Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Вважаємо примусову вакцинацію незаконною. Обстоюємо права освітян у суді"

Через відмову від вакцинації на Львівщині усунули від роботи 435 працівників освіти

“Повний курс вакцинації пройшли 64,2% освітян області. Однією дозою щеплені 82% працівників. Відсторонено від роботи 435 працівників освіти, з них 191 – педагогічний працівник”, – повідомили в обласному департаменті освіти й науки. Як розповів “ВЗ” заступник голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Мар’ян Калин, усунуті від роботи освітяни хочуть звернутися до суду.

“Вважаємо, що примусо­ва вакцинація педагогічних працівників є незаконною, – каже пан Калин. – Один з вчителів Львівської облас­ті подав позов до Київсько­го окружного адміністра­тивного суду та оскаржив наказ Міністерства охорони здоров’я щодо обов’язкової вакцинації педагогічних працівників. Наша проф­спілка є третьою стороною у справі. Уже було два за­сідання, 16 грудня – тре­тє. Нашу справу об’єднали з аналогічною справою за позовом одного з київських директорів шкіл”.

У профспілці зазнача­ють: якщо у педагога відсут­ня хоча б одна доза вакци­нації і немає протипоказань, то, згідно з нормативними документами МОЗу, його мають відсторонити від роботи. Місце праці за осві­тянином зберігається, але заробітної плати за цей період не отримує.

“Ми розробили також позовні заяви для працівни­ків освіти з метою звернен­ня до місцевих судів – щодо незаконного відсторонен­ня працівників від роботи, – веде далі Мар’ян Калин. – У четвер, 9 грудня, пер­ший позов буде слухатися у Жовківському районно­му суді – щодо незаконно­го відсторонення одного з вчителів Жовківської тери­торіальної громади... Під­тримуючи загалом принцип вакцинації, ми вважаємо, що сам спосіб, у який вона відбулася, є незаконним. Тому будемо захищати пра­ва освітян у судах. Бо коли позбавляємо працівника доходу, це несе певні на­слідки. Утім, практики та­ких судових справ не існує. Тому як перші справи будуть розглядатися, так на­ступні підуть за аналогією. Чи повернуть працівникам ті суми, які вони втрати­ли у зв’язку із відсторонен­ням?!”.

“Хто є відповідачем у цих місцевих справах?” – запи­тую. “Керівники освітніх за­кладів, – каже пан Калин. – Адже вони своїм наказом відсторонили вчителів від роботи і тим самим стали заручниками неграмотної політики уряду... В інформа­ційному просторі з’явилась новина про те, що днями у Сумах суд виніс рішен­ня щодо незаконного від­сторонення працівника. Це прецедент”.

У профспілці зазначи­ли: у них немає фактів про те, що невакциновані вчи­телі звільнились з роботи за власним бажанням. Дех­то пішов у щорічну відпустку або оформив тимчасову не­працездатність...

А тим часом...

Учителька англійської мови однієї з львівських шкіл розповіла, що у них є пе­дагоги, яких відсторонили від роботи, зокрема, у молодшій школі. Тому зму­шені їх заміняти. Однак якихось конфлік­тів через це не виникає.

В іншій школі розповіли, що таких педагогів у них немає. Усі вчителі вак­циновані, двоє мають довідку, що пе­рехворіли. Керівництво по-доброму переконувало вчителів, що потрібно вак­цинуватися. Найбільше проблем було з технічним персоналом, однак людей все-таки вдалося вмовити щепитися.

Директорка школи пані Оксана роз­повіла, що вакцинувалася першою. “Я переконувала людей, мотивувала, хоча маю супутні захворювання і теж мала по­боювання, – але все добре! Люди зневі­рені, злі... Я старалася уникати у колек­тиві та з батьками будь-яких конфліктних ситуацій. У нас місто щоденно збирало списки: хто хворіє, хто перехворів... Тре­ба було на це витрачати багато часу”.

Читайте також: Чого чекати від «Омікрону»?

Схожі новини