Передплата 2024 ВЗ

“Це була не церква, а приватна квартира. У Стрию московської церкви не зареєстровано...”

Інцидент із облитим зеленкою священником московського патріархату викликав полярні думки

Про “крик душі” написала у соцмережах донька священника Володимира Мандзюка (належить до УПЦ, яка підпорядковується московському патріархату). Пані Богдана з обуренням повідомила, що минулої неділі у Воскресенському храмі міста Стрия (Львівська область) настоятелем якого є її батько, під час церковного богослужіння йому “вистрілили в обличчя зеленкою так звані націоналісти, які захоплюють наші храми”. І оприлюднила фото обляпаного священнослужителя.

«Що робиться в нашій країні? - апелювала пані Богдана через Facebook. - ...Наші батюшки моляться за наших воїнів, за нашу країну, молимося церковнослов'янською мовою, допомагаємо чим можемо: грошима, гуманітарною допомогою. Схаменіться, Бог поругаємий не буває. Кожен з нас за все дасть відповідь перед Богом».

За коментарем щодо цього інциденту кореспондент “Високого Замку” звернувся до речника поліції Львівщини Світлани Добровольської. Ось її відповідь:

- На місці події працювали правоохоронці. Настоятель храму від написання заяви у поліцію відмовився, претензій не має…

Деталі і причини інциденту ми пробували з’ясувати у представників місцевої влади, в авторитетних у Стрию людей, але коли заходила мова про Воскресенську церкву, більшість з них знизувала плечима: такої не знаємо. Дехто припускав, що йдеться про зібрання не у храмі, а в орендованому помешканні на вулиці Дрогобицькій…

У приватній розмові один з наших читачів, який не захотів називати себе, виклав власну версію подій. За його словами, облитий зеленкою священик належить до конфесії, яка організаційно і духовно підпорядкована російській православній церкві. Патріарх цієї церкви Кіріл благословив російську армію на війну проти України. Кіріл також благословив командувача росгвардії Віктора Золотова, подарував йому ікону. А той запевнив Кіріла, що ця ікона прискорить перемогу над Україною…

А ще, казав наш співрозмовник, чимало священнослужителів УПЦ МП нині активно допомагають російським окупантам на сході, надавали їм до послуг свої храми. То як після цього, казав пан Михайло, наші люди могли терпіти у своєму місті підрозділ російської церкви?

З політиків на недільну подію у Стрию одним з перших відреагував скандально відомий своїми антиукраїнським заявами народний депутат Максим Бужанський (“Слуга народу”). Він закликав порушити кримінальну справу за цим фактом.

«Якщо наша країна справді підтримує курс на ЄС так, як демонструють опитування, цей злочин має отримати однозначну оцінку суспільства, - заявив Бужанський. - Переслідування інакодумців, цькування за мову, цькування за релігію, будь-яке цькування має залишитися в минулому. Інакше можна вступити будь-куди, але не в Європейський Союз».

А ось як прокоментував стрийський інцидент настоятель Свято-Миколаївського храму у Полтаві (ПЦУ) Олександр Дедюхін: “Я все життя борюся з московським патріархатом, але хочу наголосити: зеленкою вавки у голові не лікуються”.

Своя точка зору на “зеленковий” протест у відомого релігієзнавця, доктора філософських наук, професора Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова Юрія Чорноморця:

- Критерій мірила правильності вчинків один: коли хочете хлюпнути зеленку в обличчя московському попу, поставте собі одне запитання: “А якби це була моя дитина? Чи правильно було б так вчинити?”. Відповідь приходить миттєво. Але, знову ж таки, московський піп зобов’язаний поставити собі запитання: “А якби мою дитину зґвалтували у Бучі? А якби моїй дитині відірвало ногу? Чи зобов’язаний я залишатися у МОСКОВСЬКОМУ патріархаті, чи мій святий обов’язок — негайно порвати всякий зв’язок з москвою — навіть якщо він суто символічний? Відповідь теж повністю очевидна. І якщо у попів МОСКОВСЬКОГО патріархату є хоча би крапля людяності, вони зобов’язані оцінити страждання всіх як страждання своїх дітей і НЕГАЙНО порвати з москвою раз і назавжди. Іншого способу залишитися християнами і людьми просто нема”.

Коментарі для “ВЗ”

Олег КАНІВЕЦЬ, голова Стрийської міської громади

Вітаю вчинок українських патріотів! Розчарований, що цього (поставити московську церкву на місце) не роблять ті, від кого це залежить. Це ніяка не церква, не храм — це приватна квартира! На найближчу сесію ми збираємося винести проєкт рішення про заборону діяльності цієї рашистської, феесбешної структури у Стрию. Вона у нас не зареєстрована. Але щось таке існує і провокує…

Щодо начебто молитви цього батюшки за наших воїнів, за нашу країну. Якби він молився за українську армію, йому українські патріоти зеленкою у лице не бризкали б. Вважаю, що органи, які займаються державною безпекою України, давно повинні були би його приструнити.

Тарас АНТОШЕВСЬКИЙ, історик, релігієзнавець

З одного боку, неправильно вчиняти такі дії щодо особи, яка вбрана у священницький одяг. Не можна цього робити, навіть якщо ця людина не на своєму місці. До церковних речей треба ставитися з повагою, хто б у них не був вбраний. На заляпаний священицький одяг дивитися мені було неприємно…

Інше питання: що саме було перед цим інцидентом, що його спричинило? Що спонукало людей на такий радикальний крок? І хто саме вчинив його? Бо з досвіду попередніх років знаю, що у Львові, зокрема, у Сихівському мікрорайоні, провокації чинили не місцеві люди. То були постановочні провокації.

Здивувала поведінка вірян, які ніяк не реагували на те, що відбувалося. Із фото не видно, щоб хтось захищав свого священника - стояли і дивилися на все це збоку як на шоу.

Через брак інформації важко сказати, що було насправді: спеціально вчинена провокація чи якась помста за якісь дії чи слова цього священнослужителя. Але якщо у соцмережах почитати сторінки прихильників згаданої конфесії і самої доньки священника, то можна зрозуміти, що робиться в їхніх головах. В їхніх особах маємо дуже яскравих представників кремлівської “вати”, якою засіяно, на жаль, і таке місто з багатими національно-патріотичними традиціями, як Стрий…

Попри це, такий спосіб вирішення конфліктів — не найкращий.

Схожі новини