Передплата 2024 «Добрий господар»

Севастополь наляканий «Пермським синдромом»

Росія фінансує розробку шпигунських програм, щоб знаходити «потенційних терористів» серед молоді

Немає сумніву, що випадок в Пермі, де студент розстріляв своїх колег по студентській лаві, знову дав привід для конспіративних теорій про те, чи студент сам вирішив вчинити цей «подвиг», чи йому допомагали і скеровували. Як відомо, там 20 вересня пострілами з рушниці 18-річний Тимур Бекмансуров вбив кілька людей. Сам зловмисник був знешкоджений співробітниками поліції. Адже і в Керчі ходять чутки про те, що Росляков, який вчинив диверсію в політехнічному коледжі, був не сам, адже розстріляти 20 людей за кілька хвилин це неймовірний рекорд. Крім того, всіх засмутила книжка, яка лежала на його тілі після смерті, бо, як свідчать спеціалісти, сама вона не могла так вдало впасти з полиці, щоб прикрити щось, чого не треба бачити зайвим людям. Та й гвинтівку після пострілу в себе, Росляков не міг би втримати в руках. Багато нез’ясованих питань наводять на думки, що в Пермі, як і в Керчі, — це спецоперації спецслужби задля того, щоб забезпечити присутність в школах та вузах охорони Росгвардії, яка б вела шпигування за викладами та студентами.

До речі, інтриги до цього випадку додав також факт про те, що, як повідомляє ТАСС, через кілька днів після цього випадку глава слідчого управління Слідчого комітету РФ по Пермському краю Сергій Сарапульцев покінчив життя самогубством. Щоб приглушити хвилю страху серед населення, до Пермі прибуло кілька начальників з Москви, які і повідомили, що самогубство не пов'язане з його службою.

Ось і по Севастополю зараз почали ширитися погрозливі новини. Там виявили студента, який через інтернет повідомив про намір «вбивства дівчини і колишнього одногрупника, якого вважав винним у своїх життєвих труднощах».

В УМВС Севастополя підтвердили факт перевірки. Виявилось, що дійсно, 20 вересня до ОП «Північне» ОМВС Росії по Нахімовському району «надійшло повідомлення від громадянина 2003 року народження про те, що в одній із соціальних мереж він виявив аудіоповідомлення з погрозами щодо свого знайомого. Тепер співробітники поліції проводять перевірку, за результатами якої буде прийнято процесуальне рішення. Передбачуваний автор аудіоповідомлень встановлений».

Після подій в Пермі студенти сприйняли повідомлення серйозно і звернулися в поліцію. Хоч насторожує те, що повідомлення пройшло чимало ступенів — один студент повідомив, що чув невідоме аудіоповідомлення, що стосувалося іншого його знайомого, але у зв'язку з інцидентом російський міський уряд окупованого Севастополя прийняв рішення прискорити обладнання навчальних закладів міста «антитерористичними» засобами.

Пермський випадок не залишив байдужими навіть уряд Росії. За дорученням Володимира Путіна в складі «Росмолоді» створена автономна некомерційна організація «Центр вивчення і моніторингу мережі молодіжного середовища», якій зараз планується виділити з бюджету сукупно майже 1,6 млрд руб. на розробку системи моніторингу поширення інформації, яка може схилити або спонукати дітей «вчинити дії, що становлять загрозу їх життя» або життю і здоров'ю інших. Центр отримає по 551,1 млн руб. в 2022—2023 роках і 555,7 млн руб. в 2024-му.

У пояснювальній записці до бюджету уточнюється, що ці кошти підуть на розробку програмного забезпечення для аналізу письмових робіт учнів і виявлення «схильності до соціально небезпечної і деструктивної поведінки». Інакше кажучи — в Росії задумали створити електронний інтелект для шпигування за учнями та студентами, який би шляхом аналізу письмових робіт знаходив ознаки агресивності та повідомляв про це владу.

Як це буде працювати? РБК повідомляє, що «в основі системи з аналізу письмових робіт може лежати нейромережа, навчена на великій кількості зразків текстів, написаних людьми з психічними чи соціальними відхиленнями, розпізнавати патерни, аналізуючи письмові роботи піддослідних учнів чи студентів на спеціально задану тему».

Але тут виникає, як мінімум, три питання. По-перше, ставити досліди над неповнолітніми можна лише в присутності батьків або опікунів. По-друге, а що буде, якщо нейромережа помилиться, і звання «потенційний терорист» отримає людина, зовсім не причетна до цього? По-третє, а як при цьому бути з захистом персональних даних молоді?

Цілком серйозно над проблемою працюють десятки вчених. Так, доктор психологічних наук, академік РАН Сергій Малих зазначає, що штучний інтелект дійсно здатний реагувати на слова-маркери, яким його навчать, але важливо також і розпізнавати контекст. «Щоб зрозуміти, як пов'язано написане дитиною з його станом, потрібно проводити окреме поведінкове дослідження. Тільки на підставі тексту не можна робити висновки про схильність до злочинів або суїциду», — попереджає Малих.

І головне питання: як вчителям виявити саме той контингент, якому треба задавати ці письмові роботи, адже як і в цьому випадку, ні Росляков, ні Бекмансуров, ні тим більше севастопольський погрожувач не були студентами і письмових робіт не писали, отже, не могли бути виявленими. В такому випадку, як і в усіх інших, здавалось би хитра програма пускала б дослідників по хибному шляху. Одних вона б не виявила, а інших безпідставно б записала до «потенційних терористів», адже поки людина не вчинила злочин, вона користується презумпцією невинуватості. Правда, в Росії, яка забиває власні тюрми і табори невинуватими кримчанами, презумпція невинуватості досить примарна категорія.

Схожі новини