Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На пляжах Світязя роздають повістки

Як пояснив голова Шацької громади, треба поновити дані громадян у Центрі комплектування та соціальної підтримки

Зараз у соцмережах розгораються бурхливі дискусії. Мовляв, як назвати людей, які під час війни планують відпочинок на українських курортах? Дістається й тим, хто цікавиться, як доїхати у львівський Трускавець, і тим, хто хоче поплавати на волинському Світязі... Пропонують на курортах видавати повістки – і вже так роблять. Але чи все так однозначно?

Традиційно Шацький край на Волині відкриває відпочинковий сезон в останню неділю червня. Зрозуміло, війна – і цього року людей зважилося їхати, зокрема на озеро Світязь, небагато. Та невдовзі почали з’являтися у соцмережах повідомлення: «Люди, не їдьте на Світязь, бо там на пляжах роздають повістки!». І з понеділка берег спорожнів…

Люди масово повідмовлялися від заброньованих номерів. Такого навіть у час карантину не було. Торік на Світязь приїхало 200 тисяч гостей, і Шацька громада отримала до бюджету від туристичного збору 430 тисяч гривень. Голова Сергій Карпук висловив сподівання, що цього літа буде не менше ста тисяч туристів. Але наразі реалії далекі від такого прогнозу.

Моя знайома чекала першого тижня липня з нетерпінням, бо у неї з чоловіком збіглися відпустки, і планували поїхати на кілька днів на озеро. Обоє – платники податків, обом близько 50 років. Усе життя сумлінно підтримують економіку, а останнім часом — і армію. Від лютого життя усіх тримає у страшній напрузі. Сподівалися, що зможуть хоч кілька днів не здригатися від сирен... Але новина про повістки на пляжі зупинила. Просиділи тиждень у квартирі, бігаючи знову й знову до підвалу. І ще більше втомилися під час відпустки, як коли ходили на роботу…

Чи допомогло це комусь? Сумніваюся. Переконана, що людині, яка працює і тим більше в такий скрутний час не дає геть вмерти економіці, треба давати підтримку і час для відпочинку. Щоб вона була здорова і з новими силами бралася далі до роботи. Та й місцевий бізнес від відпочивальників платить копійку в бюджет. Тепер усім закритися?

Інша річ – гультяї, які не до роботи, а тільки до відпочинку. Кому давай лише пляшку й гучну забаву до ранку, через кого місцеві жителі чи інші відпочивальники спокою не мають. Будь ласка – штрафуйте! Але чи варто таким вручати повістки? Бо ж вони – слабка ланка, а наші захисники – герої, гордість України!

Тим, хто все ж хоче поїхати на Світязь, слід пам’ятати, що поруч - кордон з білоруссю. У Шацькій громаді введено посилені заходи безпеки. Графік роботи для підприємців – до 22:00. У громаді заборонили гучну музику, розважальні заходи, фестивалі. Тут проводять свої відпрацювання правоохоронні органи. Під час одного з них у прикордонних селах знайшли зброю, вибухівку та комплекти білоруської форми…

Щодо повісток, то голова громади уточнив: на пляжах роздавали їх лише тим, кому треба було поновити дані в центрі комплектування та соціальної підтримки. Мовляв, робиться це не для того, щоб людей налякати, а щоб упорядкувати справи. Бо ж війна.

При в’їзді на територію Шацької селищної ради слід заплатити туристичний збір – за один день 9,75 грн. За людину. Це податок, який іде до місцевого бюджету.

Відпочинок можна знайти по 150-200 гривень з людини за ніч, можна – по 500 чи 1000. Різниця – в «начинці» помешкання та відстані від нього до пляжу.

Дуже здивував місцевий смаколик - світязький пончик. Своєю ціною. Бо за один господині вже правлять 35 гривень... Але ж і продукти як у ціні виросли! І праці в пампухи треба вкласти немало... Хто звик ласувати пончиками – не економить. Бо на Світязі вони справді по-особливому смачні.

Схожі новини