Передплата 2024 «Добра кухня»

Ати-бати, українські дівчата!

Жінки на рівні з чоловіками зобов'язані стати на військовий облік

Всесильні жінки тепер будуть наділені ще одним чоловічим обов'язком - військовим. Упродовж наступного року всі наші прекрасні половинки, яким виповнилося 18-ть і які ще не пішли на пенсію, зобов'язані будуть з'явитися до військкоматів (нині їх називають центрами комплектації і соціальної підтримки), щоб стати на облік. Ще один вияв гендерної рівності! І це не передноворічний жарт, а жовтневий наказ міністра оборони, який було видано на виконання внесених у березні цього року змін до закону про військовий обов'язок і військову службу. Наказ набрав чинності у кінці грудня.

Читайте також: Перелік професій жінок, які повинні стати на військовий облік

Новина багатьох збентежила. Панікери почали розпускати плітки про те, що жінок братимуть служити, позаяк у нашому війську бракує чоловіків. Оптимісти, навпаки, твердять, що Україна йтиме у ногу з часом - підтягується до стандартів НАТО. Дехто почав говорити про майбутню загальну мобілізацію. Ясність вніс Головнокомандувач Збройних сил України генерал-лейтенант Валерій Залужний. За його словами, військовий облік жінок запроваджують для того, щоб знати, скільки їх можна буде використати під час захисту держави.

Третина військовослужбовців Ізраїлю - жінки

Якщо для України військовий облік жінок це, певною мірою, новинка, то для багатьох інших країн - звична практика. Третина військовослужбовців Ізраїлю - жінки. Обов'язкову військову службу вони відбувають упродовж двох років. Військовий призов передбачено для громадянок Норвегії 19-44 років (служать від 7 до 19 місяців). Чотири роки тому відновили призов для шведок, там передбачено і набір в армію жінок-добровольців. Сім років повинні відслужити жінки у Північній Кореї.

Армійську вахту жінки несуть у США, Канаді, Німеччині, Великій Британії, Франції, Швейцарії, Нідерландах, Бельгії, Данії, Португалії, Іспанії, Греції, Туреччині, Пакистані, Люксембурзі, Шрі-Ланці. Давно не виняток - Україна. Дама у військовій формі - звична картина на наших вулицях. Статистика свідчить, що військові погони нині носять 52 тисячі українок. Одна з них, Тетяна Остащенко, цього року стала командувачем Медичних сил ЗСУ і отримала звання бригадного генерала.

Військовий облік для жінок понад 100 спеціальностей

На військовий облік ставитимуть жінок понад 100 спеціальностей, які можуть знадобитися у війську. Серед них - управлінці, фінансисти, медики, комп'ютерники, автомобілісти, правники, геологи, географи, статистики, психологи, агрономи, перекладачі, журналісти, поліграфісти, будівельники, ветеринари, соціальні працівники, аналітики, працівники рекламних агенцій, готелів і ресторанів. Ба навіть бібліотекарки і музикантки. Легше назвати спеціальності, які не входять у перелік військово-облікових.

Для реєстрації слід буде мати при собі оригінал паспорту, ідентифікаційний код, свідоцтво про одруження (якщо таке є), свідоцтво про народження дитини (якщо є), свідоцтво про набуття освіти чи спеціальності, довідку з місця роботи, фото 3х4 см, сертифікат про вакцинацію. При взятті на облік жінки проходитимуть медобстеження. У кого будуть поважні, документально підтверджені причини (незадовільний стан здоров'я, сімейний стан), того на облік не поставлять.

Порушниць штрафуватимуть

Реєстрація військовозобов'язаних жінок - це вимога, а не побажання. У разі ігнорування закону, на порушників закону накладатимуть штраф: від 850 гривень доведеться сплатити самим винуватцям, від 5 500 грн - керівникам підприємств, де працюють жінки, не взяті на військовий облік. Брати на роботу жінок, які проігнорували військовий облік, із 2023 року буде заборонено.

"Новину дня" українці сприйняли, як завжди: хто - як об'єктивну реальність, хто - із цікавістю, хто із побоюванням, а хто - з гумором. У соцмережах з'явилися анекдоти і фотожаби на цю серйозну тему.

