Передплата 2024 «Добра кухня»

Замість вілли “Кароліна” - багатоповерхівка з підземним паркінгом

Пам’яткоохоронці вимагають дослідити, чи є історичною цінністю будівля зі смертельною кармою

У Львові кане в Лету ще одна історична вілла — «Кароліна», що на вулиці Колумба, 8. Виконавчий комітет Львівської міськради дозволив збудувати на її місці багатоквартирний будинок на шість поверхів. Віллу «Кароліна» звели на початку XX століття, чимало років вона перебуває на грані руйнування. Будинок не був пам'яткою архітектури, перебував у приватній власності. Тепер господарі-підприємці узаконили в Ратуші знесення вілли і зведення будинку з сучасними апартаментами. Також тут постане підземний паркінг на 29 місць. Згідно з рішенням виконкому, висота нової будівлі не повинна перевищувати 23,2 метра.

Уже чимало років будівля з поганою кармою - напівзруйнована. Фото з відкритих джерел
Уже чимало років будівля з поганою кармою - напівзруйнована. Фото з відкритих джерел

Історія зі знесення вілли на Колумба тягнеться ще з літа цього року. Тоді начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко наполягала на дослідженні цінності вілли «Кароліна», оскільки забудовник багатоповерхівки цього не зробив. Містобудівна рада переносила питання, але нещодавно виконком таки погодив зведення багатоповерхівки…

Як сказав у коментарі для «ВЗ» автор блогу «Нетуристичний Львів», дослідник старовинних віл міста Віктор Гальчинський, вілла «Кароліна» — яскравий приклад садибної архітектури Львова початку XX століття. «В архівах мало інформації про історичну цінність та „фішки“ цієї вілли», — каже пан Віктор. — Немає навіть точного року її зведення. Відомо, будівлю перепродували кілька разів. На мою думку, зараз варто провести дослідження про те, чи вілла має історичну цінність. Бо це одна з небагатьох атмосферних вілл з жіночими іменами. Саме на таких дослідженнях наполягали охоронці пам'яток Львова. І ще одна технічна обставина, на яку ніхто з чиновників Львівської міської ради не звернув ніхто увагу під час ухвалення рішення, будівництво (йдеться і про віллу «Кароліна» і про багатоповерхівку, яка буде на її місці.Авт.) перебуває в охоронній зоні залізниці Підзамче-Личаків".

Віктор Гальчинський зазначив, що вілла «Кароліна» належить до когорти будівель з трагічними історіями.

Зокрема, дослідник Станіслав Черніков написав статтю «Будинки з поганою кармою», де дослідив життя-буття вілли «Кароліна». Ось, що він оприлюднив про цей містичний особняк.

«Тут за загадкових обставин помирали і родичі власників, і навіть квартиранти, — йдеться у статті Чернікова. — Так, у 60-х роках у віллі „Кароліна“ оселилась заможна жінка. Вона жила користуючись з того, що вирощувала та продавала квіти, фрукти, овочі, мала величезні ділянки землі».

Також власниця займалась перепродажем валюти, торгувала дефіцитними речами, скуповувала золото та дорогоцінні речі. Жінка назбирала кілька банок із золотом та іншими коштовностями та закопала у себе на городі, і знала про сховище лише одна. Згодом квартиранти закрили власницю в одній з кімнат, морили її голодом, щоб та сказала, де заховала скарб. У 90-х роках трагічно обірвалось життя єдиного сина власниці, який отруївся грибами. У цій віллі померли квартиранти — один з них потонув у Винниківському озері, інший загинув під час бійки.

За інформацією сайту «Наші гроші. Львів», будівництво багатоповерхівки на місці вілли суперечить Генплану Львова. Ділянка розташована на місці запланованого транспортного кільця, а зонування визначає цю територію як зону транспортної інфраструктури. Ні житло, ні офіси тут не мали б розміщувати… Раніше мерія планувала облаштувати тут транспортну розв'язку.

Хто стоїть за будівництвом багатоповерхівки на місці вілли? За інформацією You. Control, багатоповерхівку зводитимуть львівські підприємці Ігор та Марія Штай.

«Львівська міська рада безкоштовно виділила їм землю ще три роки тому, в липні 2019-го. Причому для індивідуального житлового будинку, а не багатоповерхівки, — повідомляє видання «Наші гроші. Львів». — Перед цим будинок на Колумба, 8 розділили на два і присвоїли їм два окремі поштові номери: 8 і 8А. Його придбав Ігор Штай, а потім подарував будинок під номером 8-А Марії Штай.

Зараз призначенням землі вже змінене на «будівництво та обслуговування багатоквартирного житлового будинку». На ділянках збудують три секції різної висоти: на три, п’ять та шість поверхів — від 9,6 до 23,2 метрів".

«Будівництво передбачено на трьох земельних ділянках. Там постане будинок на 34 квартири, відповідно будуть і місця на паркінгу», — прокоментував начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради Антон Коломєйцев.

Читайте також: Рейтинг комфортних міст: Тернопіль очолив список, Львів — пасе задніх

Схожі новини