Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Гроші через банківські термінали та відділення ділки виводили з рахунків»

Екс-чиновник Львівської ОДА та журналіст торгували «гуманітаркою»

Резонансну новину повідомили правоохоронні органи: «На Львівщині СБУ блокувала протиправний механізм незаконного використання гуманітарної допомоги під час воєнного стану. Ділків затримали «на гарячому», згідно із статтею 208 КПК України під час продажу військового спорядження – партії бронежилетів та військових касок для потреб ЗСУ на суму 550 тисяч гривень».

Як стало відомо ЗМІ, під час обшуків виявили склад з великою кількістю військової амуніції на мільйони гривень. Це бронижелети та пластини до них, каски та інше спорядження. Наразі перевіряють якість товарів та під чітким контролем СБУ готується для передачі нашим захисникам.

«Мешканця Львова віком 43 роки та 34-річного киянина викрили слідчі відділу розслідування особливо тяжких злочинів (детективи) слідчого управління поліції Львівщини спільно з оперативниками Управління Служби безпеки України у Львівській області за процесуального керівництва Львівської обласної прокуратури, - йдеться у повідомленні СБУ. - Під час досудового розслідування, правоохоронці задокументували факти торгівлі зловмисниками, один з яких є президентом інвестиційної компанії, а інший – головним редактором інформаційного видання, гуманітарною допомогою. Цю допомогу небайдужі громадяни України та іноземці безоплатно передавали їм для бійців, які зі зброєю в руках захищають нас від російських окупантів, а також для осіб, які постраждали внаслідок бойових дій.

5 травня правоохоронці затримали зловмисників під час реалізації захисних касок та бронежилетів загальною вартістю 550 тисяч гривень. Відбулися санкціоновані обшуки за місцем проживання та в автомобілях затриманих, під час яких правоохоронці виявили та вилучили ноутбук, мобільні телефони, значну суму коштів у різних валютах, а також інші речові докази.

За фактом слідчі відкрили кримінальне провадження за ч.3 ст.201-2 (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання, передбачене санкцією статті – до 7 років позбавлення волі.

Досудове розслідування триває, невдовзі суд обере підозрюваним запобіжні заходи. Встановлюють й інших осіб, які причетні до протиправної діяльності».

Як з’ясували журналісти, у розкраданні гуманітарної допомоги звинувачують 43-річного екс-чиновника ЛОДА Романа Матиса та 34-річного редактора Mind.ua Євгена Шпитка. До слова, у 2016-2020 рр. Роман Матис очолював управління інвестиційної політики Львівської ОДА. А два роки тому Роман Матис балотувався на посаду мера Львова, але його підтримали менше 1% виборців.

У львівській обласній прокуратурі уточнили, окрім того, що чоловіки організували незаконну реалізацію військового спорядження, вони привласнювали добровільні пожертви громадян. Далі через банківські термінали та відділення, кошти виводили з рахунків.

Як дізналася журналістка «ВЗ», гроші від благодійників надходили на рахунки громадської організації. Цю інформацію в прокуратурі не підтвердили, але й не спростували.

На запитання, чи якісним було військове спорядження, у прокуратурі додали, що претензій до військової амуніції немає, вона є якісною.

На сторінці у Фейсбуці Романа Матиса можна побачити допис від 23 квітня: «Пасочки» на передову. «Коротко. Продовжуємо працювати і допомагати, - написав Роман Матис. - За останні 20 днів завдяки вдалому відрядженню, пожертвам бізнесу і вашим особистим, «Ініціатива допомоги фронту Романа Матиса» зібрала майже 5 500 000 грн., а за 60 днів війни — 21 000 000 грн. Останню збірку ми перетворили на 150 керамічних бронежилетів і 150 шоломів, які доставили до України, а далі вони поїхали до своїх адресатів. Дякую всім за довіру, продовжуємо працювати на перемогу над російським окупантом...».

Слідство у цій резонансній справі триває…

Читайте також: Львівщина: СБУ просить переселенців надсилати заяви про шкоду, яку їм заподіяла росія

Схожі новини