Передплата 2024 ВЗ

На гербі села Лосинця буде лось

Одним із таких туристичних магнітів обіцяє стати село Лосинець на Турківщині

Приблизно так виглядатиме герб Лосинця.
Приблизно так виглядатиме герб Лосинця.

Попри війну, чимало людей живуть звичним життям. Думають про хліб насущний і хліб духовний. Переймаються своєю минувшиною і заглядають у майбутнє. Дбають, щоб їхній край був ще кращим, аби туди тягнулися інші… Одним із таких туристичних магнітів обіцяє стати село Лосинець на Турківщині. Візитівкою цього населеного пункту може стати його герб із зображенням лося.

За однією з версій дослідників, колишнє засилля рогачів у цій місцевості і підказало назву селу (на жаль, зараз їх тут не видно). Ескіз розробив доктор історичних наук, голова Українського геральдичного товариства Андрій Гречило. А ініціатором створення одного із символів села став завадівський староста Олег Павлик. Він виставив чернетку герба у соцмережах для обговорення. Дискутують селяни активно. Із задумом погоджуються, сперечаються хіба щодо деталей. Так, одному із жителів Лосинця здалося замало на гербі голови лося — пропонує, щоб на тлі гір намалювати цього красеня у повний зріст…

Довідка «ВЗ»

Представників фауни і те, що пов’язано з нею, не вперше зображають на гербах Львівщини. У Львові головною його фігурою є лев. У Сокалі - золотий сокіл. У селі Раковці центральним елементом місцевої реліквії є рак, у Буську — лелека, у Трускавці - біла гуска із галузкою у дзьобі, у Турці - чорний тур, у Ходорові - рибалка з рибальськими снастями, у Самборі - впольований олень, у Перемишлянах — 12 золотих бджіл і золотий вулик. А Бібрка своїм символом обрала золотого бобра.

Схожі новини