Передплата 2024 ВЗ

Через два роки – незалежна Шотландія?

Якщо народ скаже «так» на референдумі.

Лондон дозволив Шотландії провести референдум про незалежність. Плебісцит призначили на осінь 2014-го. Голосувати дозволили навіть 16-річним, які в більшості виступають за незалежність (юних шотландців вважають головними прихильниками відокремлення від Британії). Згідно з опитуваннями, більшість шотландців за ширшу автономію, але проти повного відділення. Британський прем’єр Девід Кемерон і перший міністр Шотландії Алекс Селмонд (на фото) підписали «Единбурзькі угоди», згідно з якими референдум припаде на 700-річчя битви при Беннокберні — вирішального бою у боротьбі за незалежність Шотландії, в якому англійці зазнали поразки.

За незалежну Шотландію — 38%

Незалежності Шотландська національна партія домагається із 1934-го. Під відповідними гаслами у 2011-му вона отримала більшість у місцевому парламенті. За опитуваннями, 38% шотландців підтримують ідею повної незалежності, 53% виступають проти. Ширшу автономію підтримують 68% шотландців. Шість років тому за вихід зі складу королівства виступала половина шотландців. Единбург прагнув, аби на референдумі був і варіант ширшої автономії, але Лондон наполіг — або повна незалежність, або ніякого референдуму.

«Вірю, що Шотландії буде краще в складі Великої Британії, і самій Британії теж буде краще разом з Шотландією. Але шотландці проголосували на виборах-2011 за партію, яка хотіла референдуму. А я зробив такий референдум реальністю, переконавшись у тому, що він буде законним і чесним», — сказав Кемерон після підписання «Единбурзьких угод».

Друга Норвегія?

Лондон каже, що незалежна Шотландія ледь зводитиме кінці з кінцями, адже Единбург отримує субсидію з Лондона у розмірі 48 млн. євро. Шотландці ж кажуть про багаті (та наразі нерозвідані) поклади нафти та газу, що начебто є біля їхніх берегів. Шотландія мріє стати другою Норвегією.

Членство незалежної Шотландії в таких міжнародних організаціях, як ООН, не стане проблемою — для цього є прецеденти з Чорногорією і Південним Суданом. Питання членства в ЄС — складніше. Шотландія відповідає вимогам членства, але технічно цей процес складний, бо потребує згоди всіх 27 країн-членів Союзу, перегляду розподілу портфелів єврокомісарів, місць у Європарламенті...

Шотландія не претендує на британську ядерну зброю, однак проти розміщення британських підводних атомних човнів у своїх територіальних водах. У разі проголошення незалежності, Лондону доведеться або шукати компромісу, або нову військово-морську базу. В усіх промокампаніях йдеться, що королева залишиться формальним главою держави, а шотландський парламент отримає всю повноту влади, — як у Канаді та Австралії.

«У 16 років можна іти в армію, то чому не можна голосувати?»

Шотландія?і?Англія об’єд­­налися в 1707-му, під­писавши «Акт про унію». У Шотландії питання про незалежність обговорювали постійно, тож наприкінці XX століття Лондон суттєво розширив автономію краю. У 1998-му екс-прем’єр Тоні Блер повернув Шотландії власні уряд та парламент.

Схожі новини