Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«У моїй кімнаті висить мапа зоряного неба»

Школярка з Івано-Франківська, яка отримала президентську премію і звання «Учень року 2022», бачить себе астрофізиком

Діана Зазубик у Кутаїсі (Грузія) – на церемонії закриття Міжнародної олімпіади з астрономії та астрофізики.
Діана Зазубик у Кутаїсі (Грузія) – на церемонії закриття Міжнародної олімпіади з астрономії та астрофізики.

16-річна Діана Зазубик з Івано-Франківська, яка навчається в 11-му класі, цьогоріч отримала президентську премію та звання «Учень року 2022»! Діана бере активну участь у міжнародних олімпіадах з астрономії та астрофізики. Захоплюється цими науками з 7-го класу. А нещодавно школярка виборола срібну нагороду за власні дослідження у галузі енергетики на Міжнародному ярмарку науки, енергетики та інженерії - BUCA IMSEF. Про своє захоплення астрофізикою Діана Зазубик розповіла журналістці «ВЗ».

— Щороку в Івано-Франківську обира­ють учня року, — каже Діана. — Цього року я потрапила на Міжнародну олімпіаду з астрофізики, а згодом ще й на Міжна­родну олімпіаду з астрономії. З огляду на такі досягнення, отримала звання «Учень року 2022».

— Дівчата у школі зазвичай не над­то захоплюються фізикою та астро­номією. Як тобі вдалося досягти ре­зультатів у цих науках?

— Мені особисто фізика подобається. Жодних гуртків не відвідувала, але у шко­лі у мене дуже хороший вчитель — Тарас Володимирович Головатий. Коли мені у Києві вручали президентську премію, йому присвоїли звання заслуженого вчи­теля України (Діана точної суми премії не назвала, але сказала, що сума досить велика — майже як річна президентська стипендія. — Авт.). Мій вчитель багато часу приділяє дітям, які цікавляться фізи­кою. Коли я вперше брала участь у місь­кій олімпіаді з фізики, мене це страшен­но захопило! Я побачила, що будь-яке фізичне явище можна «розкласти по по­лицях» та описати.

— Тобто з фізики у тебе завжди 12 балів?

— Звісно! (усміхається. — Авт.).

— А в кімнаті у тебе висить фотогра­фія Ейнштейна?

— Ні. У моїй кімнаті висить мапа зоря­ного неба.

— У твоєму класі всі так фізикою за­хоплюються?

— Можливо, не так сильно, як я… Наша школа — з поглибленим вивченням ні­мецької мови. До першого класу усі діти проходять конкурсний відбір. Тому учні доволі сильні. А я вирішила спробувати свої сили на олімпіадах ще й з астроно­мії. Хоча ми почали вчити цей предмет у школі лише в 11-му класі. Дуже лю­блю космологію. Мене цікавлять питання розширення Всесвіту… Я, до речі, веду гурток з астрономії, проводжу тематич­ні вебінари.

— Ти отримала срібну нагороду за власні дослідження. Розкажи про свій проєкт та загалом про цей між­народний ярмарок.

— Участь у такому конкурсі беруть діти, які перемогли у Всеукраїнських конкурсах в Малій академії наук. Я по­сіла друге місце у секції експеримен­тальної фізики й увійшла до складу на­ціональної команди. Організатором цього конкурсу є Туреччина. Цьогоріч його проводили онлайн. Участь у ньо­му брали діти з різних країн. Свою наго­роду я отримала за дослідження впли­ву технології синтезу полікристалічного PbTe, який отримують методом холод­ного пресування порошку, на його тер­моелектричні властивості. Якщо про­стіше сказати, то я досліджувала один із матеріалів, за допомогою якого виго­товляють термоелектричні генератори. Потрібно було збільшити ефективність цих матеріалів, щоб, відповідно, збіль­шився коефіцієнт корисної дії генерато­ра. Я досліджувала, який вплив на ці ма­теріали має температура. Тобто йдеться про енергоефективність та енергозбе­реження.

— Які можеш дати поради учням? Де шукати мотивацію до навчання? Вчителі часто нарікають, що діти не хочуть вчитися, «сидять» у телефо­нах…

— Аби досягнути результату, потріб­но робити те, що найбільше подобаєть­ся! У кожної людини є талант, який по­трібно відшукати. Хтось добре танцює, співає, грає на фортепіано або ж грає у футбол… На мою думку, не усім потрібна вища освіта. А тим більше — глибокі зна­ння з фізики чи астрономії. Наприклад, у Європі відсоток людей, які навчають­ся у вишах, не є високим… Якщо людина буде змушувати себе вчитися, з цього ні­чого не вийде.

— Окрім астрофізики та астрономії, які ще маєш захоплення?

— Підготовка до двох міжнародних олімпіад забрала багато сил. Я вирішила продовжити заняття бальними танцями. Щоб трішки розслабитися…

Схожі новини