Передплата 2024 ВЗ

Невтішна соціологія для президента Зеленського

Володимир Зеленський став розчаруванням року і очолив антирейтинг – невтішні підсумки соціологів

Як свідчить дослідження, проведене напередодні Нового року Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, 45% українців вважають Зеленського "розчаруванням року". Рік тому "невдахою року" його назвали лише 28% респондентів.

Дві третини українців переконані, що події в Україні розвиваються у неправильному напрямі.

Президентський рейтинг

Як відомо, починаючи з листопада 2021 року Зеленський вперше після виборів очолив антирейтинг українських політиків. Це зафіксували дослідження Центру Разумкова та компанії SOCIS.

Більшість українців не підтримують другий термін Зеленського – це зафіксували дослідження кількох соціологічних служб. Кількість людей, які не хочуть продовження президентської кар’єри Володимира Зеленського, фактично сягає 70%. Лідерами президентського рейтингу залишаються Володимир Зеленський і Петро Порошенко.

Однак як свідчить останнє дослідження "Демініціатив" і Центру Разумкова, розрив між ними не просто скоротився – Петро Порошенко має перевагу над Володимиром Зеленським у другому турі. Якби вибори відбулися найближчої неділі, за Порошенка в другому турі готові проголосувати 50,1% тих, хто визначився і прийде голосувати, за Зеленського – 49,9%.

Читайте також: Хто кому "вирок"? Порошенко виграє у Зеленського: дані опитування

Як відомо, у другому турі виборів Президента України у 2019 році Зеленський набрав 73%, Порошенко – 24%. Українці вважають, що Володимир Зеленський погано справляється із викликами та загрозами, які стоять перед державою – зокрема, із загрозою нападу Росії, енергетичною та економічною кризою.

Економіка

Лише 12% опитаних, оцінюючи ситуацію в країні, вважають, що "все не так погано і жити можна", 44,5% – що "жити важко, але можна терпіти", а 39% – що "терпіти теперішнє становище вже просто неможливо".

Серед тих респондентів, яким грошей не вистачає навіть на необхідні продукти, 63,5% відповідають, що "терпіти теперішнє становище вже просто неможливо".

Оцінюючи, як змінилося фінансове (матеріальне) становище їхньої родини з початком 2019 року, більшість (55,5%) відповідають, що воно погіршилося, 36% – що воно не зазнало суттєвих змін, і лише 5% – що воно покращилося.

Ситуація в країні

Серед проблем країни найбільш важливими громадяни вважають воєнний конфлікт на Сході України (66%), підвищення тарифів на комунальні послуги (65%), низький рівень зарплат та пенсій (61%), підвищення цін на основні товари (54%).

60% громадян звинувачують в енергетичній кризі президента В. Зеленського і підпорядковану йому владна вертикаль, які не підготували країни до опалювального сезону, 7% – місцеву владу, 23% – кризову ситуацію на світових ринках енергії й газу.

Відновлення поставок електроенергії з Білорусі 45% респондентів вважають "результатом дилетантизму влади, яка не підготувала України до опалювального сезону і винні мають бути покарані", ще 14% – недопустимим кроком й зрадою національних інтересів, а 32% – вимушеним кроком для забезпечення країни електроенергією.

55% українців вважають Володимира Зеленського олігархом. Оцінюючи, що робить В. Зеленський для того, щоб забезпечити мир Україні, повернути окуповану частину Донбасу й Крим, 14% дотримуються думки, що він робить все можливе, 41% – щось робить, але недостатньо, 40% – нічого або майже нічого не робить.

Даючи оцінку, чи Зеленський спроможний забезпечити мир Україні, повернути окуповану частину Донбасу й Крим, 13% опитаних відповідають, що він спроможний зробити все, що є в рамках його повноважень, 29% – що він "спроможний щось зробити, але не все, що для цього потрібно", 50% – що зовсім не спроможний.

Лише 4% громадян дотримуються думки, що Зеленський уже виконав більшість своїх передвиборних обіцянок, 15% – що виконав менше половини з них, 38% – виконав невелику частину обіцянок, а 36% – що він не виконав жодної обіцянки. Лише 3% громадян вірять, що Зеленський до кінця своєї каденції виконає всі (або майже всі) свої передвиборні обіцянки, 15% – що виконає більшість передвиборних обіцянок, 18% – виконає менше половини з них, 24,5% – виконає невелику частину обіцянок, 29% – що він не виконає жодної обіцянки.

Оцінюючи партію "Слуга народу", яка позиціонує себе як "партія нових людей" в політиці, 42,5% громадян вважають, що вона гірша за "старі" партії, 33% – що істотно нічим від них не відрізняється, і лише 14% – що це дійсно "партія нових людей", яка здійснює позитивні зміни в суспільстві.

Читайте також: Свіжі рейтинги мають налякати чинного президента

Схожі новини