Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Біля пам’ятника Федорову торгують російською літературою та символікою

Сигнал про це подали львівській мерії громадські активісти та волонтери

Фото Захара Миляника та Галицької РА
Фото Захара Миляника та Галицької РА

Комісія Галицької районної адміністрації Львова перевіряє стихійний книжковий ринок біля монумента першодрукареві Івану Федорову. Попри тотальну декомунізацію у Львові та області, там продають радянську російськомовну літературу та заборонені символи комуністичної доби. Сигнал про цей прикрий факт подали львівській мерії громадські активісти, волонтери та військові.

Дивно, що на третьому році широкомасштабної війни, ніхто не здогадався пошукати елементи «руського міра» біля монумента Федорову.

Депутат Львівської обласної ради, член робочої групи з питань декомунізації та деколонізації при Львівській ОВА Захар Миляник каже для «ВЗ»: «Про наявність пропаганди росії на книжковому ярмарку біля пам’ятника Федоровичу відомо давно. Це питання публічно підіймали військові й ветерани. Згодом про це багато йшлося у матеріалах журналістів, звертали увагу й учасники нашої робочої групи при ОВА, скеровувала звернення громадської організації „Декомунізація Львівщини“. Кілька місяців тому мер Львова Андрій Садовий повідомив, що цей ринок нічим не регламентований. Отець Василь Рудейко писав у соцмережах, що його теж обурює таке нагле демонстрування в публічному місці російської літератури, окупаційної символіки, панування мови окупанта. Але чомусь вже навіть не місяці, а роки цю проблему просто обговорювали і „забували“. Вирішив просто спробувати зайти з іншого боку, бо вважаю, що головні завдання депутатів — реагувати на бездіяльність влади, на важливі проблеми, на які чомусь не звертають уваги, і маю за честь допомогти активній громадськості. Радий, що нарешті, так виглядає, міська рада почула нас і побачила це все сміття».

Що із забороненої літератури продають на «блошиному ринку»?

«Продають книги російською мовою, часто — російських видавництв, російських авторів, про росію, революцію і спецслужби росії, — продовжує розмову Захар Миляник. — Зрозуміло, кого вони „оспівують“. Також переклади іноземних авторів, які вже давно є українською, в хороших перекладах, нецензуровані. Це все порушує чинні закони, які забороняють ввезення та розповсюдження видавничої справи, яка стосується держави-агресора, а також закони про декомунізацію та деколонізацію. Також там продають значки, нагородні відзнаки армії СРСР та інших формувань, які стосуються окупанта. Зараз, коли нарешті нам вдалося разом зрушити це питання, продавці часто ховають все, що я назвав вище, але воно все досі є. І ми маємо чітко і адміністративно, і на рівні громадського контролю все це заборонити назавжди».

Військовий Ігор Фльорко додав: «Днями там був. Питаю продавців, чому ховаєте знизу ті, що з серпами і молотами? Кажуть, що депутати обласної ради, пишуть, що не можна радянськими символами торгувати, тому трохи ховаємо…».

«На ринку біля монумента Федорову завжди можна було придбати старі книжки — вінтаж, — каже перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко. — Але, що там досі робить ворожа атрибутика і література — питання відкрите. Працівники Галицької районної адміністрації провели два рейди. Завтра повторять. За умови виявлення — будуть вжиті всі законні заходи. Такій „літературі“ місце якраз для запасів на розпалювання вогню в буржуйках».

Що міська та обласна влада збирається робити з ринком біля пам’ятника?

Як розповіла у коментарі для «ВЗ» голова Галицької районної адміністрації Галина Гладяк, рейд був з метою роз’яснювальної роботи для продавців ринку щодо заборони розповсюдження продукції виданої на території країни-агресора, або на території білорусі.

«Рейд другий, перший був 7 жовтня, — наголошує Галина Гладяк. — Не складаємо протоколів, не штрафуємо. Проводимо просвітницьку роз’яснювальну роботу з людьми, які продають книги та символіку, яка пов’язана з країною-агресором. Будемо залучати правоохоронні органи, які згідно із законом будуть забороняти продаж, вилучати заборонені книги. Будемо сюди часто заходити спільно з представниками ЛКП „Муніципальна варта“. Якщо будуть повторні порушення — будемо залучати правоохоронні органи».

Захар Миляник каже, що ринок не варто закривати, там просто варто навести порядок. «Ні я, ні мої однодумці, робоча група, військові і ветерани, думаю, і міська влада, не мають на меті закривати цей ринок, — наголошує депутат Львівської облради. — Так, можливо, він потребує законного врегулювання, точно потребує впорядкування і додавання якихось гарних культурних сенсів. Добрим прикладом є переїзні вінтажні ярмарки. У європейських містах також є місця, де можна на вулицях купити антикваріат, нумізматику тощо. Думаю, це місце також може переродитися у справді гарну європейську туристичну локацію. І головне — українську».