Передплата 2024 «Добра кухня»

На Львівщині відкривають паломницький маршрут до монастиря походження дерева Христа Господнього

У Підкамені популяризують спільну історичну спадщину України та Польщі

Фото автора
Фото автора

У Львівській області побільшає туристичних маршрутів. У Підкамені Золочівського району відкривають двері для поціновувачів старовини та культових споруд. Паломницький маршрут до монастиря походження дерева Христа Господнього обіцяє стати must visit (його потрібно обов’язкового відвідати). Презентацію нового туристичного маршруту у Підкамені відвідала журналістка «ВЗ».

Про кошторис запуску пам’ятки на туристичні рейки

Новий туристичний маршрут — проєкт спільної культурно-історичної спадщини в українсько-польських прикордонних територіях. Щоб запустити у Підкамінь туристів, поляки допомогли відремонтувати архітектурні пам’ятки Підкаменя — вежу-дзвіницю монастиря походження Хреста Господнього.

Загальна вартість реставраційних робіт, які стартували ще у 2018 році - понад 20 мільйонів гривень: 12,6 млн виділив Європейський Союз, ще 9,5 млн — обласний бюджет.

У 2009 році пам’ятка монастиря була внесена до переліку об'єктів, які потребують першочергового виведення з аварійного стану. Того ж року за кошти обласного бюджету виготовлено проєктно-кошторисну документацію, стартував перший етап відновлювальних робіт, аби вивести дзвіницю з аварійного стану. Через два роки буревій зруйнував дві барокові скульптури монастиря та пошкодив частину даху дзвіниці.

«Цього року для завершення реставрації використано 3,5 млн гривень, які виділив Європейський Союз. За ці кошти розчищено і відреставровано зовнішні фасади всіх ярусів дзвіниці, відреставровані підвіконники… Також завершено реставрацію кам’яних блоків вхідного порталу дзвіниці. Упродовж 2018−2022 років дзвіницю монастиря пристосували до функцій паломницького туризму, — повідомила для „ВЗ“ начальниця департаменту туризму та курортів Львівської ОВА Наталія Табака. — Облаштували вихід на оглядовий майданчик, обладнали інформаційний центр, впорядкували територію, встановили систему пожежної сигналізації».

Як розповів на брифінгу перший заступник голови Львівської ОВА Андрій Годик, ремонтні роботи монастиря та дзвіниці не зупинялися навіть під час пандемії ковіду. Тривали роботи і під час широкомасштабного вторгнення рф, з 24 лютого.

«Зараз роботи завершені, — каже чиновник. — Це свідчить про те, що ми цінуємо свою історію, культуру. Робимо все можливе, щоб такі об'єкти отримували нове життя і стали паломницьким центром не лише для мешканців Львівщини, а й гостей з-за кордону».

За словами Наталії Табаки, щоб пам’ятки Підкаменя побачили значно більше гостей, у Львівській ОВА вирішили влаштувати віртуальні тури, які можна переглянути зі смартфона.

Запитую, яку планку щодо туристів очікують у Підкамені. «Через війну нам складно прогнозувати цифри, хочемо, аби пам’ятки Підкаменя були популярні, — наголошує Наталія. — До травня туризм у Львівській області простоював, лише з літа ситуація покращилася. Ми організували тури для вимушених переселенців».

Відбудова після навали татар тривала…83 роки

Монастир походження дерева Хреста Господнього (XV-XVIII ст.) — пам’ятка архітектури національного значення. Перша згадка в історичних документах — 1464 рік. Тоді власник Підкаменя і шляхтич Петро Цебровський запросив отців домініканців зі Львова, щоб розвивати духовне життя поселення.

Храм кілька разів нищили татари, а потім спалили. У 1612 році стартувало будівництво нового костелу і монастиря, яке тривало 83 роки. Відомим монастир став після проголошення ікони Богородиці чудотворною. Сталося це після того, як Папа Римський Венедикт XIII у 1725 році надіслав золоті освячені корони для цієї ікони.

У часи Другої світової війни монастир був вкрай понищений, там облаштували пересильну тюрму. Святиня також стала концтабором для українського духовенства… У 50-х роках тюрму закрили, а монастир став психоневрологічним інтернатом закритого типу.

Екскурсія на вежу дзвіниці

Висота вежі, яку відновили для екскурсій — 56 метрів. На фініші гостей чекає красивий панорамний майданчик, звідки відкривається вигляд на Підкамінь з висоти пташиного польоту. Щоб туди добратися, треба мати хорошу спортивну підготовку. Сходинки різної складності та схилів виснажують при підйомі на вежу.

Але воно того вартує. Турист задоволений, коли і пізнав історію, і подолав певні труднощі. Мабуть, саме цю теорію заклали творці паломницького маршруту до монастиря у Підкамені.

Схожі новини