Передплата 2024 «Добрий господар»

Відчути науку на дотик

Школярі з усієї України відкривають для себе любов до хімії разом з Львівським університетом

Всеукраїнський конкурс юних дослідників «Кристали» імені Євгена Гладишевського уже багато років поспіль перетворює Львів на столицю молодих, активних і креативних школярів, які лише розпочинають свій шлях у науці, але уже зараз втілюють головне завдання вченого – пізнавати світ і творити прекрасне. Щорічно у конкурсі беруть участь тисячі спраглих до знань школярів, а саме змагання вже давно стало відомим не лише у нашій державі, а й здобуло славу за кордоном, зацікавивши молодих та досвідчених науковців від Польщі аж до Мексики. І це цілком закономірно, адже формат Конкурсу та його масштаб є безпрецедентним не лише для України, а й для світу.

Славетний львів’янин Євген Гладишевський.
Славетний львів’янин Євген Гладишевський.

Проводить Конкурс ка­федра неорганічної хімії Львівського національного університету імені Івана Фран­ка, а лабораторіями стають кух­ні, дитячі кімнати та шкільні кла­си в усіх куточках України. Саме тут щороку учні різного віку про­водять креативні експерименти, здійснюють наукові досліджен­ня і власними руками вирощу­ють диво природи – кристали. На переконання організаторів Конкурсу, це сприяє тому, що активні школярі відкривають у собі справжню любов до хімії, дізнаються, наскільки багато­гранним може бути її вивчення, а відтак пізнають красу та велич природи через науку.

Історія конкурсу сягає 2010 року, коли він мав обласне зна­чення та згуртував лише 13 охо­чих до наукового змагання шко­лярів. З року в рік популярність конкурсу зростала, а разом з тим росло й бажання україн­ських дітей потренуватися у ви­рощуванні кристалів. Завдяки безпрецедентній популярнос­ті у 2017 році конкурс здобув звання Всеукраїнського. Зага­лом упродовж тринадцятиріч­ної історії участь у ньому взяли майже 24 тисячі школярів з усіх куточків України та з-за кордону.

Традиційно, позмагатися за перемогу у конкурсі можуть школярі будь-якого віку: від найменших першокласників до вже впевнених у собі випускни­ків. Під наглядом батьків та вчи­телів учні 1-6 класів упродовж трьох місяців самотужки виро­щують кристали із запропоно­ваних реактивів. Безумовно, усі препарати є цілком безпечни­ми та доступними для малень­ких науковців. За цей час діти вчилися вирощувати справжні кристали із найрізноманітніших речовин: солі, цукру, лимонної кислоти, амоній- чи калійдигі­дрогенфосфату тощо. Таким чи­ном діти отримують шанс пізна­ти і полюбити хімію ще до того, як матимуть такий предмет у своєму шкільному розкладі.

У той же час учні 7-11 кла­сів випробовують себе у ролі справжніх вчених і готують та надсилають тези своїх науко­вих спостережень і відкриттів на різноманітні теми. Школярі вже робили доповіді про кристали у техніці, кристали майбутнього, кристали в історії та мистецтві, досліджували таємниці росту та мистецтво синтезу кристалів, специфіку їхніх кольорів, розмі­рів і форм та багато іншого.

Щире захоплення талантами українських школярів з року в рік висловлює голова журі конкурсу «Кристали» відома польська на­уковиця, професорка Універси­тету Марії Кюрі-Склодовської (м. Люблін, Польща) Зофія Жон­чинська. «Роботи школярів за­вжди на високому рівні, що свід­чить про їхні глибокі знання та любов до хімії, прагнення пізна­вати нове. Конкурс має важли­ве значення для популяризації кристалохімії, хімії та інших при­родничих наук не тільки в Украї­ні та Польщі, а й у Європейсько­му Союзі. Участь у таких заходах зближує народи», – зазначає Зофія Жончинська.

Руслана Поправко на початку шляху до перемоги – із професоркою Зофією Жончинською та доценткою Зіновією Шпиркою.
Руслана Поправко на початку шляху до перемоги – із професоркою Зофією Жончинською та доценткою Зіновією Шпиркою.

Учасниками конкурсу в різ­ні роки були талановиті школя­рі, які зараз є успішними сту­дентами і науковцями провідних українських та іноземних уні­верситетів, винахідниками та підприємцями. І це не дивно, адже любов до науки, яка спа­лахнула у юному віці, уже ніколи не зможе згаснути.

