Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На тлі криз Зеленський... хвалився досягненнями

І висловився за “прямі переговори” з Росією. Інакше, мовляв, не зможемо досягти миру на Донбасі...

У день 30-річного ювілею референдуму на підтвердження Незалежності президент Володимир Зеленський виступив у парламенті зі щорічним посланням до Верховної Ради — про внутрішнє й зовнішнє становище України.

Володимир Зеленський під час виступу. Фото ОП
Володимир Зеленський під час виступу. Фото ОП

Особливість цього виступу в тому, що пафосна промова глави держави супроводжувалася «театральними» речами: футболками на його підтримку, в які були одягнуті «слуги народу» та їхні сателіти, а також явно зрежисируваними «гучними оплесками» провладних депутатів, які переростали у «бурхливі овації». Багатьом телеглядачам, журналістам і аналітикам ця картинка нагадала події часів пізнього Брежнєва, за якого, як і за Сталіна, панував культ особи…

"Антиолігархічні" футболки "слуги". Фото Андрій Дзиндзя
"Антиолігархічні" футболки "слуги". Фото Андрій Дзиндзя

Але були й альтернативні «флешмоби». Представники «Європейської Солідарності» одягли футболки, написи на яких повертали Гаранта до «вагнергейту», до історії з гулянкою на уродинах керівника президентської канцелярії на державній дачі, куди Зеленський і Єрмак прилетіли гелікоптером ДСНС, до наших втрат на війні…

Читайте також: Гетманцев осоромився. Причина — футболка (фото)

У своєму виступі з парламентської трибуни Володимир Зеленський намагався надолужити те, чого не сказав про свої досягнення під час недавнього, дуже скандального пресмарафону. Заінтригував співвітчизників звісткою про запровадження «економічного паспорта» для дітей, на рахунки яких надходитимуть кошти від сплати податків за використання надр. За словами президента, досягнувши повноліття, юні громадяни зможуть використати ці надходження для власної освіти чи купівлі житла.

Щоправда, нахвалюючи новий «революційний» податковий закон, крім вигуків підтримки, глава держави почув і «Ганьба!» від опозиції. Аналізуючи «сенсаційну» ідею Зеленського про «економічний паспорт», депутатка від «Голосу» Кіра Рудик дійшла висновку, що кожен із 7,5 млн українських дітей отримає… менш ніж тисячу гривень. То яке житло можна буде придбати за цю символічну суму?

Президент пообіцяв, що 2022 року зарплата лікарів становитиме не менш ніж 24 тисячі грн. Анонсував модернізацію лікарень і порадів за високі темпи вакцинації. Запевнив, що наступного року квартири отримають всі ветерани АТО і ООС, які стоять на черзі, і що потім свій дах над головою матимуть всі інші воїни. Своїм великим досягненням Зеленський вважає будівництво 13 тисяч км доріг, 560 мостів і мостових переходів. За наступні два роки зобов’язався збудувати ще 15 тисяч км добротних шляхів і розпочати «велику термомодернізацію» — програму утеплення житлових будинків.

Президент ось-ось подасть законопроєкт про множинне громадянство представників української діаспори, анонсував створення національної авіакомпанії і надання пільгових 5-відсоткових кредитів сумлінним платникам податків.

Похвалився золотовалютними запасами країни, «системною» боротьбою з олігархами і досягненнями у діджиталізації. Володимир Зеленський вважає успішною діяльність своєї команди щодо повернення Криму, підтримки війська і нових оборонних програм. Водночас, говорячи про припинення війни, заявив, що без прямих перемовин з Росією домогтися цього не вдасться. У демопозиції цю заяву оцінили як капітулянтську.

І цього разу Володимир Зеленський не зрадив своїй традиції кидати гострі шпильки у бік опонентів. Крім політичних візаві, велика порція саркастичної іронії від президента дісталася олігархам. Їхніх імен не озвучував, але всі зрозуміли, кого мав на увазі шостий президент…

Коментар для «ВЗ»

Євген Магда, виконавчий директор Інституту світової політики

Головне прозвучало наприкінці. Зеленський фактично визнав, що збирається іти на прямі перемовини з Росією — інакше, мовляв, не зможемо досягти миру на Донбасі. Чесно кажучи, це нагадує державну зраду. Навіть більше, ніж «вагнерґейт». Від минулої п’ятниці, коли президент проводив пресконференцію, знаємо, що ці переговори вестимуть пани Єрмак і Козак.

Загалом цьогорічне послання президента було спрямоване на задоволення передвиборчих інтересів «слуг народу» і самого Володимира Зеленського. Коли я слухав це звернення, то мимоволі ловив себе на думці: що ж це за країна, про яку так жваво розповідає глава держави? Бо дуже багато характеристик, які наче України стосуються і не стосуються. Така собі «подвійна бухгалтерія» у державному будівництві.

Ще один малоприємний факт у тому, що Зеленський віддав перевагу декларативним обіцянкам. Він постарався вкинути максимальну кількість слів про те, що відбулося «вперше». Таке враження, що до президентства Зеленського вода не освячувалася… На жаль, президент, говорячи про свої досягнення, не розуміє, що у кожній демократичній державі панує принцип безперервності влади. Будь-які економічні успіхи зазвичай спираються на досягнення попередніх урядів. А чинний президент, говорячи про те, як багато вони «зробили вперше», дає зрозуміти нам, як добре жити у країні Зеленського…

Про «бурхливі овації». Видно, все було відпрацьовано. Мабуть, «слуги народу» не тільки футболки приміряли, а й тренувалися голосно плескати. Це їхнє право — усвідомлюють, що без президента вони є ніким. Але ж мають розуміти, що у них повинно бути політичне майбутнє, а не лише політичне сьогодні. Тими своїми оплесками перспективи свого політичного майбутнього вони суттєво зменшили…

Читайте також:

Схожі новини