Передплата 2024 ВЗ

Президенти України, Литви і Польщі зустрілися у Львові у форматі Люблінського трикутника

Сьогодні Львів зустрічав трьох президентів — України, Литви та Польщі

Гітанас Науседа, Володимир Зеленський, Анджей Дуда. Фото ОПУ
Гітанас Науседа, Володимир Зеленський, Анджей Дуда. Фото ОПУ

Володимир Зеленський, Анджей Дуда та Гітанас Науседа зустрілися у форматі Люблінського трикутника — тристороннього регіонального альянсу, створеного для міжнародної безпеки, протидії російській агресії та розширення Європейського Союзу. Досі вони вже декілька разів зустрічалися у такому форматі, зокрема, торік у Гуті на Франківщині.

Нинішня львівська зустріч трьох президентів відбулася за безпрецедентних заходів безпеки. Вулиця була перекрита та очеплена військовими та поліцією. Журналісти, запрошені на захід, вимушені були здати свої мобільні телефони та ноутбуки, дозволялося користуватися лише фотоапаратом та диктофоном.

До перси, опісля переговорів, з’явилися: президент Володимир Зеленський у чорному світшоті з елегантним золотим тризубом на грудях. Його колеги — у костюмах з краватками.

Кожен президент виступив із заявою. Першим взяв слово Володимир Зеленський, він розповів, що за підсумками зустрічі ухвалили спільну декларацію.

На зустрічі обговорювали безпекові питання, військову допомогу Україні з боку західних колег. Лідер України повідомив, що Польща і Литва прийняли рішення, яке посилить Україну в її війні з російською агресією. Це передача Україні чергової партії зенітних систем та дронів. Щоправда, більше нічого не конкретизував.

«Знаємо, що держава-терорист готується до ескалації на фронті. Дякую Польщі і Литві за готовність бути з нами».

За словами Зеленського, на зустрічі обговорили також започаткування механізму прискорення інтеграції України до НАТО та питання захисту українських об'єктів енергетики від російських ракетних ударів.

Гітанас Науседа у своїй промові зазначив:

«Робимо все можливе, щоб допомогти Україні. Раніше ми передавали „Стінгери“, а тепер ми передаємо Україні системи ППО, зенітні установки, допомагаємо об'єктам критичної інфраструктури, передаємо генератори. Також надаємо гуманітарну допомогу — ми відкрили у Вільнюсі Український центр для 70-ти тисяч біженців. Проводимо культурні, соціальні заходи. Робимо все можливе, щоб українці почувалися як вдома».

Президент Науседа зазначив, що Литва підтримувала Україну на шляху набуття статусу кандидата у члени Євросоюзу.

«Наша підтримка України триває вже майже рік, — сказав президент Польщі Анджей Дуда. — Ми надаємо гуманітарну, військову допомогу від самого початку війни. Польща була першою країною, яка передала Україні військову допомогу. Це 240 танків, сотні тисяч дронів, боєприпаси, гвинтівок, гаубиці „Краб“. Зараз продовжуємо надавати військову техніку. Ми знаємо, що таке російська окупація. 123 роки Польща не мала власної держави через росію».

Анджей Дуда сказав, що на зустрічі обговорили також про політичну підтримку України в тому, щоб нарешті надати їй статус члена ЄС.

«Агресія росії має бути затримана, всі країни НАТО мають підтримувати Україну. Польща ще раз підтверджує, що підтримувала, підтримує і буде підтримувати Україну», — сказав Дуда.

А «Леопарди» де?

Натомість преса не побачила у цих виступах особливої конкретики. Журналісти запитали: як щодо передачі Україні партії танків «Леопард-2», про що раніше говорила Польща?

«Так, Польща прийняла рішення про передачу цих танків, — відповів Анджей Дуда. — Але танки буде надано у рамках міжнародної коаліції, яку треба сформувати. Першу роту танків „Леопард-2“ буде надано дуже скоро у різний спосіб».

«Ми очікуємо об'єднаного рішення про передачу танків, — сказав Володимир Зеленський. — Бо одна держава нам у цьому не може допомогти. Маємо позитивне рішення польських колег у цьому питання. Очікуємо позитивного рішення від іншої держави (Німеччини. — Авт.) у цьому питанні».

Схожі новини