Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рада підтримала «податковий» законопроєкт, який тричі знімали з огляду

  • 30.11.2021, 14:55
  • 674

Верховна Рада ухвалила законопроєкт 5600 про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень

За відповідний закон проголосували 255 народних депутатів.

Метою законопроекту є забезпечення збалансованості бюджетних надходжень шляхом підвищення ефективності використання економічних ресурсів країни, а також усунення прогалин чинного законодавства.

Законопроект, зокрема, направлений на:

  • створення більш ефективних механізмів адміністрування податків;
  • недопущення безпідставного користування податковими пільгами;
  • створення справедливих умов оподаткування для всіх платників податків.

«Ухвалення закону дозволить стуттєво збільшити надходження до держбюджету, які будуть спрямовані на підвищення зарплат медикам, збільшення витрат на оборону, реалізацію інших надважливих для країни програм», — зазначив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Документ збільшує ставки акцизного податку на алкогольні напої та екологічного податку на 5%, а ставку рентної плати за користування надрами в цілях, не повʼязаних з видобуванням корисних копалин, — на 14,5%. Запроваджується 3,2% акцизу на продаж «зеленої» електроенергії.

Також закон запроваджує податок за ставкою 18% доходів, отриманих від продажу протягом року третього та наступних об’єктів нерухомості.

Окрім того, запроваджується оподаткування автомобілів середнього класу. Це автомобілі не старші пʼяти років, середня ринкова вартість яких становить 1,3 мільйона гривень (200 мінімальних зарплат). Ставка податку в розрахунку на календарний рік — 25 тисяч гривень за кожен легковий автомобіль.

Також закон скасовує пільгу для підприємств на сплату податку на землю, дозволяє повертати податок на додану вартість з експорту товарів лише після зарахування виручки на банківський рахунок компанії. До того ж документ розширює повноваження податкових органів.

Читайте також: В Україні аж сім разів підвищать пенсії: кому і коли

Схожі новини