Передплата 2024 «Добра кухня»

Хто кому "вирок"? Порошенко виграє у Зеленського: дані опитування

Петро Порошенко у другому турі президентських виборів перемагає Володимира Зеленського

Такі дані оприлюднили соціологи під час пресконференції «Новорічні сподівання і несподіванки: з якими почуттями і думками українці проводжають старий і зустрічають Новий рік». Організатором дослідження є Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова.

Президентський рейтинг

Якби найближчим часом відбувалися президентські вибори, у першому турі В. Зеленський отримав би 17,5% від усіх опитаних або 24% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме. За П. Порошенка готові голосувати відповідно 11% і 16% опитаних.

У другому турі П.Порошенко обходить В. Зеленського. За Петра Порошенка готові голосувати 50,1% голосів тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме. За Володимира Зеленського - 49,9%.

Як відомо, у другому турі президентських виборів у 2019 році Володимир Зеленський набрав 73%, Петро Порошенко – 24%.

Рейтинг партій

Партії «Слуга народу» та «Європейська Солідарність» лідирують у парламентських рейтингах

Якби вибори відбувалися найближчої неділі, «Слуга народу» отримує 20,5% респондентів, які прийдуть на вибори, і визначились з голосом. «Європейська Солідарність» має 17% підтримки.

«Слуга народу» домінує серед молодших виборців (до 30 років), але зі зростанням віку респондентів її підтримка зменшується. Партію «Європейська Солідарність» найбільше підтримують виборці з вищим рівнем освіти та, зазвичай, більш заможні. Найбільше виборців «ЄС» проживає на Заході і, частково, в Центрі.

Третє місце ділять «Батьківщина» (10,5%), потенційна партія «Розумна політика» (10,5%) та «Опозиційна платформа «За життя» (10%).

Пройти до парламенту мають шанси також «Сила і Честь» та проєкт «Наші». Перші потенційно можуть набрати майже 7%, а другі – трохи більше 5%.

Як відомо, за даними опитування КМІС, проведеного з 26 по 29 листопада, партія "Європейська Солідарність" вийшла на перше місце у рейтингу. За неї готові були проголосували б 14,8% від усіх опитаних та 17,1% серед тих, хто визначився. Партія "Слуга народу" опустилась на друге місце, її рейтинги продовжують зниження. За неї готові голосувати 13% від усіх опитаних, або 15% серед тих, хто визначився. В опитування, яке КМІС провів у жовтні 2021 року, за "ЄС" готові були голосувати 13,9% від усіх та 15,7% серед тих, хто визначився. За "Слугу народу" - 13,7% від усіх та 15,5% серед тих, хто визначився. "Європейську Солідарність" більшість опитаних назвали головною і реальною опозицією до влади – так думають 28,6% опитаних. ОПЗЖ - 23,2%, "Батьківщину" 17,8%, партію "Голос" 4,4% опитаних.

За даними ще одного опитування КМІС, яке було проведене 3-11 грудня, за "ЄС" готові проголосувати 13,7% від усіх опитаних. За партію "Слуга Народу" готові віддати голоси 12,7% від усіх. Як свідчать дані КМІС, підтримка партії Порошенка за рік зросла на 1,8%. Натомість партія Зеленського втратила відповідно 0,7%.

Схожу тенденцію зафіксувало опитування SOCIS. Проведене 11-16 грудня. Якби вибори до Верховної Ради відбулися наступної неділі, за партію "Європейська Солідарність" готові проголосувати 12,3% від усіх опитаних. Партія "Слуга Народу" опустилась на друге місце, її готові підтримати 12,1% від усіх опитаних.

Читайте також: Антирейтинг Зеленського підтвердила ще одна соціологія

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені І. Кучеріва з 17 по 22 грудня 2021 року методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів. Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Схожі новини