Передплата 2024 ВЗ

«Вовина тисяча» за повну вакцинацію

Чимало українців ініціативу Володимира Зеленського вважають запізнілою

На свято Миколая, яке припадає на 19 грудня, мільйони українців отримають з бюджету по тисячі гривень премії. Таку винагороду-заохочення пообіцяв президент Володимир Зеленський тим співвітчизникам, які пройдуть повний курс вакцинації — з двох щеплень. Але це не буде готівка: кошти будуть віртуальними і надійдуть щасливчикам через додаток «Дія. За них можна буде придбати квиток для подорожей Україною, абонементи у басейни чи фітнес-клуб, квитки для походу у театр, кінозал, на виставку тощо. На цю програму нинішнього року виділять 3 мільярди гривень, стільки ж — наступного року.

Соціальна стимуляція під час пандемії — не новина у сві­ті. У Європі й за океаном до та­ких методів агітації за щеплення вда­ються ще від минулого року. Скажімо, у США на початку епідемії громадя­нам цієї країни, які виявляли бажання вакцинуватися, давали чек на 100 до­ларів і безкоштовний кухоль пива. У Детройті премію 50 «зелених» обіця­ли тим, хто привезе людину до пунк­ту щеплення. У Лос-Анджелесі ще­пленим видавали по великому пакету овочів і фруктів.

В Ізраїлі (там на початках був най­вищий відсоток щеплених) вакцино­ваним теж вручали сумку з продукта­ми. Президент Сербії обіцяв 25 євро тим, хто зробить перше щеплення. Деякі компанії цієї країни обіцяли на­віть по 80 євро. А одна приватна фір­ма заохочувала співробітників до вак­цинації премією у 350 євро, водночас повністю позбавляла винагороди до Великодніх свят тих, хто щепитися не хотів. У Польщі ж щепленим видавали сертифікати на відвідання культурно-мистецьких подій.

Чи не першими в Україні стимулю­вали до щеплення гривнею в Івано-Франківську. Тамтешній мер Руслан Марцінків пообіцяв аж мільйон гри­вень тому навчальному закладу, де першими провакцинуються всі його працівники. А чоловіків, які виявляли бажання вколотися вакциною, наго­роджували п’ятьма квитками на фут­бол за участі команди «Прикарпаття».

Ініціатива Володимира Зеленсько­го непогана, але виглядає явно запіз­нілою. Поки частина громадян радіє можливості розжитися на «халявний» квиточок, інші вважають це піар-акці­єю президента, яка спрямована на те, щоб оживити рейтинг, погасити резо­нанс від останніх гучних скандалів у владі, зокрема — від «вагнергейту».

У зв’язку з «1000 грн від Зелен­ського» багато хто пригадує «Юли­ну тисячу» — коли 2008 року тодішня прем’єрка Юлія Тимошенко пообіця­ла видавати по тисячі гривень вклад­никам колишнього Ощадбанку СРСР (цю ідею через світову фінансову кри­зу вдалося реалізувати лише част­ково). «Юлина тисяча» в еквіваленті дорівнювала 200 доларам, а «Вови­на тисяча» рівнозначна 37 «баксам»… Багато людей не вірять, що обіцяні гроші їм справді надійдуть, бо втра­тили довіру до нинішньої влади, яка зазвичай каже одне, а робить інше.

Думка з приводу

Ірина Геращенко, народна депутатка («Європейська Солідарність»)

Я не потребую популістської тисячі Зеленського. Влада провалила кам­панію вакцинації, на її совісті десятки тисяч смертей українців.

Доплати до своїх мізерних зарплат потребують сьогодні українські ме­дики, які з останніх сил протистоять пандемії. Зеленський збрехав рік тому, пообіцявши 20 тисяч грн зарплати лікарям і 12 тисяч грн — медсестрам. За­раз вони працюють на межі своїх сил. Влада мала подбати про них першою чергою. Але в Офісі президента — дешеві популісти. Серіал триває.

Р. S. Усвідомлюю важливість широкої вакцинації і пошук способів зао­хочення. У тому числі фінансових. Але ЧОМУ ТІЛЬКИ ЗАРАЗ, коли в Україні більше 75 тисяч смертей? Чому не дбають про лікарів? Чому так і не почу­ли пропозиції опозиційних фракцій віднайти гроші для того, аби відшкоду­вати людям, які часто самі купували всі ліки і навіть кисень, видатки на лі­кування?

Читайте також: «Вовина тисяча»: реакція соцмереж на новину про виплату для вакцинованих

Схожі новини