Коментарі для "ВЗ"

Христина, студентка Українського католицького університету (прізвище попросила не вказувати)

- Я сприйняла цю новину позитивно. Зараз такий час, що кожен українець, незалежно від статі, повинен бути готовим стати на захист Батьківщини. Правильно, що запровадили військові зобов'язання і для жінок. Про їх призов поки що не йдеться, але, коли, не дай Боже, війна, вони теж повинні прислужитися своїй країні. І я - не виняток…

Зараз у нас час іспитів, не мала часу обговорити цю тему з усіма подругами. Але випадково почула розмову "про армію" у трамваї. Дві дівчини приблизно мого віку казали: якщо їм доведеться ставати на військовий облік, то ліпше виїдуть за кордон, де жінок не зобов'язують служити.

"Бурелом", учасник АТО, офіцер Збройних сил України

- Це добра ідея! Ми перебуваємо у постійній небезпеці військових конфліктів і повномасштабної війни з боку Російської Федерації, і цим продиктовано рішення нашого командування. У Збройних силах України є категорія цивільних осіб, які допомагають нашим воїнам виконувати їхні завдання. Для того, щоб ми знали потенціал, який при потребі можна було би використати, треба мати такий облік. Відповідний наказ повинен упорядкувати цей облік. Бо ті, хто веде бойові дії, це лише 30% будь-якої армії. Потрібна ще логістика і забезпечення для цих 30%. Ніхто не каже, що завтра всіх жінок призиватимуть до війська. Але повну картину резерву мати треба. І це вже давно треба було зробити. У захисті своєї країни нам потрібно орієнтуватися на Ізраїль, де жінки служать в армії. Але в Ізраїлі інша проблема - там людський потенціал значно менший, ніж в України.

Нічого критичного у запровадженні військового обліку жінок немає. Великий резонанс тільки через те, що нам ментально тяжко «переварити» цю інформацію. Особливо - в умовах постійної інформаційної війни проти нас.

Можливо, цей наказ не зовсім вчасно було оприлюднено - в умовах напруги, спричиненої скупченням російських військ біля наших кордонів. Як завжди, не дуже доброю вийшла комунікація. Більшість населення, не розбираючись, сприймає новацію як призов і відправлення жінок на фронт. Про це не йдеться.

Як на мене, такі речі треба було робити, коли у нас не було підвищених проблем на кордоні, коли все було відносно спокійно. Тоді на це ніхто не звернув би особливої уваги…

Віталій Кулик, директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства

- У воюючій країні військовий обов'язок для чоловіків і жінок, територіальна самооборона, цивільна оборона, військовий резерв - це очевидні речі. Їх треба було запроваджувати раніше. Ідея провести реєстр спеціальностей і жінок, які можуть бути призвані на військову службу під час загострення конфлікту з Росією - очікуваний крок, ми до цього йшли. Але от його реалізація викликає запитання: чи готова до подібного наша система військкоматів? Чи достатньою є інфраструктура для проведення такого обліку? Чи не призведе ця компанія до виникнення нових проблем у людей, які мають стати на військовий облік? Скільки часу це забере у них? Чи не позначиться на їхніх кишенях - починаючи від здачі аналізів при медоглядах? Тобто чи не перекладеться відповідальність за цю новацію на просту людину?

У нас немає зараз мобілізації, немає військового стану для того, щоб цю акцію провести максимально швидко і за будь-яку ціну. А якщо цього немає, то, відповідно, має бути система, яка не передбачає додаткових навантажень на громадян, яких хочуть поставити на облік. Як на мене, наше Міноборони до цього не готове. Там вчора озвучили ідею скоротити список професій, потрібних для військового обліку. У заяві заступника міністра є цікаве формулювання: привести цей наказ до здорового глузду.

Власне кажучи, я і радив би Міністерству оборони при подібних ініціативах максимально керуватися здоровим глуздом. А не божевільними ідеями.

Марія Дубницька, 88 років, жителька с. Лапшин Тернопільської області

- Ой, якби мені молодші літа... Армію нашу українську треба підтримувати. Так, як свого часу підтримувало її наше покоління. Коли мені було 15 років, разом з мамою готували і ночами підвозили для воїнів УПА домашні макарони, голубці, тушковану капусту, різні каші…

Якщо держава таке задумала - значить, воно потрібне для країни, значить, воно правильно. Лиш би було у всіх бажання іти захищати нашу країну...

P. S. Жартівливими мемами на запровадження військового обліку жінок відреагували соціальні мережі

Читайте також: Влада ховає голову в пісок

Схожі новини