Передплата 2024 «Добрий господар»

На Львівщині посівні площі збільшують завдяки вільним сільськогосподарським ділянкам

В області проводять наради з територіальними громадами щодо вільних ділянок комунальної власності для посівної кампанії

Оскільки через війну рф цьогорічна посівна кампанія буде найважчою за роки незалежності України, у Львівській області суттєво збільшать посівні площі. Це зроблять за рахунок вільних земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Станом на 2021 рік у Львівській області було 706 тисяч га посівних площ. Для масштабів регіону цього було цілком достатньо. Та в умовах війни, коли на сході та півдні не можна буде на полях вирощувати різні культури, цього вкрай мало.

Про це повідомила у коментарі «ВЗ» начальниця відділу розвитку аграрної інфраструктури, земельних відносин департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної військової адміністрації Тетяна Борушок.

«Проводимо наради з територіальними громадами щодо вільних ділянок комунальної власності для посівної кампанії, - каже пані Тетяна. - Верховна Рада ухвалила закон, який у воєнний час дозволяє використовувати землі сільськогосподарського призначення за спрощеним процесом. Земельні торги скасовуються. Тому між громадами і фермерами будуть укладатися угоди на оренду цих земель. Маємо засіяти якомога більше земель, аби забезпечити населення України та області продовольством. Як тільки закон набере чинності, фермери укладуть угоди на оренду цих ділянок, аби засіяти культурами».

Про ситуацію з державними реєстрами у воєнний стан

Чиновниця повідомила, що станом на 1 квітня 2022 року в Україні вирішується питання щодо відкриття державних реєстрів. Це хороша новина, оскільки ринок землі не буде простоювати, а працювати на економіку країни.

«Вирішується питання доступу до державних реєстрів, тож у найкоротші терміни буде надаватись доступ (визначеному переліку суб’єктів державної реєстрації на підставі наказу Міністерства юстиції України) для проведення певних реєстраційних дій у сфері державної реєстрації нерухомого майна. Отож, очікуємо офіційні повідомлення на сайті Міністерства юстиції України для реалізації своїх майнових прав», - сказала чиновниця.

Ринок оренди землі відкритий: зараз гектар землі на Львівщині коштує 2400-2700 грн. Найдорожча оренда у Золочівському районі - 4 тис. грн за га.

Про земельні паї

Ціна гектару паю до впровадження воєнного стану, тобто до 24 лютого 2022 року, понад 90 тисяч гривень. Після війни, прогнозує пані Тетяна, паї не будуть дешевшати, на них буде попит.

«Якщо говорити про продаж паїв (підмораторних земель), то з 1 липня минулого року на Львівщині продано 591 ділянки площею 752,76 га, середня вартість гектару паю 90,37 тис. грн. Середня площа проданого паю - 1,27 га. 752 га проданих паїв - вкрай мало…

За кількістю проданих паїв Львівська область у рейтингу 4-та з кінця... Але не за ціною паю. Львівщина є однією з найдорожчих областей України за вартістю земельних паїв, поступається лише Київській області, де середня вартість паю становить 139,86 тис. грн»

Читайте також: «Хліб найперше потрібен солдатам, а собі я надбаю сам...»

Схожі новини