Так, багаторічна учасниця і переможниця змагання Іри­на-Романа Мартиняк після за­вершення шкільного навчання у м. Золочеві Львівської облас­ті стала студенткою хімічного факультету Львівського універ­ситету. А вже зараз творить на­укову кар’єру й в інших провід­них інтелектуальних центрах Європи – Паризькому дослід­ницькому університеті PSL (Франція) та Федеральній полі­технічній школі Лозанни (Швей­царія). «Конкурс «Кристали», в якому я брала участь та пере­могла у 2015 та 2016 роках, став для мене поштовхом присвя­тити своє життя науковим до­слідженням у галузі хімії. Цей конкурс розкриває красу бра­терства та рівноправ’я в науці, а також виховує прагнення до не­стандартних підходів у вирішен­ні проблем. Змагання відігра­ло важливу роль у формуванні моїх особистих стандартів про­ведення наукових досліджень, а також назавжди закарбувало моє бажання до вивчення явищ впорядкування у конденсованій матерії», – ділиться своїми вра­женнями Ірина Мартиняк.

Перспективних дослідників Конкурс у буквальному сенсі ви­ховує сотні. Зокрема у 2022 році Конкурс «Кристали» об’єднав понад 3800 школярів. Учні віком 6-12 років вирощували крис­тали алюмокалієвих галунів, а школярі віком 13-18 років готу­вали тези наукових досліджень і шукали інформацію про криста­ли в історичних згадках та дізна­валися, як їх використовують у мистецтві.

Переможницею конкурсу серед учнів старшої вікової ка­тегорії стала учениця 10 кла­су Дмитрівської ЗШ імені Т. Г. Шевченка Кропивницького ра­йону Кіровоградської області Руслана Поправко із доповід­дю на тему «Кристали-тріони Станіслава Лема та антифе­ромагнетики». «Я беру участь у конкурсі вже четвертий рік поспіль – чотири кроки до пе­ремоги. Кожен навчальний рік був насичений цікавим матері­алом, це допомогло розшири­ти уяву та удосконалити нави­чки. Участь у конкурсі не лише підвищила мої знання з таких предметів, як хімія та фізика, а й покращила комунікаційні та ораторські здібності. Приємне журі, цікаві учасники виклика­ли позитивні емоції, гарний на­стрій під час захисту. Я вірю, що зможу використати набу­ті знання та уміння для май­бутнього України, для побудо­ви процвітаючої держави!» – з теплотою та надією зазначає Руслана Поправко.

Організатори конкурсу пе­реконують, що він обов’язково відбуватиметься і далі, незва­жаючи на усі виклики часу, адже саме наука є тим інструментом, який спроможний забезпечити динамічний розвиток України. Тим паче, що своєрідний запо­віт виховувати любов до пізнан­ня у молодих серцях залишив засновник Конкурсу – Євген Іва­нович Гладишевський – видат­ний львівський вчений, хімік, Заслужений діяч науки, профе­сор Львівського університету, дійсний член Наукового това­риства ім. Шевченка. Він зро­бив вагомий внесок у розвиток світової науки в галузі кристало­хімії, був одним із засновників і керівників феномену – Львів­ської наукової школи «Криста­лохімія», доробок якої стано­вить 20% світових досягнень у своїй галузі та охоплює понад 200 успішних вчених.

У науковому доробку про­фесора Євгена Гладишевсько­го сотні наукових праць, саме він вперше з усіх науковців світу розпочав систематичне дослі­дження взаємодії компонентів у металічних системах, відкрив і визначив кристалічну структу­ру тисячі сполук, прославивши Львівську наукову кристалохі­мічну школу на весь світ.

Авторські роботи юних дослідників.
Авторські роботи юних дослідників.

А ще Євген Іванович був не лише видатним науковцем, а й чудовим педагогом. Він умів згуртувати навколо себе мо­лодь, прищеплював студентам та учням зацікавлення до дослі­джень, вселяв бажання займа­тися наукою, вмів показати, що хімія є цікавою, багатогранною, захоплюючою та оригінальною.

Львівський національний уні­верситет ім. Івана Франка про­довжує добру місію Євгена Гладишевського, щорічно про­понуючи юним дослідникам пізнавати неймовірний світ кристалів та радо запрошую­чи випускників загальноосвітніх шкіл з усієї країни до цікавого навчання, заняття високою на­укою та здобуття якісної україн­ської освіти – запоруки успішної кар’єри.

Ярина Пришляк

Схожі новини