Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Без дзвонів та іконостасу

Без дзвонів, іконостасу та багатьох ікон залишилась колишня православна церква московського патріархату на вулиці Трускавецькій у Дрогобичі, в якій донедавна парохом служив отець Микола Мандзюк

Спочатку «два слова» про Миколу Мандзюка

Він - рідний брат Володимира Мандзюка, того самого священника московської церкви зі Стрия, якого недавно зеленкою облили. За однією із версій, до такої непристойної акції, як у соцмережах стверджує дочка «батюшки» зі Стрия, вдалися українські патріоти. Але й інше припущення існує: у Стрию «дискредитацію зеленкою» московські попи самі замовили. У такий спосіб намагаються імідж гнаних та переслідуваних собі створити. Фейк їм потрібний. Бо в Стрию, як виявляється, де-юре жодних парафій кремлівської церкви немає. Це після інциденту підтвердив тамтешній міський голова Олег Канівець.

А тепер повернемось до історії з переходом парафії церкви святого Іова Почаївського з Дрогобича, яка донедавна була підпорядкована УПЦ московського патріархату

Церковна громада тут, як поінформували нас у Дрогобицькій міськраді, невеличка – близько 50 вірян. Значна частина з них, 19 осіб, звернулась із листом до місцевої влади з проханням про вихід з-під юрисдикції ворожої до України церкви, яким є московський патріархат, та перехід до лона ПЦУ. Позиція всіх цих людей, як стверджує заступник голови Дрогобицької міськради Андрій Ковч, категорична. Своє бачення вони відстояли, остаточно порвали з кремлівською церквою, чий очільник, Кирило Гундяєв, не просто потурає злочинним забаганкам володимира путіна. Благословляючи московську орду на війну проти українського народу, патріарх Кирило духовно її на «подвиги» мобілізує. До того дійшов, що навіть снаряди, якими рашисти обстрілюють цивільні об’єкти в Україні, «освячує». Все це, як виявилось, аж ніяк не заважало пароху парафії святого Іова Печерського Миколі Мандзюку зберігати вірність, перебувати у підпорядкуванні рпц.

Але розв’язка таки настала. 25 травня на засіданні спеціально створеної комісії у Дрогобицькій міськраді було оголошено рішення про перехід громади церкви святого Іова Печерського до Дрогобицько-Самбірської єпархії ПЦУ. Документ про перехід зачитав декан Дрогобицько-Самбірської єпархії ПЦУ Леонід Городиський.

Після цього залишилась маленька формальність – передати церковне приміщення з одного підпорядкування в інше. Процедура ніде не прописана. Але й ніким не заборонена. Все залежить від внутрішньої культури та рівня моралі сторін. На зустріч «із квітами» члени згаданої вже комісії з Дрогобицької міськради не сподівались. Але те, що постало перед їхніми очима, коли переступили поріг храму, перевершило всі негативні очікування.

Ані ікон не виявили, ані іконостасу в церкві не знайшли! Із всього убранства – одні голі стіни залишились. Начебто вітром все здуло.

І тоді деякі з парафіян пригадали собі, що після Воскресіння Христового, яке цього року припало на 24 квітня, усі богослужіння в храмі відбувались у нижній залі. До верхнього, головного приміщення, не пускали. Виглядає на те, що отець Микола Мандзюк серйозно до відходу готувався. Навіть церковні дзвони пощезали з парафії Іова Печерського. Побачити таке – радості не принесе.

Але в парафії не сумують. Головне, що нечистого, отруйного впливу кремля позбулись. Що, як стверджує Андрій Ковч, на одну українську церкву більше стало. Для спустошеного храму новий іконостас замовлять. Про початок нової доби сповістять інші дзвони. На це сподіваються, цього хочуть люди!

Схожі новини