Передплата 2024 «Добрий господар»

У Португалії також «пакращення»...

Попри кризу в цій країні, наші заробітчани додому не поспішають

Суворі заходи економії, які Португалія змушена була ввести в обмін на 78 млрд. євро позики від ЄС і МВФ, призвели до зубожіння населення. Понад

2,6 млн. португальців, тобто чверть населення, живуть за межею бідності. На вулиці великих міст повернулися їдальні для бідних, які востаннє працювали у 1950-х. ЄС і МВФ хвалять Португалію за фінансову ощадність та заохочують продовжувати, але португальцям це не подобається. Не минає й дня, аби у великих містах країни не відбувалися протести...

П’ята частина португальців мають менше, ніж 400 євро на місяць

Аварійний план економії, запроваджений Лісабоном, передбачає скорочення бюджету, зниження зарплат, зростання податків, масові звільнення у держсекторі, скасування соціальних пільг. Як наслідок, безробіття у країні сягнуло 17% (за даними профспілок — 24%), а п’ята частина із 10,6 млн. португальців одержує на місяць менше ніж 400 євро.

Із-поміж “старих” членів ЄС Португалія на другому місці за рівнем убогості — після Греції. У країнах ЄС гірше лише в Болгарії, Румунії, Латвії та Литві. Прірва між багатими і бідними у Португалії теж одна з найглибших у Європі. 90% громадян заробляють менше, ніж 18,5 тис. євро на рік, а 1,1% — понад 40 тис.

План порятунку від єс і МВФ душить економіку, кажуть деякі португальські економісти. У 2012-му економіка скоротилася на 3%. Цього року прогнозують спад іще на 1,5%. За даними Центрального банку Португалії, у період 2008-2013 років ВВП країни скоротився на 7,5%.

Днями уряд прем’єра Жозе Сократеша оголосив про нові заходи економії — на 4 млрд. євро. МВФ похвалив його, а населення вийшло на масові акції протесту. Гроші зекономлять за рахунок звільнення 20% держслужбовців (зокрема 15 тис. учителів) і скорочення зарплат бюджетникам на 7%.

«Ми в руках у стерв’ятників із великих банків...»

«Немає надії на роботу і повернення до своєї професії. Допомагають батьки. Ми в руках у недобросовісних стерв’ятників із великих банків», — каже 26-річна психолог із Лісабона Марина Олівейра, яка сидить без роботи 13 місяців.

Протягом 20 років після вступу 1986-го в ЄС економіка Португалії швидко зростала. Країна активно залучала іммігрантів із колишніх колоній, таких як Бразилія, Ангола, Мозамбік. Тепер самі португальці їдуть працювати у Бразилію та Анголу. Лише в 2011-му з країни емігрувало 120 тис. осіб. Покидає країну переважно середній клас — інженери, техніки, учителі. Бразилія швидко розвивається. Ангола, багата на нафту і алмази, теж.

«Кумівство і клановість»

«Влада і багатство зосереджені в Португалії на вершині соціальної піраміди через кумівство і клановість. Тому маємо неконкурентну економіку, збудовану на некваліфікованій праці та сфері послуг. Від цього багатіють одиниці, а решта програє. Емігрує освічена еліта. Водночас країна старіє, дедалі більше безробітних. Кожен п’ятий португалець старший за 65 років», — каже політолог Бруно Мескіта.

Для покращення становища уряд Сократеша знаходить нетрадиційні шляхи здобування грошей — запрошує багатих мігрантів. У жовтні минулого року уряд видав декрет, за яким закордонні підприємці, котрі інвестують від 500 тис. євро, отримують португальський паспорт. Але інвестори все одно не вишикувались у черги за португальським паспортом.

У кризовій Португалії краще, ніж в Україні?

Згідно з офіційною статистикою, за станом на кінець 2009-го у Португалії жило 53 тис. українців, не враховуючи трьох тисяч, які вже отримали громадянство, та осіб, що очікували на легалізацію. Неофіційно називають цифру щонайменше 60 тис. Попри кризу, українці не збираються повертатись додому.

Місячна середня зарплата португальця 2012-го — 565 євро, мінімальна — 485 євро. В Україні середня місячна зарплата 279 євро, тобто вдвічі менша. Літр молока у Португалії — 70 центів, кілограм масла — 95 центів, сиру — 2,75 євро, лоток із 12 яєць коштує 0,9 євро, буханець білого хліба — 0,55 євро. Кілограм цукру — 0,8 євро, рису — 1,4 євро. Кілограм картоплі — 1,5 євро, цибулі — 0,95 євро, помідорів — 0,85 євро. Кілограм курятини — 1,5 євро, банка пива — від 1 євро, пляшка вина — від 1,5 євро.

Українська громада у Португалії за чисельністю — друга після бразилійської. Українці не висловлюють бажання виїжджати із Португалії, яка приязно ставиться до іммігрантів. Заробітчани кажуть, що в Португалії значно менший рівень корупції і більша повага до верховенства права, ніж в Україні. У Португалії українців цінують. «Українці швидко вивчають мову. Вони — дисципліновані та працьовиті», — каже португальський експерт з імміграції Едуардо де Суза Феррейра.

Схожі новини