляють про необхідність знижувати залежність від російського газу та шукати альтернативних постачальників блакитного палива. Якщо ж обсяги поставок газу з РФ до Європи знижуватимуться, то чи доцільно вкладати кошти у будівництво газопроводу?

Прем’єр-міністр Болгарії Пламен Орешарскі на початку червня розпорядився призупинити будівництво газопроводу для консультацій з Єврокомісією. Після Болгарії про призупинку робіт заявила і Сербія — якщо не будує Болгарія, через яку газ мав би потрапляти “Південним потоком” до Сербії, то сербам будувати трубу нема сенсу. І от тепер австріяки, які явно не зможуть запустити проект без Болгарії та Сербії (не повітрям же той газ транспортуватимуть), підписують угоду і говорять, що “Південний потік” можна буде ввести в експлуатацію вже до кінця 2015 року... Як бачимо, Європа не така вже й одностайна.

Візит Путіна до Австрії вже розкритикували у ЄС. «Це очевидно, що Путін хоче розколоти ЄС. Однак я думаю, що у Відні це усвідомлюють. Це не є щось нове. Росіяни завжди намагаються зробити це, коли опиняються у складному становищі», — заявив міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт.

«Путін поїхав до Відня, щоб вирішувати бізнесові питання. Вчора в його присутності було підписано договір про будівництво газопроводу «Південний потік», завдяки якому «Газпром» візьме Центральну Європу у лещата. При цьому Путін ще й дав по носі Заходу. Про яку єдину позицію у відносинах з Росією говорять європейські політики, якщо в Литві Путіна порівнюють зі Сталіним і Гітлером, а в Австрії його приймають з усіма почестями?» — обурюється журналіст польського видання Gazeta Wyborcza Бартош Велінський.

Навіщо Путіну візит до Відня — зрозуміло. Питання в тому, навіщо австрійцям дискредитувати себе, приймаючи Путіна? Утім, їм не вперше. Свого часу австрійська влада здалася фюреру без жодного спротиву...

“Формально від будівництва “Південного потоку” Європа не відмовляється. Єврокомісія не може заборонити будувати газопровід, відтак дотримується позиції, що трубопровід зможуть будувати лише тоді, коли він відповідатиме третьому енергопакету. Росія подала позов до СОТ стосовно того, що цей третій енергопакет обмежує їхні права, — каже експерт Юрій Корольчук.

— Навіщо це Австрії? Це вигідно. Попри заяви, що споживання газу скоротиться, є розрахунки, які стверджують, що у найближчі роки потреба європейських країн у природному газі лише зростатиме. Австрія не є великим споживачам, але хоче стати транзитером. Вона має потужний хаб у Баумгартені. До Баумгартена планують дотягти і “Південний потік”. Вони хочуть заробляти на цьому. З точки зору бізнесу — усе логічно. Натомість з політичної точки зору такий крок Австрії дивний. Звичайно, ми б хотіли реальної підтримки. Адже якщо “Південний потік” реалізують, з 80 мільярдів кубометрів, які транспортуються через Україну в ЄС, можемо втратити половину”.

Схожі новини