Передплата 2024 ВЗ

Російський Крим хоче вкрасти у Софії Ротару звання, якого він їй не давав

Пропозиція позбавлена хоч якоїсь логіки

Засоби масової інформації в Криму повідомляють, що кримські політики загрожують позбавити Софію Ротару звання, як вони пишуть, «почесної громадянки Криму».

Приводом для «покарання» став коментар сестри знаменитості Ауріки Ротару, яка в одному з інтерв'ю поскаржилася стосовно долі готелю Villa Sofia, який належить Софії Ротару на набережній Ялти. «Закрито все, варто до кращих часів. Чекаємо повернення Криму», — пояснила Ротару-молодша.

У зв’язку з цим депутат так званого «кримського парламенту» Микола Волков заявив, що українська співачка Софія Ротару не має права називатися «почесною громадянкою Криму». Він запропонував позбавити співачку цього звання.

І тут виникає кілька питань, бо пропозиція Волковим висловлена повністю по-кримськи, тобто без врахування законів, об’єктивних обставин та здорового глузду, як і сама окупація та спроба анексії півострова.

По-перше, Софія Ротару не має такого звання, як «почесна громадянка Криму». В 1997 році парламентом АРК Софії Євдокименко-Ротару було присвоєно звання «Почесна громадянка Автономної Республіки Крим», а оскільки за правилом «забрати може тільки той, хто давав» не може один суб’єкт позбавити людину того, що їй дав інший суб’єкт. Такий акт називається однозначно — крадіжка, або ж грабунок. А діючі на материковій Україні органи влади Автономної Республіки Крим, які і є причетні до присвоєння почесних звань в Криму, такої ініціативи не проявляли.

По-друге, пропозиція позбавлена хоч якоїсь логіки. Де це бачено, щоб за вчинки та висловлювання однієї людини карали зовсім іншу? Таке було тільки в фашистському СРСР, де існувала ціла система покарання родичів репресованих, так званих ЧСІР- «члени сімей ізмєнніков родіни». Правда нинішня Росія частково відновила сталінське радянське законодавство та ввела в кримінальний кодекс поняття і статтю «за нєдоносітельство», коли теж замість однієї людини карається зовсім інша. То тепер за пропозицією депутата Волкова, треба розуміти, що ця тенденція переноситься і на все російське законодавство?

З цього приводу депутат Волков наговорив ще багато інших нісенітниць. Наприклад, він сказав, що провина сім’ї Ротару в тому, що вона «йде на поводу у справжніх, підкреслю, фашистів». По-перше, Росії і російському Криму, як багато вже говорилось, ближче до фашизму, ніж Україні, а по-друге, на якому це поводу сім’я Ротару йде? Хіба ця сім’я не має права вирішувати долю свого майна в своїй державі? Це ж Україна, панове, а не дика Росія!

А потім, де це Волков бачив, щоб карали за те, що хтось «іде на поводу»? Це з якого кодексу?

На щастя, не всі навіть у Криму поділяють думки депутата Волкова. Наприклад, заступник керівника робочої групи з міжнародно-правових питань при постійному представництві Криму при президенті Росії Олександр Молохов у розмові з кореспондентом сайту ForPost заявив, що «це неможливо юридично і шкідливо політично». І, на його думку, цього не можна робити тому, що «Автономної Республіки Крим вже немає». Але і це чергова помилка, видавання бажаного за дійсне, бо і Автономна Республіка Крим існує за міжнародним законодавством, і її органи влади діють на території материкової України.

Софія Євдокименко-Ротару стала однією з перших почесних громадян Автономної Республіки Крим. Всього цього звання удостоїлися вісім осіб — артисти, музиканти, спортсмени. П'ятеро з них вже пішли з життя. А в історії окупованого Криму подібна «честь», але в російському статусі випала в основному, політикам: у списку з семи «почесних громадян Республіки Крим» значаться зрадники батьківщини та колаборанти, посібники окупантів — Сергєй Аксьонов, Владімір Константінов, Олег Бєлавєнцев, Сергєй Цеков, Костянтин Затулін і голова комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький, який підтримав окупацію Криму, а також колишній ректор Кримського інженерно-педагогічного університету Февзі Якубов, який здав університет окупантам і визнав анексію.

Читайте також: Росія викрадає в Криму твори живопису та музейні цінності

Схожі новини