Передплата 2025 «Добрий господар»

Новий інклюзивний простір

У музеї Трускавця відбулось відкриття інклюзивного культурно-мистецького мультимедійного проєкту «Облаштування інклюзивного простору «Зв'язок поколінь: від УПА до ЗСУ»

Грантова заявка від міста-курорту була підтримана конкурсною комісією ДУ «УКФ» цього літа. Зреалізовано проєкт командою відділу культури (начальниця Тетяна Татомир) завдяки фінансовій підтримці Українського Культурного Фонду: Культура без бар'єрів. Безбар'єрне суспільство у співфінансуванні з міською радою Трускавця.

На власні очі «Повстанську криївку» побачити

Головним поштовхом для створення даного простору стало бажання зробити наявні експозиції доступними для захисників, які часто відвідують музейні заходи. Як зазначила директорка музею Галина Коваль, чимало військових, які проходять в Трускавці реабілітацію, відвідують організовані спеціально для них екскурсії. Тут їх залучають до семінарів та майстеркласів, знайомлять не лише з історією Трускавця, а й з віхами боротьби за Україну, зокрема й за часів УПА з відвідуванням «Повстанської криївки». Та, на жаль, не всі учасники екскурсії через стан власного здоров’я можуть відвідати підвальне приміщення, де облаштовано криївку. Власне цю проблему вирішує новий простір, який включає мультимедійний стіл з експозицією «Повстанська криївка», спеціально адаптований для відвідувачів, які не можуть побувати у підвальних залах музею. Кнопки, які перемикають інформаційні блоки, є водночас сенсорними: реагують на дотик руки чи протезу та виконані шрифтом Брайля (для незрячих). Окрім цього, встановлено сенсорний кіоск з матеріалами про сучасну російсько-українську війну. До бази даних введено картотеку полеглих воїнів, повʼязаних із Трускавецькою громадою. Для демонстрації тематичних фільмів встановлено телевізор. Мультимедійні експонати доступні для всіх відвідувачів, які зацікавлені у глибшому ознайомленні з історією національно-визвольної боротьби ОУН-УПА та сучасною російсько-українською війною. На це вказує назва: «Зв'язок поколінь: від УПА до ЗСУ».

Ширше двері «відчинило»

Одним із найбільш активних учасників презентації був міський голова Трускавця Андрій Кульчинський. Фото авторки.
Одним із найбільш активних учасників презентації був міський голова Трускавця Андрій Кульчинський. Фото авторки.

Музейників з унікальним надбанням привітав міський голова Трускавця Андрій Кульчинський. Очільник громади нагадав, що це не перший успішний проєкт, реалізований завдяки Українському Культурному Фонду на теренах Трускавецької ОТГ. Дуже добре, що нове обладнання відчинило «двері» перед тими, хто дотепер не мав можливості на власні очі побачити експозиційні експонати підвального приміщення. Маємо не тільки пам’ятати про людей з інвалідністю, а реально, встановлюючи сучасне інклюзивне обладнання, дбати про таких людей та про наших захисників, які отримали невідворотні травми на фронті. Вони повинні мати повноцінне життя.

Під час презентації проєкту з вітальним словом виступила секретар міської ради Наталія Пономаренко. Начальниця відділу культури Тетяна Татомир, яка курувала даний проєкт, подякувала директорці музею Галині Коваль, усім працівникам музею та відділу культури міської ради Трускавця, зокрема Людмилі Костецькій, головному спеціалісту відділу культури, а також партнерам за проведену роботу. До вітань та подяк за такий суспільно-важливий проєкт приєднався краєзнавець, лікар Ігор Ліщинський і музейники із Самбора та Стрия, які приїхали, щоб перейняти досвід своїх трускавецьких колег. А також Надія Онаць, директорка Трускавецького міського ЦСС, який опікується, зокрема, військовими та їхніми родинами.

Щосереди в музеї курорту

Минуло ще кілька днів, і в музеї побували наші захисники. Йдеться про тих військових, які, повернувшись із фронту, проходять на курорті реабілітацію. І цього разу вони радо відгукнулись на запрошення. Екскурсії для наших героїв проводяться щосереди. Аби відвідувачам було цікаво, для них готують спеціальні зустрічі. Презентація книг відомих письменників, художні виставки, наукові та історичні конференції - це далеко не повний перелік всього того, що чекає на наших воїнів у музеї. Жодних незручностей не існує для тих, хто до музею в інвалідних візках потрапляє. Усі експозиції адаптовані до потреб мало мобільних.

У присвяченому новітній війні та нашим захисникам залі музею встановлено нову мультимедійну техніку, яка допомагає відвідувачам «гортати» сторінки історії. Тут стоїть перший в Україні подібного роду сенсорний стіл. Як і мультимедійний стенд з біографіями та історіями сучасних героїв, які загинули у війні з рашистським окупантом, це обладнання виготовлено на спецзамовлення. Потрібно знати, що розділи, які представлені на мультимедійному столі, створювались працівниками музею спільно з істориками та краєзнавцями, зокрема його директоркою Галиною Коваль, упродовж останніх років. Сюди у відео та аудіо форматі увійшли життєписи відомих героїв минулих часів, які проживали на території сучасної Трускавецької громади та важливі історичні факти часів героїчної боротьби за Україну, театралізовані спогади відомих упівців та багато інших цікавих історичних фактів, нарисів, мандрівок.

Завжди за свою державу боролися

Із захопленням та вдячністю функціонал нового інклюзивного простору випробували запрошені військовослужбовці та психологиня реабілітаційного відділення закладу, де відновлюються захисники. Вони послухали розповідь про повстанців, їхню мужність і боротьбу в часи Другої Світової Війни. Урочисто пролунала присяга вояка Української повстанської армії. Наші новітні воїни, так само як і багато років тому упівці, чудово розуміють, що правдива історія об'єднує нас. Через увіковічення історичних подій та постатей, культивування образу відважного українця зможемо виховати гідне покоління відважних патріотів. Тож логічно, що вхід у новий інклюзивний простір буде відкритий для усіх, найперше — для школярів, які лише починають свою життєву мандрівку.

Разом із військовими у музеї побував депутат Трускавецької міської ради, демобілізований військовослужбовець Володимир Стецівка. Історія, на його переконання, твориться сміливими людьми, які прагнуть кращого життя для себе і своєї країни. Треба знати все про тих, кого вже давно серед нас немає. І водночас вони є. Бо пам’ять про героїв жива.

Привітавши військових відвідувачів музею, Андрій Кульчинський подякував їм за героїзм та жертовність. Завдяки їхньому подвигу Україна тримається.

Леся Боднар