Передплата 2024 «Добрий господар»

«Простояла біля блок-поста дві години, а в хаті чекала ліків хвора мама...»

У Львівській області обіцяють забирати з доріг зайві блокпости

На Львівщині блокпости на дорогах з’являються, як гриби після дощу. Їх спорудили настільки багато, що це спричинило суттєві проблеми з пересуванням по області. Дискомфорт відчувають і водії приватних автівок, які їдуть зі Львова до сіл та районів до своїх родичів, і авто з гуманітарною допомогою.

З понеділка, 7 березня, на Львівщині обіцяють навести лад з несанкціонованими блокпостами, залишити лише ті, які погоджено із Львівською обласною військовою адміністрацію, територіальною обороною та іншими службами. Такі пости передбачено лише на кордонах із Львівською областю, а не у кожному селі…

«Велика кількість вантажівок їде в сторону Києва, Житомира, Вінниці, Одеси. Блокпости створюють перешкоди для доставки вантажу, а також для переміщення військових», - сказав у коментарі «ВЗ» голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

«Дехто поводився зухвало під час огляду авто»

Читайте також: Що треба знати при проходженні блок-поста

... Пані Олександра мешкає у Львові, на вихідні їде автівкою за місто, щоб відвідати стареньку маму, возить їй ліки. Жінка розповіла «ВЗ», що цього тижня в одному з сіл застряла у блокпості. Черга просувалася дуже повільно.

«Простояла у черзі біля блок-поста дві години, а в хаті на ліки чекала хвора мама, - нарікає пані Олександра. - Дехто поводився зухвало під час огляду авто. Пояснила, хто я, і що в мене хворі родичі, що везу ліки. У відповідь почула: всі ви так кажете».

«Запитували, чи був я у Росії і хто такий Путін»

Пані Олександра каже, підозрілі автівки треба забирати на окремий майданчик. Огляд таких авто не повинен затримувати чергу.

У цій черзі очікувало і авто пана Івана. Нарікає, що їхав до дому шість годин, замість півтори години.

«Ледь не у кожному селі блокпости, - каже чоловік. - Це виснажує не лише фізично, а й морально... Було чимало недолугих питань: де працюєте, чи бували у Росії (пан Іван колись їздив туди на заробітки. - Авт.).

Питали навіть, хто такий Путін... Відповів, що він х...ло, і мене пропустили».

Пост прорвала автівка на київських номерах

Один блокпост — окрема історія, де працюють місцеві активісти. На третій день війни, вночі їх пост нахабно прорвала автівка на київських номерах. Пан Віктор, який там працює, розповів «ВЗ», що трапилося потім. «Наші хлопці навздогін кинулися за втікачем, ми підозрювали, що це диверсанти, - каже. - Двоє чоловіків тікали щонайменше вісім кілометрів, аж до лісу села Цвітова. Ми покликали на підмогу наших бійців, вони примчали на авто і у лісі вдалося затримати підозрілих осіб. Викликали поліцію. Російськомовних «гостей» затримали. З’ясувалося, це були проплачені диверсанти, які малювали по Львівщині мітки».

Думка учасника територіальної оборони

Один з вартових блокпостів (відмовився називати своє прізвище) каже, що пости вкрай потрібні, бо в час війни всі мають бути напоготові... «Треба боятися і російських військових, і диверсантів, які можуть накоїти багато біди, - каже вартовий. - Краще застерегтися від агентів Кремля, ніж потім терпіти їх криваві наслідки! Погоджуюся, що на деяких блокпостах хлопці дуже повільно оглядають документи. Будемо коригувати свою роботу, аби не створювати перешкод для інших авто, що возять гуманітарну допомогу, ліки для армії».

Позиція влади

Влада Львівської області буде модернізувати або ліквідовувати самовільні блокпости. Чоловікам, які самовільно встановили блокпости, радять йти у військкомати, у тероборону…

«На території Львова та у Львівській області мають бути офіційні блокпости. Частину самовільних блокпостів, які з перших днів створили на території області, перетворять на спостережні пости, коли пост розгортається на 90 градусів. Такі пости не перекривають рух транспорту і виконують свою функцію. Інші самовільні блокпости будемо ліквідовувати. В межах двох — трьох днів наведемо порядок з цим», - заявив заступник голови Львівської обласної військової адміністрації Віталій Загайний.

Радник президента України Олексій Арестович теж звернувся до бійців тероборони Західних регіонів України.

Каже, до нього надходять скарги, що дороги заблоковані зайвими блокпостами і через це гуманітарна та воєнна допомога з-за кордону не може вчасно доїхати…

На думку радника президента, самооборона бере на себе забагато функцій й займається шпигуноманією.

«Негайно потрібно розвантажити дороги. Будь ласка, наведіть порядок з рухом транспорту, — сказав Арестович. - Закликаю впорядкувати дороги в Західній Україні: на Тернопільщині, Волині, Львівщині, Закарпатті, Рівненщині, Буковині. Цьому мають максимально посприяти голови обласних військових адміністрацій».

Читайте також: Хроніки місцевого опору - 5

Схожі новини