Передплата 2025 «Добра кухня»

Швейцарія надасть Україні машини для розмінування

  • 17.10.2024, 19:45
  • 176

Швейцарія передасть Україні три машини для розмінування

Фото із соцмереж Дениса Шмигаля
Фото із соцмереж Дениса Шмигаля

Про закупівлю цих машин, які виробляє швейцарська компанія Global Clearance Solutions, заявила федеральна президентка Віола Амгерд у Лозанні в четвер.

«Ми сповнені рішучості продовжувати робити свій внесок», — наголосила вона на початку конференції із розмінування на підтримку України.

«Це дозволить здійснювати ефективні, безпечні та незалежні операції з розмінування в майбутньому», — додала президентка, виступаючи перед прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем та представниками десятків інших країн.

Пристрої виготовляє компанія Global Clearance Solutions (GCS), що базується у Швіці. Компанія співпрацює із ООН та кількома неурядовими організаціями, такими як Швейцарський фонд протимінної діяльності (FSD).

Ймовірно, що до 2025 року Україна матиме до 100 таких машин.

Як відомо, Швейцарія виділила 100 млн швейцарських франків на розмінування в Україні до 2027 року.

Раніше, у 2023 році, уряд Швейцарії схвалив чотирирічний пакет допомоги на 100 млн швейцарських франків (118 млн доларів) для гуманітарного розмінування в Україні. Країна також підтримує програму допомоги постраждалим від мін і малим фермерським господарствам, які не можуть обробляти свої поля.

Також на початку жовтня цього року Литва та Швеція погодили закупівлі на 22 млн євро для підтримки потреб України у розмінуванні.