Передплата 2024 «Добрий господар»

Біля керма НАБУ — чиновник із сумнівною репутацією

Громадськість пообіцяла пильно моніторити його діяльність

Сорочка на новому керівникові НАБУ патріотична. Чи такою ж, в ім’я держави, буде його діяльність? Фото: Суспільне
Сорочка на новому керівникові НАБУ патріотична. Чи такою ж, в ім’я держави, буде його діяльність? Фото: Суспільне

Другим в історії Національного антикорупційного бюро України керівником цього органу виконавчої влади зі спеціальним статусом став 40-річний Семен Кривонос. Ідеться про вихідця з Маріуполя, колишнього голову Державної інспекції архітектури та містобудування України, соратника Міхеїла Саакашвілі, чиновника з 16-річним стажем і трьома дипломами про вищу освіту, у тому числі — аграрною, батька двох доньок — Марі-Анни й Аврори-Надії. За рекомендацією прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, на цю посаду Кривоноса затвердили на спеціальному засіданні уряду минулого понеділка. Двома його заступниками пан Шмигаль попросив призначити Романа Осипчука та Сергія Гупяка, які входили у фінальну трійку кращих конкурсантів. Усього на посаду директора НАБУ претендувало 78 осіб. Кращих відбирала комісія за участі міжнародних експертів.

Сліди ведуть на Банкову

Глава уряду вважає, що призначенням директора НАБУ Україна завершила виконання всіх семи рекомендацій Єврокомісії, які було висунуто під час надання нам статусу кандидата у члени Євросоюзу — відтак тепер можна перейти до перемовин щодо прийняття України в ЄС. За словами Дениса Шмигаля, Україна повністю сформувала незалежну антикорупційну інфраструктуру, і це, мовляв, демонструє відданість владної команди «принципові нульової толерантності до корупції та підтримки антикорупційних інституцій».

Однак громадські організації, як-от Центр протидії корупції (ЦПК), доволі стримано, навіть насторожено оцінили нову особу на чолі НАБУ, мають чимало застережень до неї. Кажуть, у Семена Кривоноса «нульовий досвід» у розслідуванні корупції. Більше того, натякають на те, що він не буде самостійним у своїй діяльності. Підозрюють, що лобіювати нового керівника могла Банкова, зокрема заступник керівника президентської канцелярії Олексій Кулеба — давній знайомий Кривоноса. Коли пан Кулеба, за рекомендацією керівника ОП Андрія Єрмака, працював у Київській міській держадміністрації, дружина новоспеченого директора НАБУ Галина Польшинська була у нього начальником відділу забезпечення. А ще, за свідченням журналістів-розслідувачів, Кривонос має тісні ділові зв’язки з колишнім бізнес-партнером Олексія Кулеби — Тимуром Ткаченком. Останній вказував, що користується київським помешканням пані Польшинської…

Без машини, без грошей

У громадськості, журналістів багато запитань щодо минулої кар'єри і походження статків Семена Кривоноса. Зокрема, експерти цікавляться, як, маючи зарплату держслужбовця, той міг за короткий час розжитися аж на 17 земельних ділянок у Київській та Полтавській областях і на приватний будинок. Свого часу пан Кривонос «забував» задекларувати власну квартиру у Києві, яку преса оцінила у 3 млн грн… У директора НАБУ немає банківських заощаджень. У його декларації теж не вказано про наявність транспортних засобів — з дружиною їздять на автівках, які їм надали у безплатне (!) користування приватна особа і фермерське господарство на Чернігівщині. Чи нема тут конфлікту інтересів?

Семен Кривонос був фігурантом резонансних справ, які стосувалися корупції. Понад рік тому за його заявою детективи НАБУ затримали представника однієї столичної будівельної компанії, який начебто намагався дати йому, тодішньому керівнику Держінспекції архітектури та містобудування, 120 тисяч доларів хабаря. Факт подачі такої заяви має позитивно характеризувати нинішнього керманича НАБУ. Але дев’ять років тому самого Кривоноса підозрювали у тому, що, будучи керівником реєстраційної служби управління юстиції у Київській області, разом із головою сільради вимагав 120 тисяч доларів — за виділення земельної ділянки в Обухівському районі. Ця справа, однак, не мала розвитку.

Свого часу Кривонос виграв конкурс на очільника територіального управління НАБУ в Одесі. Але через те, що преса здійняла скандал через його підозрілі земельні історії, від посади відмовився — начебто, щоб не кидати тінь на НАБУ.

Кривонос колись балотувався у депутати від «зелених», був членом партії «Рух нових сил Михаїла Саакашвілі». Коли експрезидент Грузії очолював Одеську ОДА, Кривонос працював першим заступником начальника управління Державної фіскальної служби на Одещині, контролював митну вартість завезених товарів. Щойно Саакашвілі звільнили з посади, Кривонос перебрався до Києва, працював юристом у його громадській організації «Офіс простих рішень».

А принципового конкурента усунули…

Розповідаючи про нового керівника НАБУ експерти згадують, що не так давно від участі у конкурсі на цю посаду було з надуманих причин усунуто одного з потенційних переможців — детектива Руслана Габрієляна. Цей кандидат за рівнем знань і підготовкою мав другий результат серед 22 кращих учасників. А усунули його через те, що начебто не має необхідного п’ятирічного управлінського досвіду. Габрієлян це заперечував, але рішення комісії не оскаржував. Справжньою причиною його «ауту» аналітики називають іншу обставину: те, що Габрієлян розслідував справу про корупційні дії заступника керівника Офісу президента Олега Татарова (йдеться про «будівельну справу Микитася»). Хтось на Банковій боявся, що у разі перемоги принципового детектива той на чолі НАБУ ґрунтовно візьметься за Татарова, справу щодо якого у часи генпрокурорки Венедиктової заховали під сукно.

Тим часом у Центрі протидії корупції пообіцяли, що пильно відстежуватимуть роботу новоспеченого директора НАБУ, спостерігатимуть, чи на цю антикорупційну структуру у своїх меркантильних інтересах не впливатимуть клерки з Банкової. У ЦПК пообіцяли: «…якщо ми хоч десь побачимо натяк на руку Офісу президента — будемо бити як по цій руці, так і по тій, що буде до неї тягнутися».

А тим часом…

У соцмережах поширено скріншот одного з постів Семена Кривоноса на його сторінці у Фейсбуку. У дописі від 25 січня 2018 року йшлося (цитуємо мовою оригіналу): «Двухминутка ненависти. Порохоботы, сдохните!». У день свого призначення директором НАБУ Семен Кривонос цей допис видалив. Очевидно, щоб спростувати розмови про власну упередженість.


На фото:

Схожі новини