Передплата 2024 ВЗ

"Школа пропонувала дати у тимчасове користування ноутбук. Мама не прийшла за комп’ютером”

Залізничний суд оштрафував матір учениці 6 класу за те, що донька не відвідувала онлайн-уроки

Залізничний районний суд оштрафував на 1700 грн 42-річну львів’янку Маріанну В. через те, що її донька прогулювала онлайн-навчання у школі. Дитина навчається у 6-му класі СШ №67.

Суддя Залізничного суду Іванна Іванюк визнала матір винною у неналежному вихованні доньки. Проте пояснення самої матері у судовій постанові не наводяться.

Цікаво, скільки суд оштрафував вчителів, які не брали участь в онлайн-уроках? Що зробила школа, аби допомогти дитині у навчанні?

Журналістка “ВЗ” зі своїми запитаннями звернулась до начальниці міського управління освіти Лесі Васюти.

- Ця дівчинка впродовж 5 класу, а також з вересня 6 класу регулярно не відвідує навчання, - каже Леся Васюта. - Відповідно до закону, якщо дитина впродовж десяти днів підряд не відвідує школу, у неї немає довідки, або якогось підтверджуючого документа, що вона дійсно з поважної причини не відвідує навчання, ми подаємо інформацію про таких дітей до поліції, а також до служби у справах дітей. Тоді фахівці йдуть за адресою проживання дитини. Оглядають у яких умовах живе дитина. Чому дитина не відвідує навчання. Складають адмінпротокол. Повірте, за перший раз адмінпротокол ніхто не складає. Вони приходять, раз-другий, проводять бесіди з батьками. На третій раз, якщо змін немає, складають адміністративний протокол. Після цього подають його до суду. І тоді вже суд ухвалює рішення: накладати штраф на батьків дитини, чи не накладати. Ця школа 1,5 роки воює за те, щоб дитина ходила на навчання. Був випадок, що дитина 34 дні поспіль не відвідувала школу. Це було і онлайн-навчання і стаціонарне навчання.

- Дитина має телефон чи комп’ютер?

- У дитини є телефон. Був момент, що телефон не працював. Але школа пропонувала батькам дати у тимчасове користування ноутбук. Ми таке практикуємо, є різні сім’ї, з різними можливостями. Є родини, де по дві-три дитини, які одночасно мали би виходити в онлайн на навчання. Ми таким сім’ям пропонували ноутбуки. Школи є забезпечені, є програма НУШ, і під цю програму нам виділяються кошти, ми щороку закуповуємо комп’ютерну техніку. Але мама не прийшла отримати цей комп’ютер. Боролися-боролися... Тому суд ухвалив таке рішення — накласти на маму штраф. Хоча, повірте, це не є дієво. Там насправді складна ситуація.

- Можливо, треба залучити інших фахівців, якщо дитина і надалі не ходить у школу?

- На мою думку, єдиний вихід — вилучати дитину з сім’ї. Але це робиться в крайньому разі. Ця сім’я є на контролі в усіх служб, поліції, відділі у справах дітей. Діяли в межах чинного законодавства. Але це — індивідуальний випадок. Тут потрібен інший підхід. Насправді мама і не має змоги заплатити того штрафу.

- У мене є факти, що деякі вчителі не виходили на “дистанційку”. Казали, що у них немає технічної можливості.

- Якщо вчитель не має комп'ютера чи телефона, тоді приходить до школи. І зі школи проводить онлайн-уроки. Школа не є закрита під час карантину. Якщо вчитель не проводить онлайн-урок, батьки зобов’язані повідомити про це керівництво школи. Якщо школа не реагує, батьки можуть звернутися до органів місцевого самоврядування. Якщо вчитель не проводить онлайн-урок, значить він його прогуляв. Відповідно, урок не оплачується. Ми таких людей притягаємо до відповідальності.

Читайте також: «А де твоя шкільна форма?»

Схожі новини