Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Природа поза політикою, але не для Росії

Хоч можна було б сказати, що природа поза політикою, однак цей постулат не буде торкатися Росії, яка навіть сьогодні під все підводить путінський політичний фундамент

Так, Нікітський ботанічний сад в Ялті за свою історію пережив безліч політичних сезонів. До початку ХХ століття він справді був поза політикою. Однак в 1937 році ботанічному саду, заснованому майже сто років до того, було присвоєно ім'я тогочасного голови Раднаркому СРСР В'ячеслава Молотова. На честь цієї події в партері саду встановили його бюст.

Однак пройшло 20 років, політичні вітри змінилися, і Молотова зняли з п’єдесталу та… закопали в землю. А на постамент перед басейном (не пустувати ж такому місцю) поставили бюст Володимира Леніна, хоча він ні разу не бував у Криму, і до Нікіти з її ботсадом не мав ніякого відношення.

Через півстоліття прийшов час «ленінопаду», і в 2012 році в українському Криму природу дійсно вирішили відділити від політики, а тому бюст Леніна перенести в музей, а на п’єдестал встановили дійсно органічний для закладу образ — статую давньоримської богині Флори. Вона повелителька квітів, розквіту, весни і польових плодів та землеробства.

Якраз до місця! Вчені Нікіти навіть почали гордитися своєю прогресивністю. Мало того, і всім відвідувачам саду, як про це свідчать записи в Книзі вражень, саме Флора подобалась більше від усіх інших пам’ятників. Здавалося, це рішення настільки вірне і органічне, що змінитись вже не може.

Але в 2018 році перевірка підвладного Росії комітету з охорони культурної спадщини, знайшла на п’єдесталі Флору, яку вони назвали «язичницькою» богинею, і яка їм чимось не сподобалась. Вони наказали повернути на п’єдестал вождя світового пролетаріату. Керівництво закладу намагалося відстояти права Флори на місце серед дерев і квітів. Нікітський ботсад двічі опротестував це рішення, в Арбітражному суді Криму і Арбітражному апеляційному суді Севастополя, але обидва рази програвав тяжбу. Мабуть, тому, що в 1962 році під час ревізії пам’ятників «мармуровий Ілліч» якимось чином отримав охоронний статус, як пам'ятка історії і архітектури. На нього було оформлено паспорт, і сьогодні адміністрація Криму наполягає на чинності цього «документу». За судовим виконавчим листом вождя довелося повернути в партер саду, а Флорі створили новий постамент на центральній виставковій ділянці серед розарію. Операція з перестановки пам’ятників викликала подив у багатьох відвідувачів традиційного осіннього балу хризантем. Але, як пояснив представник ботсаду, «зробити нічого не можна».

«Ми вивчили всі законодавчі акти і не знайшли ніякого законного шляху, щоб внести зміни в паспорт культурної спадщини, щоб перенести його», — цитує служба новин ForPost слова заступника директора саду Андрія Паштецького.

Цікаво, а яке б рішення прийняв суд, якби на його розгляд було подано позов, базований на українському законі про декомунізацію? На форумі в соціальних мережах практично всі користувачі засудили відновлення пам’ятника Леніну.

Наприклад, в обговоренні сайту Крим. Реалії блогер Олена Сперанська пише: «Така красива скульптура, чому ж вона так зашкодила? Хрінові господарі, вічно шило на мило! Ні розуму, ні фантазії ! Слабо зберегти історію? То Ленін хріновий, тепер навпаки! Все прекрасне безжально знищується!».

Marina Lukacheva: «Відмінно! Тепер Нікітський ботанічний сад прикрашає скульптура сатаніста! Маємо те, що заслуговуємо, судячи з усього».

Алла Скрябіна: «Ленін із заслання повернувся, чекайте революційних подій».

Олена Бируля: «А ось тепер все в Криму налагодиться! Головна причина безладу і хаосу виявлена і вирішена! Флора, будь вона не ладна, порушувала тонкий баланс гармонії і загального благоденства!».

Михайло Безкоровайний: «Апофеоз тріумфальної дурості».

Дмитро Карней: «Перетворюють наш Крим в заповідник Шарікових».

Читайте також: Замість вілли «Кароліна» — багатоповерхівка з підземним паркінгом

Схожі новини