Передплата 2024 ВЗ

«Гуманітарку віддали військовим. Яким військовим — ніхто не перевіряв»

Хто заплутує сліди у резонансній справі щодо викрадення гуманітарної допомоги, яку знайшли у селі Убині, що біля Львова?

Фото Укрінформ
Фото Укрінформ

Розслідування скандальної справи щодо розкрадання гуманітарної допомоги, яку виявили у селі Убині, неподалік Львова, так і не зсунулось з мертвої точки!

Журналістка «ВЗ» поспілкувалась з народним депутатом, головою тимчасової слідчої комісії Верховної Ради Сергієм Козирем. Ця слідча комісія контролює розслідування, хоча, по суті, робить роботу за самих правоохоронців, які, так виглядає, саботують цю справу.

— Пане Сергію, на якому етапі розслідування кримінального провадження щодо розкрадання цієї гуманітарної допомоги? За моєю інформацією, справу перекидають від одного правоохоронного органу до іншого…

— У нас вчора було засідання по цій справі, на якому ми розбирали це питання. БЕБ займалася цією справою три місяці, а потім згадали, що це не про податки, а про «гуманітарку». І віддали справу через прокуратуру у Національну поліцію. А перед тим цю гуманітарну допомогу через рішення суду віддали військовим. Яким військовим, ніхто не перевіряв. Віддали, не віддали… Факт того, що понад п’ять місяців жодних рішень немає!

Ми проводили засідання в Zoom з львівськими правоохоронцями. На кінець серпня будемо запрошувати вище керівництво до Києва. Маємо питання не лише щодо цієї гуманітарної допомоги. Ми ще в лютому на засіданні Верховної ради зачитували постанову про піврічний звіт, там було багато інформації, яку правоохоронні органи мали б відпрацювати і дати нам відповіді. На сьогодні рішень немає. Незрозуміла ситуація. Запит суспільства є, а вирішення цих питань немає. Якщо не буде ніяких результатів, будемо писати: правоохоронці бездіють. Або замітають сліди…

 — Це була онлайн-нарада в Zoom з Львівською обласною прокуратурою?

— Так, в них не працював звук. Вони підключилися з телефону… Там були і представники БЕБ, і перший заступник керівника Львівської обласної прокуратури, і поліція. 2 червня БЕБ передала цю справу поліції, але фізично справу вони не отримали, бо її взяла на вивчення прокуратура. Жодних експертиз не проведено. Фізично гуманітарної допомоги немає. Вартість «гуманітарки» не встановлено.

—  А для чого вони справу ще й у київську прокуратуру відправляли?

— Це питання ставили і ми. Був на онлайн-нараді представник з департаменту офісу генерального прокурора. Ми так само йому усі питання озвучували. Розповіли хронологію дій правоохоронних органів, і хронологію думок, для чого все рухається з одного боку в інший? Я не можу cказати, як посадова особа, але як людина скажу, що мені здається, що це заплутування слідів.

— Усю гуманітарну допомогу за рішенням Личаківського суду передали в інші регіони. Хто це зробив, по суті, знищив докази. Не було проведено також опису «гуманітарки».

— Представники правоохоронного комітету ВР теж це питання ставили. По-перше, неможливо встановити збитки, фізичних доказів немає. Так, вони кажуть, що є фото, відео. Але побачити увесь обсяг гуманітарної допомоги проблематично. По-друге, зараз цією справою займається і поліція, і БЕБ. Якщо ця справа дійде до суду, то суд «розіб'є» цю справу, бо не можуть дві юрисдикції одночасно цим займатися.

— Тобто вони, по суті, не будуть мати, що представити до суду…

— Поліція одне буде казати, БЕБ — інше. Чому БЕБ визначила, що ця справа про податки?

— Так, лише потім відкрили кримінальне провадження про розкрадання гуманітарної допомоги. Що це: службова халатність?

— Як мінімум, службова халатність проглядається. Ми на онлайн-нараді, зокрема, озвучували, аби Офіс генерального прокурора провів перевірку та аналіз всіх цих дій. Підключили до справи ДБР, бо тут є ознаки або службової халатності, або щось інше… Тобто питання не закрите.

 — За такі дії хтось має відповідати!

— Наша тимчасово-слідча комісія робить щонайменше 50% роботи, яку би мали робити правоохоронні органи. Вони, зрозуміло, мають представити докази, провести слідчі дії, щоб це все відправити до суду. Таке враження, вони всі наші матеріали «відтискають», а справою не займаються. Спеціально, а може не спеціально… На сьогодні ми бачимо саме те, що бачимо. Тому будемо заслуховувати в серпні усіх. Не тільки по Львову, але й по Запоріжжю, Дніпру… Таких історій дуже багато. Вони точкові. Наше завдання, як у законодавців, — принциповий підхід до цього. Зараз уже є результат нашої роботи — ухвалений закон про гуманітарну допомогу, який щонайменше легалізує ті дії, які були спочатку війни. Зараз готуються зміни до 164 постанови. Тобто, як законодавці ми зі свого боку це все виконаємо. Наше завдання — унеможливити і убезпечити країну від таких речей, які зараз є. Бо раніше законодавство не було до цього готове. Тому ми все це робимо. А правоохоронці мають наші слідчі матеріали підхоплювати і далі розбиратися. Ми ж не можемо підмінити собою правоохоронні органи.

 — Місцеві з села Убині розповідали волонтерам, що розвозили увесь вантаж водії конкретної фірми. Вам про це щось відомо?

— Не чув про це… Те, що знаходили бирки від військової амуніції, знаю. Хоча в матеріалах, які нам надав БЕБ, є інформація про водіїв, які автомобілі заїжджали. Можливо, просто не чув назву тої фірми.

— Також місцеві говорили про те, що на тих складах були представники Львівської військової адміністрації… Цей факт простежується у цій справі?

— Я не можу нічого сказати — є там адміністрація, немає. Потрібно зрозуміти взагалі, хто до цього причетний? Цією справою почали займатися в червні. Хоча знайшли цю «гуманітарку» у лютому. А до цього БЕБ займався пошуком несплати податків… Несплата податків — це одна історія, гуманітарна історія — інша. Щонайменше, повинні були бути якісь посадові особи, як та «гуманітарка» проїхала. Якщо це був благодійний фонд, то що за фонд? Хто давав дозвіл? Звідки склади ці взялися? А там інші речі взагалі виходять. На сьогоднішній день поліція ще навіть не приступала до розслідування цієї справи. Прокуратура її витребувала, щоб ознайомитися. Логіки їхньої я не розумію. Логіки дійти до істини немає, тут я вбачаю іншу логіку.

— Ви будете продовжувати цієї справою займатися?

— Обов'язково! Якщо в серпні не отримаємо відповіді, то так і напишемо в своєму річному звіті - байдужість правоохоронців тощо. Нехай суспільство дає їм оцінку.

Схожі новини