Передплата 2024 «Добра кухня»

Вікторію Амеліну поховали у Львові

Життя молодої письменниці обірвала російська ракета

Фото авторки
Фото авторки

5 липня Львів попрощався із письменницею, громадською діячкою, львів'янкою Вікторією Амеліною, життя якої обірвала російська ракета.27 червня, коли Вікторія разом з колумбійськими журналістами і письменниками перебувала у ресторані Ria Lounge, що у центрі Краматорська, рашисти завдали ракетного удару по самісінькому центру.

Медики у лікарні Дніпра боролися за життя 37-річної жінки. На жаль, її не вдалося врятувати. Серце Вікторії Амеліної зупинилося 1 липня. У неї залишився 10-річний син.

Прощання відбулося у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла у Львові. На площі перед храмом зібралося море народу — родина, друзі, письменники, однокурсники, які знали, любили та цінували Вікторію. Молоді люди і старші вишикувалися у чергу і заходили вервечкою у храм, щоб покласти квіти. Ніхто не соромився сліз.

Після початку повномасштабного вторгнення Вікторія займалася документуванням воєнних злочинів росії у складі правозахисної організації Truth Hounds. Зокрема, як вказує ПЕН-клуб, членкинею якого була Вікторія, торік у вересні на звільненій Ізюмщині вона знайшла щоденниквідомого письменника Володимира Вакуленка. Його вбили російські окупанти. За трагічним збігом обставин Вікторія відійшла у засвіти 1 липня. Саме цього дня народився Володимир Вакуленко…

Вікторію Амеліну поховали 5 липня на 78 полі Личаківського цвинтаря. У той день було тепло і сонячно, а коли поховали Вікторію, почав лити дощ. Мабуть, так природа плакала за справжньою донькою героїчного українського народу…

Довідка «ВЗ»

Вікторія Амеліна народилася 1 січня 1986 року у Львові. У шкільні роки переїхала з батьком до Канади, однак невдовзі вирішила повернутися в Україну. 2007 року отримала ступінь магістра комп’ютерних технологій у НУ «Львівська політехніка» з відзнакою. У 2005−2015 роках працювала в міжнародних технологічних компаніях. Вона — авторка двох романів та дитячої книги, лауреатка премії Джозефа Конрада, яку вручають молодим українським письменникам.

Письменниця працювала над книгою англійською мовою War and Justice Diary: Looking at Women Looking at War про жінок, які документують російські воєнні злочини. Незабаром ця книга вийде за кордоном.

Була організаторкою першого літературного фестивалю у селищі Нью-Йорк на Донеччині, який відбувся у жовтні 2021 року.

Схожі новини