Передплата 2024 «Добра кухня»

«Старша донька почула вибух. Сказала, що на подвір’ї щось горить…»

В Ужгороді зловмисники спалили два автомобілі головного редактора та засновника інформаційного агентства «ЗІДО» Павла Білецького

В Ужгороді, на подвір’ї власного будинку, невідомі підпалили автомобіль головного редактора інформаційного агентства «ЗІДО» Павла Білецького. Вогонь з Subaru Forester, який стояв під накриттям у дворі, перекинувся на автомобіль дружини журналіста, Volkswagen Beetle (жук). Підпал 37-річний Павло Білецький пов’язує з професійною діяльністю, якою займається з 2005 року (іншої діяльності не має). Журналіст «ВЗ» поспілкувалась з колегою, чи він уже знає через які саме публікації стався злочин?

«Писав багато статей на тему Мужіївського золоторудника (Берегівський район). За цим підприємством стоять високопоставлені люди з оточення експрезидента Януковича. Мені відомо, що вони видобувають золото, а гроші у бюджет не потрапляють… (Одна зі статей на «ЗІДО» від 10 липня 2019 р. «На Закарпатті крадуть тонни золота під виглядом «американського інвестора», — Авт.), — розповідає Павло Білецький. — Свого часу це підприємство хотів забрати син Януковича, а потім його забрав ексміністр внутрішніх справ Захарченко. Тобто видобуток золота здійснюється під прикриттям. Схеми є описані та розкриті. За різними фактами по цій справі були порушені кримінальні провадження. Були проведені арешти. Але все це не завадило роботі підприємства…

Два дні тому я оновив свої старі публікації щодо Мужіївського золоторудника, і вони «пройшли» на різних інформаційних ресурсах. В одній зі статей я запитав керівника ДБР, якою є ситуація з рештою кримінальних проваджень? Адже підприємство далі працює, а золото крадуть… І ось я отримав такий «ляпас» у вигляді підпалу автомобілів…".

Попередньо погроз журналіст не отримував.

«Все сталося о 4.20−4.30 ранку, — веде далі пан Білецький. — Старша донька почула вибух. Підпал зробили з двох сторін коліс… Вибухнуло одне колесо зі сторони бака, а потім друге колесо… Дочка всіх розбудила і сказала, що там щось горить. Ми вибігли, задня частина мого Subaru палала… Після того як моя машина вибухнула, загорілася друга машина, моєї дружини».

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Журналіст розповів, що на місце події виїхала слідчо-оперативна група. Службовий собака чітко вказав напрямок, куди втекли зловмисники. «Сусід розповів, що перед вибухом чув, як почали гавкати собаки, вийшов, і побачив, що хтось бігав по моєму подвір’ю з ліхтариком… Є сліди зламу огорожі (сітки). Вони через одні ворота зайшли, а через інші ворота вийшли. Це дві паралельні вулиці у тупику… Службова собака вивела на сліди від взуття (видно було навіть розмір)».

— Чи вірите, що замовників і виконавців знайдуть?

— Чесно вам сказати? Судячи з своєї роботи, і по останніх справах, не вірю, що слідство чогось доб’ється. Підпал автомобілів — не перший випадок на Закарпатті, зокрема, в Ужгороді.

— Чи відчуваєте небезпеку для себе та сім’ї?

— Переживаю за сім’ю, небезпека є. Хоча правоохоронці запевняють, що нічого не станеться. Самі розумієте… Старшій доньці 17, молодшій — 6 років. Якщо людина у двір зайшла, таке зробила, підпалила автомобіль, що їй заважатиме кинути пляшку в будинок?!

— Будете надалі в домі залишатися, чи плануєте тимчасово переїхати? Чи потрібна вам охорона?

— Думаю над цим питанням. Чи потрібна мені охорона? Навіть не знаю, що вам сказати… Швидше за все, на цей момент з дому треба піти… Поки правоохоронці робитимуть свою роботу. Тут важливо знайти не лише виконавців, але й встановити замовників.

Читайте також: Невідомі спалили авто закарпатського журналіста та його дружини

Схожі новини

Читайте також

12.03.2024

Віталій Портников: «Мені цікаво спілкуватися з тими, хто розвивається інакше, ніж я»

Це друга частина розмови з відомим журналістом, публіцистом, пись­менником Віталієм Портниковим на Ютюб-каналі головного редактора «Високого Замку» Наталії Балюк «Ба­лючі теми». Перша частина, присвя­чена другій річниці великої війни, була надрукована в одному з попередніх тижневиків. Ця частина присвячена самому Віталію. Розмова вийшла легка і невимушена…