Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Бабуся візьме ці гроші, одразу за комуналку не заплатить. У неї утвориться борг. І субсидію їй знімуть…»

У Міністерстві соціальної політики думають над тим, як урізати українцям субсидії

Кабінет Міністрів, згідно із розробленим проєктом Міністерства соціальної політики, планує на 50% урізати норми надання субсидій. А це означає, що подружжю пенсіонерів, наприклад, доведеться платити за комуналку (із субсидією) на 700 гривень більше!

Для кожної сім’ї індиві­дуально рахують, скільки може платити за комунал­ку (у середньому близько 15% загального доходу сім’ї). І якщо доходи маленькі, різницю між вказаною цифрою і реальними сумами у платіжці компенсують із держбюджету.

Але є ще одна умова. Існує державний норматив: скільки у середньому кожен українець повинен витрачати газу, води, електроенергії, тепла. На ці нор­мативи і видається субсидія. На період карантину, коли багато українців були змушені сидіти по домівках, нормативи збільши­ли на 50%. Наприклад, якщо ра­ніше нормою для електроенергії було 70 кіловат, то тепер 105 кі­ловат. Відповідно, зросли й суб­сидії. Зараз же Кабінет Міністрів планує урізати норми на 50%.

«Комусь вигідно поширювати ці „страшилки“, — так прокомен­тували ініціативу Міністерства соціальної політики експерти, які нараховують субсидії в одній із райадміністрацій. Щоправда, від офіційного представлення чиновники відмовились. — Від­повідної постанови про це не було опубліковано. Якщо змі­ни до постанови з’являться, то треба буде робити перерахун­ки. Але не думаємо, що кому­нальні послуги для однієї роди­ни зростуть аж на 700 гривень».

«Чи плануються якісь додат­кові перевірки субсидіантів?» — запитую. «Соціальні інспектори не уповноважені перевіряти лю­дей, які отримують субсидії, — пояснюють чиновники. — Звідки береться ця інформація, не ро­зуміємо».

Не коментують повідомлен­ня у ЗМІ про те, що уряд планує на 50% скасувати норми надан­ня субсидій, і у міському управ­лінні соціальної політики. Зі слів чиновників, вони можуть комен­тувати лише офіційні докумен­ти. А змін наразі немає.

Натомість у пресі з’явилася інформація: є проєкт Мінсоц­політики про те, що перевіряль­ники матимуть право відвіду­вати разом із представником територіальної громади субси­діантів за місцем проживання. А якщо інспекторів у квартиру не пустять, субсидію скасують. Такі заходи дозволять перевіри­ти, чи справді пільговики вказа­ли у декларації правдиву інфор­мацію. Субсидіанти зобов’язані відповідати на запитання пе­ревіряльників. Якщо виявить­ся, що у квартирі або будинку є нова побутова техніка, доро­гі меблі, а у дворі припарковано кілька автомобілів, у чиновників може виникнути запитання: чи справді родині не вистачає гро­шей, щоб оплатити свою кому­налку? Через великий відсоток зарплат «у тіні» серед одержу­вачів субсидій справді є ті, хто у декларації вказав офіційний, а не реальний дохід.

Глава Бюро комплексного аналізу та прогнозування Сер­гій Дяченко вважає, що перевір­ки найближчим часом можуть почастішати. Одна з причин: ті гроші, які передбачені у бю­джеті на субсидії (і виплачують­ся із затримкою), не розрахо­вані на прийдешнє зростання комунальних тарифів. «Із підви­щенням тарифів потреба у суб­сидіях однозначно зросте. Тут є два виходи: або коригування бюджету, або скорочення кіль­кості субсидіантів. Яким шля­хом підуть — не знаю, але справ­ді, зараз варто очікувати більш ретельних перевірок тих, хто отримує субсидії».

Пенсіонерка пані Ольга під­озрює, що чиновники роблять все можливе, аби позбавити людей субсидій.

«Коли закінчився опалюваль­ний сезон, мені сказали прийти у відділ субсидій і заповнити нову заяву-анкету. Раніше як було: ко­шти переказували мені на карт­ку Ощадбанку, і я отримувала повідомлення, скільки грошей за квартплату маю ще допла­тити. Наприклад, в опалюваль­ний сезон на картку надходило 1500−1800 грн. Плюс 1200 грн я мала доплатити. А тепер як хо­чуть зробити: гроші будуть над­ходити на картку Приватбанку, і я мушу їх зняти і сама оплатити за квартиру. У чому підступ? Тепер люди зможуть отримувати гро­ші на руки. Але через те, що ста­ли біднішими, будуть ці кошти використовувати не за призна­ченням… Якась бабуся візьме ці гроші, не заплатить одразу за комуналку, у неї утвориться борг. І субсидію їй знімуть. Мені торік зняли субсидію, хоча я не заплатила за опалення лише за один місяць (у зв’язку з каранти­ном до кас були черги). На мою думку, боржник — людина, яка не платить кілька місяців…

Що ще насторожує людей у цій заяві-анкеті? Там потріб­но вказувати усю нерухомість, якою людина володіє. Хоча чи­новники через ЗМІ заспокою­ють і кажуть, якщо у вас квар­тира, наприклад, у Львові, і будиночок у селі, субсидія все одно вам належатиме. Бо мож­на мати двоповерхову хату в селі, а можна мати … халабуду. Хоча років зо шість тому субси­дій не давали, якщо людина, до прикладу, була власником бать­ківського будинку на селі".

Читайте також: Пенсіонери за комірне платитимуть більше: розрахунки ексміністра

Схожі новини