Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Проти путіна воюють його співвітчизники — «щоб змити ганьбу»

Дещо про загадкових диверсантів на Бєлгородщині

Заступник командира з військово-цивільного співробітництва «Легіону «Свобода росії» із позивним «Цезар» та його побратими, які взялися «демілітаризувати» прикордонні райони росії. Фото із соцмереж.
Заступник командира з військово-цивільного співробітництва «Легіону «Свобода росії» із позивним «Цезар» та його побратими, які взялися «демілітаризувати» прикордонні райони росії. Фото із соцмереж.

Уже котрий день керівництво росії, висловлюючись мовою боксерів, перебуває у стані гроггі («сп'яніння», різке погіршення стану здоров’я після раптового, сильного удару у підборіддя). Таким ударом можна вважати проникнення з України у Бєлгородську область рф добровольчих військових формувань з-поміж громадян росії, які не згідні із політикою путінського режиму і хочуть цей режим повалити. Своїми несподіваними діями ці формування, кажучи мовою окупантів, «надєлалі шороху»…

Йдеться про «російській добровольчий корпус» (РДК) та «Легіон «Свобода росії» (ЛСР). Як відомо із повідомлень у пресі, ці загони у Грайворонському районі Бєлгородської області провели військову операцію, в результаті якої начебто знищили прикордонний пункт, звільнили кілька населених пунктів. За словами командирів цих загонів, під час свого рейду протягом доби їм вдалося проникнути на російську територію на глибину до 42 км.

Ця подія шокувала кремль, із району «НП» спішно було евакуйовано сховище ядерних боєприпасів. І хоча москва запевнила, що в ході контрвідповіді знищила 70 «українських диверсантів» та їхню бронетехніку, лідери РДК і ЛСР спростували це. Заявили, що своєї мети досягли, самостійно завершили операцію, повернувшись в Україну, при цьому втрат зазнали мінімальних: двоє загиблих і десяток поранених. Все решта назвали інсинуаціями кремлівської пропаганди. Свої дії російські добровольці назвали «першим етапом із демілітаризації прикордонних областей рф». І пообіцяли перейти до наступних етапів.

Сьогодні, 25 травня, «російський добровольчий корпус» повідомив, що здійснив ще один успішний рейд на Бєлгородщину. І на підтвердження цього, виклав фото своїх бійців на фоні поштового відділення у селі Глотово.

То ким є ті росіяни, які кинули виклик російському диктатору? З одним із них на псевдо «Цезар» свого часу не раз спілкувався наш київський колега (за домовленістю, прізвища і видання, в якому працює, не називаємо). Ми попросили Андрія детальніше розповісти про колишнього співрозмовника: хто він, що ним керувало, коли зі зброєю виступив проти путіна?

Після перемоги України поїде додому змінювати росію на краще

Представники «російського добровольчого корпусу» біля відділення пошти у звільненому селі Глотово Бєлгородської області рф. Скриншот із Телеграм-каналу РДК.
Представники «російського добровольчого корпусу» біля відділення пошти у звільненому селі Глотово Бєлгородської області рф. Скриншот із Телеграм-каналу РДК.

— Із цих бесід у мене склалося позитивне враження про «Цезаря», — каже Андрій. — На всі поставлені питання відповідав чітко, відверто і відразу — не просив надіслати йому запитання заздалегідь. Сказав: ми не якісь там маріонетки, повністю усвідомлюємо, що робимо і для чого, в чому наш інтерес. За його словами, за Україну воює, «щоб змити ганьбу», щоб про його батьківщину у світі не судили тільки по путіну і йому подібних. «Цезар» сказав", що живе в Україні разом зі сім'єю, що від нашої держави йому нічого не треба, крім можливості за неї воювати. Був свідомий того, що може загинути. При цьому додав: «Якщо Україна переможе, я поїду відбудовувати росію, змінювати її на краще».

— Як цей чоловік опинився у нас?

— Тільки-но розпочалася повномасштабна війна, «Цезар» через треті країни приїхав в Україну і, як багато інших іноземців, у тому числі - росіян, вступив до Інтернаціонального легіону Територіальної оборони ЗСУ. Участь іноземних добровольців у війні проти росії - не є новиною. Той же «російський добровольчий корпус» воює в Україні проти російського агресора із 2014 року. А от «Легіон «Свобода росії» — нова організація, вона з’явилася у 2022 році. «Цезар» є її обличчям. Більшість бійців цього формування не називають себе, не показують себе перед камерами, а він — свого обличчя не ховає. Хоча справжнього імені-прізвища його ми не знаємо.

— Вас не насторожувала ця особа? А можливо, це, так би мовити, «троянський кінь», як кажуть у нас — «засланий козачок»? Якщо йому не подобався путінський режим, міг, виїхавши з росії, преспокійно жити в якійсь третій країні?..

— А вас не дивує, що у нас є десятки тисяч таких іноземних добровольців, які воюють за Україну? Які наражають себе на небезпеку, які гинуть за Україну… Ці люди хочуть допомогти нашій державі, яка стала жертвою агресії. (За повідомленням у Вікіпедії, чисельність Інтернаціонального легіону становить приблизно 20 тисяч осіб, у ньому воюють представники США, Канади, Великої Британії, Мексики, Аргентини, Португалії, Іспанії, Бразилії, Норвегії, Франції, Італії, Венесуели, Еквадору, Чехії, Грузії, Колумбії, білорусі, росії та інших країн).

«Цезар» та його однодумці діють у росії, як російські партизани. Факт їхньої боротьби проти кремлівської влади — величезний іміджевий удар по ній, він засвідчує ілюзорність міцності нинішнього режиму. Для боротьби із РДК і ЛСР путін змушений буде тепер стягувати війська у Бєлгород, Курськ, Брянськ — а це полегшить українцям завдання з деокупації своєї території.

Схожі новини