Передплата 2024 «Добра кухня»

«Якщо не очне навчання, то 100% - дистанційне»

Міське управління освіти проводить опитування серед батьків: яку форму навчання вони обирають для дітей?

У батьківські групи надійшло повідомлення про те, що необхідно заповнити google- форму, у якій зазначити формат навчання для своєї дитини. Усю інформацію школи подадуть до міського управління освіти.

«Можливих є два варіанти: очна форма навчання, або індивідуальна, — йдеться у повідомленні. — Остання розділяється на дві можливості: екстернатна чи сімейна. Просимо визначитися щодо форми навчання вашої дитини через заповнення опитувальника. Результати цього опитування будуть використані управлінням освіти для подальшої організації навчання у місті Львові.

Також батьки мають змогу ознайомитися з витягом з положення про індивідуальну форму здобуття повної загальної середньої освіти та екстернатну форму навчання. Крім того, ознайомитися з рекомендаціями міністерства освіти і науки щодо організації нового навчального процесу".

Щоправда, в опитуванні немає запитання щодо дистанційного навчання. Невже школи вирішили відмовитися від цієї форми навчання, яка уже доволі непогано себе зарекомендувала під час карантину? Журналістка «ВЗ» розпитували про усі деталі цього опитування у начальника міського управління освіти Андрія Закалюка.

— Ми проводимо моніторинг, аби зрозуміти, скільки дітей готові вчитися офлайн (у школі). А скільки є дітей, які оберуть екстернат, або сімейну форму навчання. Цей варіант здебільшого для тих дітей, які зараз за кордоном. Хоча більшість з них навчається у тамтешніх місцевих школах, — каже Андрій Закалюк. — Також хочемо довідатися, скільки дітей не готові вчитися офлайн, навіть попри те, що у школах є укриття. Власне, нас найбільше цікавить ця категорія, чиї батьки переконані, що не будуть давати дітей у школу з 1 вересня. Коли ми зрозуміємо, скільки таких дітей є, будемо готуватися до дистанційного навчання. Бо якщо навчання офлайн — все просто. Вчителі і діти у школі. Триває навчальний процес.

Але якщо з одного класу двоє дітей не підуть у школу, це одна схема організації дистанційного навчання (вчитель може вийти в Zoom, дати дітям завдання тощо). Але якщо вдома залишиться п’ятнадцять дітей з класу, то треба думати, як з цими дітьми працювати. Можливо, треба буде відкривати онлайн-класи (Онлайн-навчання — метод дистанційного навчання за допомогою Інтернету та комп’ютера. — Авт.). У кожній школі це питання вирішуватиметься індивідуально. Бо є школи на 300 дітей, а є - на 1600. Є з більшим укриттям, а є з меншим. Наприклад, школа має укриття на 900 місць. А учнів є 1100. Зрозуміло, що потрібно буде проводити корегування розкладу, з дистанційним днем тощо. Крім того, все залежить від мікрорайону, де розташована школа. Охочих вчитися біля Бронетанкового заводу точно буде менше, ніж, наприклад, у школі, біля якої немає стратегічних об'єктів. Утім ми маємо зробити все, щоб кожна дитина мала змогу навчатися у тій, чи іншій формі. Ми нікого не залишимо без уваги!

Але ситуація в країні постійно змінюється, — веде далі Андрій Закалюк. — Сьогодні все спокійно, у школу піде великий відсоток дітей, а завтра, не дай Боже, щось прилетить, цей відсоток зменшиться… Коли у квітні ми відкрили садочки, дітей у групах було небагато. Пізніше ця цифра зросла. Зараз фактично кожен дошкільний заклад має можливість приймати дітей. Так само може бути і зі школами.

— Деякі вчителі і батьки зрозуміли, що дистанційного навчання може і не бути…

— Це не так! Якщо не офлайн — навчання, то 100% - дистанційне! Складною є ситуація з дітьми, які зараз за кордоном. Як навчати дітей, які, наприклад, в Австралії?

— У Німеччині українські діти, згідно із законодавством, зобов’язані ходити до місцевої школи. Але за бажанням вони можуть вчитися дистанційно і по українській програмі.

— Батьки мають зрозуміти, якщо діти вчаться за кордоном, ми не можемо забезпечити їм навчання, наприклад, після обіду. Це дуже складні освітні процеси. Тому треба набратися великої мудрості, терпіння, розуміння. Адже усі ми хочемо, щоб наші діти були у безпеці. Мали змогу здобувати освіту. Бо війна може тривати і десять років…

— Уже зараз з’являється інформація, що 1 вересня небезпечно буде йти до школи, бо можуть бути різні провокації. Батьки один одному скидають такі повідомлення з соцмереж…

— Ми живемо у час, максимум, що можемо передбачити — це наступні 10 хвилин! Я за те, щоб була розумна, виважена дискусія між людьми на цю тему. Не потрібно переходити на емоції, образи, безпідставні звинувачення, що хтось хоче вбити дітей…

Схожі новини